Diverse voorzorgsmaatregelen Koninginnedag in Groningen

Geplaatst: zaterdag 28 april 2012 om 14:40 | Views: 9374

Auteur: Regiopolitie Groningen

GRONINGEN - Groningen is op zondag 29 en maandag 30 april de plek waar vele duizenden mensen de Nacht van Oranje en Koninginnedag komen vieren. Verwacht wordt dat de het de drukste nacht van het jaar wordt in het horecagebied van de binnenstad. Organisatoren, gemeente, politie en hulpverleningsdiensten werken nauw samen om het voor iedereen een bruisend en veilig feest te maken.

Op Koninginnedag bezoeken veel mensen de vrijmarkt aan de singels en later op de middag en avond trekt veel publiek naar de binnenstad. Daarvoor zijn een aantal maatregelen getroffen.

De gemeente maakt de binnenstad fiets- en autovrij voor voetgangers en voor bezoekers van de vrijmarkt. De verkoop van alcohol in glas en blik wordt verboden. Bepaalde straten worden afgesloten en andere alleen wanneer het te druk wordt.

Bepaalde straten afgesloten
Op zondag 29 april worden er heel veel mensen verwacht in de binnenstad. Voor de veiligheid sluit de politie om 21.00 het hek bij de Stoeldraaiersstraat/Zwanestraat in de Ellebogenbuurt en om 23.00 uur bij de Grote Markt/Poelestraat. Politie en gemeente willen hiermee voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan bij grote massa’s mensen. Veiligheid en risicobeheersing staan bij deze maatregel voorop. De hekken tussen de Gelkingestraat/Grote Markt en Tussen beide Markten sluit de politie alleen bij extreme drukte. Op 30 april blijven de hekken op alle vier plekken staan. Alleen bij bij extreme drukte worden de hekken gesloten. Wanneer een hek gesloten is kan het publiek niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat komen. Voor de goed doorstroming worden er andere looproutes aangegeven.

Alcohol en glas
De verkoop van alcohol in glas en blik is verboden van zondag 29 april 14.00 uur tot dinsdag 1 mei 6.00 uur. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horeca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen. Bezoekers worden verzocht geen alcoholische dranken mee te nemen van huis. Hiermee wordt het risico op verwondingen door glas zo klein mogelijk gehouden.

Fietsen
Fietsen en bromfietsen mogen vanaf zondag 29 april 14.00 uur tot dinsdag 1 mei 6.00 uur niet geparkeerd worden in de Poelestraat, Peperstraat, Papengang, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat. Fietsen mogen alleen in de fietsrekken staan. Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Dit is nodig om het aangewezen gebied voor hulp-diensten zoals politie, brandweer en ambulance bereikbaar te houden. De gemeente plaatst extra fietsrekken in de Uurwerkersgang, achter het Harmoniecomplex, op het A-kerkhof naast de A-kerk en in de Kreupelstraat naast de Martinitoren.

Overige verkeersmaatregelen
Op 29 april vanaf 19.00 uur en 30 april vanaf 11.00 uur is het gebied rondom de Grote Markt, Vismarkt en Ellebogenbuurt afgesloten voor alle verkeer. Op Koninginnedag zijn tussen 7.00 en 18.00 uur, de Museumstraat, Kleine- en Hoge der A, de Praediniussingel, de Ubbo Emmiussingel en de Oude Kijk in ’t Jatstraat afgesloten voor alle verkeer in verband met de vrijmarkt.

Pauze-uur
Op Koninginnedag is er een pauze-uur tussen 18.00 en 19.00 uur. Tijdens dit pauze-uur is de programmering op de podia in de binnenstad niet toegestaan. Wel mogen de tappunten blijven schenken en mag er achtergrondmuziek worden gedraaid. Deze pauze is bedoeld als een natuurlijk rustpunt tussen de middag en de avond. De festiviteiten gaan daarna weer normaal door.

Supersnelrecht
Om ervoor te zorgen dat de Nacht van Oranje en Koninginnedag veilig en bruisend blijven, geldt er voor de periode van zondag 29 april tot en met dinsdag 1 mei snelrecht. Dat betekent dat aan personen die worden aangehouden in verband met geweld of vernielingen, onmiddellijk een vervolgingsbeslissing wordt uitgereikt. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan geweld en agressie tegen overheidspersoneel, hulpverleners en andere mensen met een publieke taak. Doel is om duidelijk te maken dat ook tijdens de viering van evenementen zoals Koninginnedag, normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en meteen wordt bestraft.De officier kan ook boetes opleggen. Wanneer de officier bepaalt dat het nodig is dat de zaak wordt voorgelegd aan de rechter, wordt een dagvaarding uitgereikt.

Twitter @Feest050
Tijdens de Nacht van Oranje en Koninginnedag kunnen mensen via Twitter het laatste nieuws volgen over de festiviteiten en over de drukte in de binnenstad. De politie twittert vanuit het account @voorlichter, de gemeente vanuit het account @Feest050 en de Oranjevereniging vanuit @oranjegroningen. Het publiek wordt door de politie Groningen op de hoogte gehouden van de actuele stand van zaken en eventuele calamiteiten. De tweets zijn te herkennen aan de hashtag #kd050.

Handige kaart
Gemeente en Oranjevereniging hebben een handige kaart gemaakt van de binnenstad van Groningen met de programmering van de podia op de Vismarkt en de Grote Markt op 29 en 30 april. De belangrijkste maatregelen staan daar ook op vermeld. De kaart is te downloaden op de websites van beide organisaties.

Meer informatie over maatregelen Nacht van Oranje en Koninginnedag staat op de website van de gemeente Groningen groningen.nl/feest050 Meer informatie over alle festviteiten staat op de website van de Oranjevereniging Groningen oranjegroningen.nl

Stemmen tellen....

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

U kunt uw reactie straks activeren via een link, die u wordt toegestuurd via de mail. Vul daarom een juist adres in.

Ter info: Het eerste deel van uw e-mailadres wordt bij uw naam vermeld. Bijvoorbeeld naam@...


Uw naam:
Uw emailadres:
Bevestig emailadres:
Reactie:
Foto:
Houd me op de hoogte van reacties
Schrijf me in voor de nieuwsbrief

Reacties

826o5g42karjj222a2ohv4vo01