Updates over herstelwerkzaamheden na lekkage pekeltransportleiding

Geplaatst: donderdag 2 mei 2024 om 09:00 | Views: 5323

Auteur: Ellen de Waard, Omgevingsmanager Noord-Nederland

PEKELA - U heeft het vast al kunnen horen of lezen: Op 26 maart ontdekte Nobian een lekkage aan de pekeltransportleiding ten noorden van Zuidwending. De locatie bevindt zich op enkele honderden meters van de bebouwing in een weiland (zie ook afbeelding). Direct nadat ons controlesysteem een drukval in de leiding opmerkte, stopte het pekeltransport door de leiding. Kort na het achterhalen van de lekkage, zijn we gestart met herstelwerkzaamheden in samenwerking met partijen zoals de grondeigenaar, Omgevingsdienst Groningen en diverse uitvoerders.

Regelmatig delen wij een update over de herstelwerkzaamheden die in het weiland plaatsvinden. Dit doen wij via een brief per post aan direct omwonenden, maar ook via de NobianApp (of BouwApp), de website www.nobian.com/nl/zoutwinning/groningen/werkzaamheden en lokale media. Zodra we meer weten over de oorzaak van de lekkage en hoe we de leiding gaan repareren, delen we informatie hierover via dezelfde kanalen.

Rode buizen
Bij Nobian en Gasunie zijn er vragen uit de omgeving binnengekomen over rode buizen in het veld. Het gaat hier om peilbuizen voor sonderingsonderzoek dat is uitgevoerd door Wiertsema & Partners. Het doel van een sonderingsonderzoek is om een beeld te krijgen van de sterkte-eigenschappen, de samenstelling en opbouw van de ondergrond. Met de peilbuizen wordt de grondwaterstand gemeten en hoe deze over een bepaalde periode stijgt. Dit onderzoek heeft Nobian eind vorig jaar laten uitvoeren ter voorbereiding op de vergunningsaanvraag voor de evaluatieboring. De buizen zijn blijven staan voor mogelijk vervolgonderzoek. Inmiddels weten we dat dit niet meer nodig is. De buizen worden binnen enkele weken verwijderd.

Handboringen
Met de handboringen waarmee we in november 2023 gestart waren, gaan we in de maanden april en mei door. Vanwege het natte weer hebben we deze werkzaamheden eerder moeten staken. De handboringen hebben als doel om de bodem te onderzoeken op mogelijk bestaande verontreinigingen, zodat we deze kunnen opruimen. Ook worden deze handboringen in samenwerking met Gasunie gebruikt voor archeologisch onderzoek voor het HyStock-project. Dit is om te controleren of er in het geplande gebied resten te vinden zijn van lang geleden, die nader onderzocht en/of bewaard moeten worden. De handboringen worden op meerdere locaties in het Zuidwending-veld uitgevoerd.

We verwachten dat de werkzaamheden ongeveer tot eind mei duren. Deze worden tussen 07.00 uur en 17.00 uur uitgevoerd. De werkzaamheden zijn afgestemd met de betreffende grondeigenaren/gebruikers. Mogelijk kunt u van de werkzaamheden enige hinder ondervinden. Wij doen ons best de hinder tot een minimum te beperken.

Contact en informatie
Heeft u na het lezen van deze publicatie vragen of opmerkingen, dan kunt u deze per e-mail naar mij sturen via ellen.dewaard@nobian.com. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.
Voor meer informatie over zoutwinning in Groningen bezoek onze website: http://www.nobian.com/nl/zoutwinning/groningen

Eerder verschenen:

Festival de Verbinding brengt Oekraïners en Nederlanders in Oude Pekela samen
Huwelijksceremonie op vrijdagmiddag het duurst in Pekela
Volle bak bij start van Thuus in Nij Pekel
Gronings Vuur met 'Alda' bij Siep&Co - bestel nu kaarten!
Filmkwartet wil Pekela beter op de kaart zetten
Rolien Schrik uit Nieuwe Pekela wint bruggenschilderwedstrijd
Magisch Sprookjesbos in Pekela: Een betoverend avontuur voor kinderen
24 mei: Open huis Kral Staete in Oude Peklea
Muziekliefhebbers opgelet: Rosie treedt 18 mei op in De Kiepe
25 mei: Rommelmarkt op Zuidwendingerweg (ventweg) Nieuwe Pekela
Lokaal muzikaal/theater/dans-talent gezocht voor Moonlightwalk Veendam
Leerlingen Hendrik Wester serveren gezonde lunch op school
Feestelijke opening nieuwe Pizzeria & Grillroom Cevdet in centrum Oude Pekela
Hans Nitters uit Nieuwe Pekela wint 36e open NK Kaaibakken
22 mei: Muziekvitaminen in MFC de Binding Oude Pekela
Geslaagde bloemenactie voor restauratie klok Lutherse Kerk
Informatiebijeenkomsten over toekomst van het Pekelder Hoofddiep
VAN HARTE: Sjoerd en Trijntje Dijkstra zijn 50 jaar getrouwd
Ondernemersorganisatie betaalt 100 bolletjes ijs voor fout op flyer Moederdagactie
TFC de Windhappers organiseert Julians Fietstocht ten behoeve van Julians Stichting

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

cme7i7sf3ilp1c3h69mi996b74