Beeldverslag van de openingsceremonie Slag bij Heiligerlee 2025
Geplaatst: zaterdag 24 mei 2025 om 09:35 | Views: 547
PEKELA / HEILIGERLEE - Vrijdagavond verzamelden zich honderden belangstellenden bij het monument van graaf Adolf van Nassau voor de officiële opening van de herdenking van de Slag om Heiligerlee 2025. Zo'n 550 reenactors liepen vanaf het museum naar het monument. Ton van de Klashorst opende het programma met een korte toespraak, daarna sprak burgemeester Cora-Yfke Sikkema, die in haar korte maar krachtige toespraak wees op de blijvende actualiteit van de slag: “Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid.
Video: Freddy Stötefalk
Na deze toespraken werden er kransen gelegd: als eerste trad René Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen, naar voren. Daarna legden burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt en de voorzitter van de organisatie elk een krans, ter nagedachtenis aan de gesneuvelden van 1568.
Na deze plechtige handeling werd er twee minuten stilte in acht genomen. In volledige rust eerde het publiek de offers die destijds zijn gebracht. Aansluitend zong een koor drie coupletten van het Wilhelmus. Vervolgens werd de vlag gehesen, begeleid door het klinken van saluutschoten. Tot besluit van de ceremonie ontvingen zowel commissaris Paas als burgemeester Sikkema een herinneringsmunt, speciaal geslagen ter gelegenheid van deze bijzondere editie van de herdenking.
Na afloop begaven veel bezoekers zich naar het historisch kampement, dat vrij toegankelijk was. Tussen tenten, en figuranten konden zij alvast de sfeer proeven van het dagelijks leven in de zestiende eeuw, als opmaat naar de groots opgezette re-enactment van de slag later dit weekend.
______________________________
Een veldslag die geschiedenis schreef
De Slag bij Heiligerlee, op 23 mei 1568, markeert het symbolische begin van de Tachtigjarige Oorlog – de opstand van de Nederlandse gewesten tegen het gezag van de Spaanse koning Filips II. De slag werd geleverd tussen een leger van opstandelingen, onder leiding van Lodewijk en Adolf van Nassau, en troepen van de Spaanse landvoogd onder bevel van Johan de Ligne, stadhouder van Groningen.
Hoewel de opstandelingen een militaire overwinning behaalden en de stadhouder sneuvelde, kwam ook graaf Adolf van Nassau om het leven. Zijn dood gaf een tragisch randje aan deze eerste stap in de lange strijd voor vrijheid. De slag was strategisch gezien beperkt van betekenis, maar symbolisch des te groter: het was het begin van een nationale emancipatie die uiteindelijk zou leiden tot de geboorte van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Bekijk bij dit artikel de film gemaakt door Freddy Stötefalk.