De Haan verkoopt meel voor traditionele lekkernij: spekkedikken
Geplaatst: donderdag 25 november 2010 om 15:35 | Views: 566803
Het wordt kouder, het einde van het jaar nadert en dus wordt het straks weer tijd voor een typisch Oost-Groninger lekkernij: spekkedikken. Toch blijkt dat elk jaar weer veel mensen op jacht zijn naar een recept voor de pannenkoekjes, die gevuld zijn met metworst en schijfjes spek. Christiaan de Haan van de gelijknamige delicatessenzaak in Oude Pekela verkoopt sinds deze week niet alleen het benodigde spekkedikkenmeel, maar stuurde ons ook een origineel (familie)recept toe. Eet smakelijk!
Voorbereiding (een dag van tevoren)
Melk, water, boter, stroop en suiker smelten. Meel en eieren dooreen mengen. Vervolgens alles goed en lang in een grote pan door elkaar mengen. Dan dit beslag een nacht laten staan.
Bereiding
Metworst in schijfjes en spek in kleine rechthoekjes snijden. Het spekkedikkenijzer of elektrisch wafelijzer met het spekzwoerd insmeren. Als het ijzer flink heet is, met twee lepels wat beslag in het ijzer doen. Vervolgens er twee of drie stukjes spek en worst op leggen en het ijzer dicht knijpen. Na ongeveer 2 à 3 minuten (uitproberen!) is de spekkedikken klaar. Uit laten dampen op borden en op stapels leggen. Op een koele plaats kunnen de spekkendikken soms wel een week bewaard worden.
Benodigdheden (receptvoorbeeld)
1 Kg spekkedikkenmeel
1/2 L melk
1⁄2 L water
1 pond stroop
1 pond bruine suiker
1/2 pond
boter
4 eieren
1 pond droog vet spek
2 droge metworsten (verse of halfdroge bakken eerder vast aan het bakijzer).
Het recept is slechts een voorbeeld, er zijn veel verschillende familierecepten.
Met vriendelijke groet,
Christiaan de Haan
De Haan Delicatessen & Geschenken
Stemmen tellen....