Storm op komst: 5 gouden tips om schade te voorkomen

Geplaatst: donderdag 12 januari 2017 om 16:35 | Views: 8115

Auteur: Rik Schneiders - Generali Direct

PEKELA - De voorspellingen liegen er niet om. Er is niet alleen sneeuw, maar ook storm op komst. De kustprovincies moeten rekening houden met zware windstoten. Voorkomen dat de pannen van uw dak waaien, een boom uw huis beschadigt en dat de bedekking van uw platte schuurdak waait? Doe uw voordeel met deze gouden tips om stormschade te voorkomen van een schade-expert van verzekeraar Generali.

Schade en provincies
Waar u woont, is van invloed op de stormschade. Op het platteland komen namelijk andere schades voor dan in dorpen of steden. Een schade-expert van Generali. “Op het platteland zijn de oppervlakten groter. De wind is sterker en de schades zijn veelal omvangrijker. Op het platteland kan de storm complete daken optillen terwijl de storm in de stad of in een dorp wordt gebroken door gebouwen. De schades zijn hierdoor kleiner. In een hele straat waaien er dan bijvoorbeeld een paar dakpannen af.” Uit data van Generali blijkt dat een stormschade aan de woning gemiddeld € 1.000,- kost. Weetje: een gemiddelde stormschade aan een auto is hoger. Die komt gemiddeld uit op € 1.200,-.

5 Gouden tips: stormschade woning voorkomen

Stormschade aan uw woning voorkomen? Check deze gouden 5 tips van de schade-expert van Generali. Zo bent u de storm voor:
1. Windrichting en stand van de woning De bekendste stormen zijn: een noordwesterstorm en een zuidwesterstorm. Een zuidwesterstorm komt vaker voor in Nederland. Tip van de expert: ”Bekijk de stand van uw woning eens goed. Staan er bomen in de buurt en zo ja, hoe staan die ten opzichte van een noordwester- en een zuidwesterstorm? En wat betekent dat voor uw woning? Het kan bijvoorbeeld raadzaam zijn de omliggende bomen laag te houden. Stelt u zichzelf deze vragen ook voor uw daken. Heeft u bijvoorbeeld een plat dak? Wat gebeurt er als het water op het platte dak bij een noordwester- en zuidwesterstorm 1 kant opwaait? Kan het water dan nog weg? En is de loodslab hoog genoeg om waterschade te voorkomen? Kortom, bedenk wat de windrichting betekent voor de kwetsbare delen van uw woning. Zoals bomen die mogelijk op uw woning vallen. Beoordeel de kwetsbare delen van uw woning bij een zuidwester- en noordwesterstorm. Klimatoloog Reinier van den Berg voegt daaraan toe: “Een zuidwesterstorm en een noordwesterstorm hebben qua windkracht vergelijkbare schadeprofielen boven het land. Qua wateropzet is dat anders. Een noordwesterstorm is dan gevaarlijker. Zowel aan de westkust als aan de noordkust van Nederland”.
2. Onderhoud aan daken Zorg dat het dak boven uw hoofd in goede staat is. De expert: “Een plat dak dat slecht is onderhouden, kan een aangrijpingspunt voor de storm zijn. Met alle gevolgen van dien. Laat het dak daarom regelmatig inspecteren. Heeft u dakpannen? U kunt deze met panhaken vastzetten of u kunt een aantal dakpannen vastschroeven, waardoor vaak het hele dakvlak goed blijft liggen”.
3. Zet losse dingen binnen “Misschien een open deur, toch noem ik hem even. Zet losse dingen binnen, zoals plantenbakken, tuinmeubelen, speelgoed en fietsen. Denk ook aan de parasol. Een parasol door de ramen, kan flinke schade veroorzaken.”
4. Zonwering “Zonneschermen, draai ze omhoog als er storm op komst is.”
5. Schuttingen “Erfafscheidingen zoals schuttingen, kunnen behoorlijk veel wind vangen. Onderhoud uw schutting daarom goed en vervang uw schutting op tijd. Tips voor een stevige schutting: · Kies voor hardhoutenpalen en zet ze 1 meter de grond in · Monteer als onderste plank een hardhoutenplank of metsel de onderkant op, dit in verband met rotten”
Tip van de expert: “Zorg dat u weet van wie de schutting is. Is het gezamenlijk eigendom? Wie claimt de schade? En wat betekent dat voor het eigen risico? Maak hier goede afspraken over.”

Aansprakelijkheid en storm
Die prachtige oude boom die uw tuin siert, bent u aansprakelijk als die boom omwaait op het huis van uw buren? ”Dat hoeft niet’, legt de expert uit. ‘Het hangt namelijk af van het onderhoud. Heeft u de boom goed onderhouden en verzorgd en kunt u dit aantonen, dan bent u niet aansprakelijk. Soms is een storm zo heftig, dan kunt u er niets aan doen. Hoe goed de boom ook onderhouden is.” Dakpannen of rieten dak Dat een rieten dak brandgevoeliger is dan een dak met dakpannen, is algemeen bekend. Maar hoe zit het de stormgevoeligheid. Is er een verschil tussen de daken? Kortom: heeft u bij een rieten dak langer een dak boven uw hoofd als het flink stormt? ”Ja”, zegt de expert. ”Een goed gedekt rieten dak kan wel tegen een stormpje. Bij dakpannen is de kans op schade groter. En als er een dakpan afwaait, dan gaan er vaak meer.”

Meest vervelende stormschade
Een stormschade behoorlijk vervelend en verwoestend zijn. Een plat dak dat instort, is zo’n schade. Als door de storm het water op het dak één kant wordt opgeblazen, kan dat zwaar worden. Ook sneeuw kan het dak belasten. Het dak is niet berekend op dit gewicht. Gevolg: het dak stort in en alles onder het dak wordt nat. Het puin en het water veroorzaken een fikse schade. Het water kan zelfs in de elektrische installatie terecht komen. Gevolg: het water komt uit de stopcontacten. Deze schade is niet zo eenvoudig te verhelpen. Stormschade claimen Tilt de storm het dak van uw huis op en zet de daaropvolgende hoosbui uw interieur onder water? Hoe zit dat dan met de verzekering? Claimt u stormschade op uw opstalverzekering of uw inboedelverzekering? De schade-expert: ”Een opstalverzekering verzekert de onroerende zaken. Zoals uw woning. Dus ook stormschade aan uw woning en andere schade aan uw woning, schuur of tuin kunt u claimen op uw opstalverzekering. “ En de schade door de lekkage in uw woning? “Schades aan vloeren en muren die aan de ondergrond zijn bevestigd, vallen onder de Woonhuisverzekering. De verplaatsbare spullen in uw woning verzekert u met de inboedelverzekering. Stormschade aan uw woonhuis claimt u via de opstalverzekering en schade aan uw inboedel claimt u via de inboedelverzekering.”
Bekijk het overzicht: Stormschade en verzekering, wat is verzekerd?

Onderhoud, onderhoud, onderhoud
Het toverwoord om stormschade aan uw woning te voorkomen, is onderhoud. Een schade-expert van Generali legt uit: “Goed onderhoud aan uw woning is belangrijk. Zo verkleint u de kans op stormschade. Is de dakbedekking in orde? Is de schutting nog stevig? Met andere woorden, onderhoud uw dak, erfafscheiding, boeidelen, nokvorsten en overkapping goed. Zo verkleint u de kans op stormschade en letsel door bijvoorbeeld vallende dakpannen”. Pas daarnaast de 5 gouden tips uit dit artikel toe. Zo is de kans dat de storm of zware windstoten uw woning beschadigen, een stuk kleiner.

Eerder verschenen:

Grote brand bij Hempflax in Oude Pekela: NL-Alert verstuurd en woningen ontruimd
Geertjan Dussel wint 37e NK Kaaibakken in Nieuwe Pekela
VAN HARTE: Petra is vandaag 60 jaar geworden
Serengeti-dag met Tim Coronel als gast bij opticien Bijholt in Oude Pekela
Onwel geworden bezoeker Bevrijdingsconcert Nieuwe Pekela herstellende
Presentatie cultuurhistorisch verhaal Pekela: Inwoners uitgenodigd mee te denken over toekomst erfgoed
Old Ambt Meubelen viert 12,5-jarig jubileum: ambacht, kwaliteit en vertrouwen sinds 2012
Gezellige koffieochtend in gebouw naast Wedderwegkerk op dinsdag 13 mei
Jong talent schittert in Veendam: Rotary organiseert benefietconcert voor Haydn Jeugd Strijkorkest
Ontdek wat er te doen is in de Bibliotheek Oude Pekela
PJC stemt voor fusie – Damacota krijgt herkansing op 14 mei
Zaterdag 17 mei: Rommelmarkt op ventweg Zuidwendingerweg Nieuwe Pekela
Ingezonden bericht: Pekelder Mariska Gons loopt voor onderzoek naar MS
28 mei: Muziekvitaminen met de Molenzangers in MFC de Binding
Nieuwe ronde vitaliteit bij Zempo start 10 mei met introductieles
Defensie traint nachtelijke luchtlandingsoperaties in Noord-Nederland
Keuken met kookeiland steeds populairder
Drukbezocht Bevrijdingsfestival bij Siep&Co Oude Pekela: Muziek en saamhorigheid centraal
Pekelders vieren 80 jaar vrijheid met zonnige bevrijdingsfietstocht
Excelsior uit Nieuwe Pekela zorgt voor muzikale omlijsting bij indrukwekkende Bevrijdingsoptocht Alteveer

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

q1v1c8ttkj62immdesdghmnu52