De beste opties voor dakisolatie
Geplaatst: woensdag 3 augustus 2022 om 22:05 | Views: 3201
Auteur: 24 Webvertising Print B.V.
PEKELA - De meeste mensen besteden niet veel tijd aan het nadenken over dakisolatie. Het nemen van een strategische beslissing over de beste isolatie voor je huis kan je echter helpen om comfortabel te blijven en tegelijkertijd geld te besparen. Volgens experts kan de typische huiseigenaar jaarlijks namelijk maar liefst ongeveer 15% besparen op zijn energierekening door zijn huis goed te isoleren.
Als je een nieuw huis bouwt of de (dak)isolatie van je huis wilt upgraden, zijn er meerdere soorten isolatie die je kunt overwegen. Het beste type isolatie voor je huis hangt af van factoren zoals waar je je bevindt, je budget en bestaande isolatie die je wilt behouden. In sommige gevallen zijn steenwol platen bijvoorbeeld de beste keuze, terwijl je in andere situaties juist voor een van de volgende opties kunt kiezen. Er zijn overigens nog meer materialen waarvan je gebruik kunt maken om je dak te isoleren, de volgende opties behoren echter tot de besten die op de markt verkrijgbaar zijn.
Stijve isolatieplaten
Vaker gebruikt om muren in woonruimtes te isoleren dan zolders, is stijve plaatisolatie gemaakt van polyisocyanuraat of polyiso, geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of geëxpandeerd polystyreen (EPS). Het materiaal dat voor de stijve isolatieplaat wordt gebruikt, zal zowel de R-waarde als de kosten beïnvloeden; hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de kosten gemiddeld zijn.
Voordelen
Mogelijk om een hoge R-waarde te krijgen
DIY-vriendelijk in het juiste type ruimte
Energiezuinig
Nadelen
Niet ideaal voor het isoleren van onafgewerkte zolders
Duur om te installeren in grote ruimtes
Meestal behandeld met chemische brandvertragers, die negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben
Spuitschuimisolatie
Bij sproeischuimisolatie wordt een polyurethaan- of latexspray gelijkmatig rechtstreeks op de onderzijde van het dakterras, leien en tegels aangebracht. Dit zorgt niet alleen voor isolatie, maar het dicht ook scheuren af en voorkomt dat vocht de woning binnendringt. Het kan worden gebruikt voor de volledige isolatie of in gerichte gebieden die gevoelig zijn voor vochtophoping.
Voordelen
Gaat langer mee dan glasvezelisolatie
Dicht kieren af en is vochtbestendig
Effectieve isolatie voor hogere R-waarden
Nadelen
Duur in vergelijking met glasvezel of ingeblazen isolatie
Moet professioneel worden geïnstalleerd
Losse of ingeblazen isolatie
Losse of ingeblazen isolatie is gemaakt van glasvezel, cellulose of gerecyclede materialen en is een goede optie voor het vullen van een grote ruimte, zoals een zolder of kruipruimte. Door middel van een flexibele buis kan deze de ruimte in geblazen worden, waardoor het mogelijk is een moeilijk bereikbare ruimte te isoleren. Je hebt een goede mate van controle over de totale isolatie, wat je kan helpen de juiste hoeveelheid voor je klimaat te bereiken. Glasvezelisolatie is niet-ontvlambaar, maar is niet zo geschikt voor koude klimaten. Cellulose-isolatie is ontvlambaar, maar is een betere optie voor koudere klimaten en is duurzamer dan glasvezel.
Voordelen
Controle over R-waarde
Past in moeilijk bereikbare ruimtes of vult meer ruimte
Mogelijk om zelf te maken
Nadelen
Noodzaak om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het installeren
Kan na verloop van tijd leeglopen
Kan vocht vasthouden