Professor Steven Brakman houdt stand in Studio Powned
Geplaatst: vrijdag 6 februari 2015 om 12:10 | Views: 13964
Gisteravond besteedde Studio Powned aandacht aan de commotie rondom de reportage van de EO. Met professor aan de Universiteit Groningen, Steven Brakman, werd gezocht naar het antwoord op de vraag van de zelfingenomen presentator Rutger van Castricum, waarom de mensen in Oude Pekela altijd zo zeuren.
Met een foto van de gereformeerde kerk in Nieuwe Pekela op de achtergrond leidde Rutger van Castricum de commotie naar aanleiding van de EO-reportage in Oude Pekela in: 'Oude Pekela stond deze week weer eens volop in de schijnwerpers. Zo zonden de collega's van de EO een portret uit van het Groningse dorpje dat al sinds jaar en dag onderaan in de leefbaarheidslijstjes bungelt. Een reportage die in Oude Pekela niet bepaald in goede aarde viel.', gevolgd door de beelden van Geen Stijl in 2009. Niet echt verrassend.
Studiogast professor en doctor aan de Rijksuniversiteit Groningen, Steven Brakman, kan zich de ergernis wel voorstellen: 'De nadruk lag wel erg sterk op de sociale problemen. Dus ik begrijp dat er ook wel een ander beeld mogelijk was geweest.'
De presentator van het programma had zelf kritiek gekregen van de EO op de eenzijdige eendagsuitzendingen van GeenStijl en PowNews, en merkte terecht op dat er geen verschil te zien is met de reportage van de EO die daar toch een half jaar voor hadden uitgetrokken.
Steven Brakman had wel een verklaring voor het feit dat onder meer Oude Pekela een sociaal probleem heeft. 'Oude Pekela heeft natuurlijk een probleem. De werkeloosheid is heel erg hoog, maar dat is niet heel specifiek voor Oude Pekela. Het is eigenlijk een voorbeeld voor een veel algemener probleem. In Nederland hebben we nou eenmaal te maken met krimpgebieden, dus dat er gebieden zijn waar mensen wegtrekken.', aldus Brakman.
Op de niet relevante vraag of de Pekelders een minderwaardigheidscomplex hebben, antwoordde Brakman: 'Dat weet ik niet. Ik kijk naar de economie. In die zin hebben ze een probleem dat de werkeloosheid hoog is omdat ze te maken hebben met de slagschaduw van de stad Groningen en de provincie Groningen heeft last van de randstad.'
Van Castricum niet geheel tevreden met het antwoord probeerde het opnieuw met de opmerking dat het huis van de burgemeester te koop staat en weg wil uit Oude Pekela na het aflopen van zijn ambsttermijn, waarop Brakman adrem antwoordde: 'Ja, misschien gaat hij naar Nieuwe Pekela'. Ook dat antwoord zinde de zelfingenomen presentator niet.
Tot slot probeerde Van Castricum wederom de lachers op zijn hand te krijgen: 'Zou u op nationale televisie willen zeggen, kom in oude pekela wonen, zou u dat op uw geweten willen hebben, die oproep?' Oprecht en enigzins verbaasd over de vraag antwoordde Brakman dat Groningen een prachtige provincie is, met schone lucht en dat het wonen heel goedkoop is. 'Dus waarom niet?', stelde Steven Brakman de wedervraag.
De berichtgeving eindigde met enkele beelden van Tom Staal in Oude Pekela. Onder de muziek van de Dutch Boys vertelde Tom Staal, op de manier dat we van PowNews gewend zijn, dat het pittoreske dorpje Oude Pekela weleens de toeristische trekpleister van Nederland zou kunnen zijn. 'Een van de topattracties van dit typische Nederlandse plaatsje is dit kunstwerk man met hondenkar van Hans Mes. Van heine en verre komen mensen hier naar toe om dit beeldhouwwerk te aanschouwen. En geef ze eens ongelijk.', aldus Tom Staal licht spottend.
Het AZC in Oude Pekela werd omschreven als een idyllisch bed and breakfast aan de rand van het centrum. 'Eindelijk kan ik maar een ding concluderen, vakantie in eigen land, denk eens aan Oude Pekela', sloot Staal in nordic walking stijl de reportage af.
Bekijk hier de uitzending van Studio Powned.