In de Schijnwerper: Schietsportvereniging Vulpes Vulpes

Geplaatst: dinsdag 5 september 2017 om 14:25 | Views: 5104

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Schietsportvereniging Vulpes Vulpes laat PrachtigPekela weten dat zij het leuk zou vinden om een keer in het zonnetje te worden gezet. De jeugd begint weer met trainen op 3 september, zou er dan iemand kunnen komen? Natuurlijk, graag! De agenda wordt getrokken en de afspraak gemaakt. In de Schijnwerper had een gesprek met de voorzitter Johan Knol.

Schietvereniging Vulpes Vulpes

Onderweg naar Vulpes Vulpes realiseer ik mij dat het toch een geweldige locatie is voor een schietsportvereniging. Landerijen en bebossing, uitgestrektheid en compactheid, stilte en schoten – heel bijzonder! En de zon schijnt gelukkig, want kleiduivenschieten is een buitengebeuren.

Ik rij de oprijlaan op en parkeer tegenover een veldje waarop al enige schutters bezig zijn. Dikke geweren (vind ik) en een hoop kabaal. Even een introductie en dan worden mij oordoppen gegeven – ‘het kin hier sums wel wat haard knallen en dat is nait goud veur joen oren!’ Ik zet de vuurrode ‘koptelefoon’ op en het geluid reduceert aanmerkelijk.

De jeugdigen van Vulpes Vulpes zijn bezig met hun oefenrondje kleiduivenschieten. Dit blijken gekleurde schietschijven te zijn waar deze jongelui hun schietkunsten op uitoefenen. Van verschillende kanten worden de kleiduiven de lucht in geschoten en wordt door de schutters geprobeerd de kleiduiven aan diggels te schieten. Menig keer lukt dit, tot mijn grote verbazing ook nog. In een enkel geval had ik zelfs geen schietschijf gezien. Diep respect voor elk schot dat raak is!

Elke maandag, donderdag en zondag hebben leden van de vereniging de mogelijkheid om hun schietsport te beoefenen. Het clubgevoel is sterk zodat de vereniging uit een kleine 400 leden bestaat. Het is een mooie gezellige, maar ook een topsport. Dit jaar was Arjan Drok namelijk voor het WK kleiduivenschieten in Hongarije onze Pekelder vertegenwoordiger van het kleiduivenschieten.

Op mijn vraag of het niet een heel gevaarlijke sport is, antwoordt Johan Knol dat de schietsport in opspraak is gekomen door het schietincident in Alphen aan de Rijn. Daar is iemand een wapenvergunning verleend, die er nooit een had moeten krijgen. Op de schietbaan zelf gelden strenge veiligheidsvoorschriften, waarbij iedereen medeverantwoordelijk is voor de handhaving daarvan. Bovendien wordt elk toekomstig lid gescreend voordat hij/zij daadwerkelijk lid mag worden en eventueel een eigen wapen mag aanschaffen. Merkt de vereniging iets verdachts op ten aanzien van een lid dan is zij ook verplicht om dit bij de politie te melden. Ook dat opzicht is het dus een erg veilige sport.

Adspirantleden kunnen vanaf hun veertiende een opleiding van anderhalf jaar volgen bij Vulpes Vulpes. Alle materialen worden door de vereniging ter beschikking gesteld zodat de financiële drempel zo laag mogelijk is. Deze sport is, net als veel andere sporten, zo duur als mensen dit zelf maken. Wil je een eigen duur wapen aanschaffen en dure munitie kopen dan zal je dieper in de buidel moeten tasten dan wanneer je met de basismaterialen genoegen neemt. Zie hiervoor de site van Vulpes Vulpes

Wil je eens kennismaken met deze schietsport en ben je ouder dan veertien jaar, dan kun je altijd langskomen voor het maken van een afspraak. Het schietcentrum is gelegen aan de Zuideraanleg 10 in Nieuwe Pekela.

Wil jij met jouw club/vereniging ook ‘In de Schijnwerper’ mail dan naar martje@prachtigpekela.nl

Foto's Martje Ritzema

Aan dit artikel is meegewerkt door

Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl
Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Help Active Kidz door het invullen van een enquete
Gezellige en intieme sfeer bij Blues In Pekela in de Riggel
16 december: 55e Volkskerstzang in Willibrorduskerk Oude Pekela
Mark Wever in het zonnetje na 150e competitiedoelpunt bij Noordster
Gemeente Pekela wijzigt openingstijden en krijgt avondopenstelling
26 november: Open Deurdienst met Gospelgroep Eliatha in Baptistenkerk
Foto's cadeau van Fotopiet Marco van den Broek
27 november t/m 2 december: Collecteweek in Pekela
Noordster sleept punt pas in tweede helft over de streep
9-jarige Lyanne Veldkamp 3e bij karatewedstrijd
Groot feest met Sinterklaas in bomvol dorpshuis de Riggel
Bericht van Sinterklaas: 'we hebben een prachtige intocht gehad!'
VV Noordster neemt afscheid van voorzitter en secretaris
Wie maakt nieuw logo voor Muziekvereniging Excelsior?
29 november: Sinterklaasfeest in de Kiepe
Programma Sinterklaasintocht in Nieuwe en Oude Pekela
Het feest van Sinterklaas in De Riggel
Sinterklaas, ook wel Sint-Nicolaas
Man valt van steiger aan Hugo de Grootstraat na onwelwording
25 november: Feestband Solidair in Café d'Oal Stee

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

a5caeugpm5onsaiu793v7mep46