Het Rijk investeert miljoenen in AI-fabriek in Groningen
Geplaatst: donderdag 10 juli 2025 om 18:40 | Views: 297
Auteur: 24 Webvertising Print B.V.
PEKELA - De komst van een AI-fabriek in de voormalige tabaksfabriek Niemeyer, aan de Paterswoldseweg in Stad, is een stapje dichterbij nu het Rijk heeft aangekondigd 70 miljoen euro te willen bijdragen. Dit komt boven op de 60 miljoen euro van de economische agenda van Nij Begun. Nu is het alleen nog wachten op groen licht en subsidies van de Europese Unie.
AI, of kunstmatige intelligentie, speelt een steeds grotere rol in ons leven. Niet alleen gebruiken we steeds meer tools als ChatGPT, maar AI wordt ook toegepast voor chatbots, zoekmachines, gerichte reclame, vertalingen en zelfs bij de beste opties voor poker enthousiastelingen. Innovatie op dit gebied is dus absoluut noodzakelijk.
De AI-fabriek zou moeten bestaan uit een AI-expertisecentrum en een supercomputer die gespecialiseerd is in het trainen van geavanceerde modellen. Hier kunnen bedrijven, kennisinstellingen en overheden met AI-toepassingen vervolgens aan de slag.
Volgens Kwartiermaker Jakob Klompien van Nij Begun is het project een “fantastische kans” voor de regio, omdat het goed aansluit bij de economische plannen voor de regio en omdat het nieuw talent aantrekt en banen creëert in de digitale sector.
Dat de AI-fabriek nu een stap dichterbij is, is ook goed nieuws voor kennisinstellingen. Groningen heeft namelijk de juiste infrastructuur voor een dergelijk project: er is genoeg ruimte, de energie-infrastructuur is er, en ook is er een sterke kennisbasis, met instellingen als de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Dat de fabriek naar het noorden komt is ook te danken aan regionale inzet, visie en samenwerking. Staatssecretaris Eddie van Marum van Herstel Groningen zegt opgetogen te zijn met het besluit van het Rijk om geld te steken in het project.
Een AI-fabriek in eigen land is hard nodig, want het is dé technologie die in de toekomst de economie en veiligheid zal bepalen. Momenteel komen de meeste innovaties op dit gebied nog uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, erg afhankelijk van anderen. Defensie investeert in AI, en levert dus, samen met het ministerie van Economische Zaken, de grootste bijdragen aan dit project.
AI kan Defensie helpen sneller en nauwkeuriger risico’s in kaart te brengen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het voorkomen van cyberaanvallen. Defensie ondergaat dus een fundamentele verandering, door in plaats van te investeren in wapens vooral ook geld uit te geven aan digitale infrastructuur. De AI-fabriek is dus niet alleen goed voor militaire innovatie, maar ook voor de Nederlandse digitale en strategische autonomie.
De totale kosten van de AI-fabriek worden geschat op ongeveer 200 miljoen euro. De resterende 70 miljoen om dit te bekostigen moet opgehoest worden door Europa. Verwacht wordt dat de Europese Commissie dit najaar een besluit neemt. Als Europa groen licht geeft kan de bouw in 2026 beginnen. Het centrum zou, mits alles meezit, vanaf 2027 operationeel kunnen zijn.