Overlast door reuzenberenklauw
Geplaatst: donderdag 8 juli 2021 om 16:50 | Views: 11712
PEKELA - Deze week kwam de overlast van de reuzenberenklauw volop in het nieuws. De plant staat in bloei en dat leidt op veel plekken tot overlast. Gemeenten, provincies en bosbeheerders hebben hun handen vol aan de bestrijding van de invasieve exoot, die flinke blaren kan veroorzaken. Ook in de gemeente Pekela wordt de berenklauw regelmatig waargenomen.
De reuzenberenklauw is een indrukwekkende plant om te zien. Hij kan 3 tot 5 meter hoog worden, met stengels van 5 tot 10 centimeter dik. Maar we zijn hem in Nederland liever kwijt dan rijk.
Bedreiging voor andere planten
De reuzenberenklauw is een invasieve exoot, wat betekent dat hij een bedreiging is voor andere planten. En als mensen of dieren hem aanraken, kunnen ze er flinke brandwonden van krijgen. De reuzenberenklauw werd in de 19de eeuw als tuinplant naar Europa gehaald vanuit de Kaukasus. Tegenwoordig staan de planten vooral langs water, wegen, fietspaden en spoorwegen, en op plekken waar veel andere flora staat. De brandharen en het sap van de plant kunnen - met name in combinatie met zonlicht - voor heel nare brandblaren zorgen.
Melding bij de gemeente
Als de reuzenberenklauw op een plek staat waar die tot last kan zijn, halen gemeenten de planten na een melding vaak weg. Maar dat is geen structurele oplossing van het probleem. Het is ook heel lastig om het structureel aan te pakken. Je moet daarvoor jarenlang regelmatig ingrijpen, zodra ze gaan bloeien, komen er per plant gemiddeld 20.000 zaden bij die tot zeven jaar later kunnen ontkiemen. Maar voor dat ingrijpen is vaak geen geld en ruimte.