Leerlingen Hendrik Wester serveren gezonde lunch op school

Geplaatst: maandag 13 mei 2024 om 11:30 | Views: 3019

Auteur: Erik Hulsegge - Gemeente Pekela

OUDE PEKELA - De Hendrik Westerschool in Oude Pekela start vanaf 17 mei met het aanbieden van een gezonde lunch voor de groepen 5 tot en met 8. De lunch wordt georganiseerd door leerlingen van groep 8 ondersteund door een aantal ouders. De leerlingen maken een lunch voor totaal zestig personen. Naast het organiseren en klaarzetten van een buffet, moeten ze ook een menu bedenken en een boodschappenlijst maken.

Schijf van Vijf
Vlak voor de meivakantie kregen de leerlingen van groep 7 en 8 daarvoor les over de gezondheidswijzer Schijf van Vijf. Daarnaast mochten klasgenoten ideeën aandragen van lekkere maar gezonde lunchgerechten.

Geen lege maag
Directeur Rob Jager van de Hendrik Westerschool is enthousiast. ‘Al enige tijd biedt de school elke ochtend een schoolontbijt aan, en dat loopt goed. Betrokken ouders nemen de organisatie op zich, en leerlingen die het willen mogen een boterham halen. Zo hoeft geen kind met een lege maag in de klas te zitten.’

Wraps en shakes
Daaruit ontstond vervolgens de wens om ook te starten met een gezonde lunch op de vrijdagmiddag. Rob Jager: ‘Groep 8 kookte de afgelopen maanden al een maaltijd voor de leerkrachten, maar we wilden dat ook de leerlingen zelf iets te eten kregen. Dat wordt dus nu de gezonde lunch, al zal er af en toe wel een soepje of gebakken ei aan toegevoegd worden. Dat is aan de leerlingen zelf om dat te regelen’. Aan het enthousiasme van de leerlingen ligt het niet. Tijdens de voedingsles liepen ideeën voor de lunch al uiteen van wraps en maaltijdsalades tot shakes en broodjes gezond.

Waarom projecten als deze zo belangrijk zijn
De overgrote meerderheid van de Nederlandse kinderen eet te weinig groenten, fruit en volkorenbrood en teveel ongezonde producten zoals frisdrank, zoete en zoute snacks. Daarnaast zijn er zorgen over kinderen die met honger op school komen, én zijn er zorgen over het overgewicht onder kinderen. Dit alles staat gelijke kansen in de weg. Een gezonde lunch op school kan gezond eetgedrag stimuleren.
Steeds meer basisscholen in Nederland gaan over op een continurooster waarbij alle kinderen op school overblijven tijdens de middagpauze. Dit creëert mogelijkheden om via een gezonde schoollunch aan te bieden. In tegenstelling tot veel andere landen in Europa, is het in Nederland niet gebruikelijk om een schoollunch aan te bieden.
Pilotprojecten met schoollunches en beweegprogramma’s laten zien dat kinderen na 4 jaar gezonder waren, dat het pestgedrag afnam en dat kinderen hun school met een 9 waardeerden, waar dat eerder een 7- was.

Eerder verschenen:

De Onrust nu ook instructiemolen voor toekomstige molenaars
Meester Duiven krijgt eigen straat in Oude Pekela
Steun de Theo Thijssen-school en laat uw mailadres achter
Ontmoetingsplek voor Pekelder jongeren in dorpshuis De Kiepe
27 juli: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Jaren 80/90 feest in De Kiepe Nieuwe Pekela op zaterdag 27 juli
27 juli: GEEN Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D
Meester Menno Lesterhuis neemt afscheid van kindcentrum De Linde
Gemeente Pekela heeft een Adviesraad Sociaal Domein
Clockstede zoekt enthousiaste vrijwilligers voor activiteiten en begeleiding
Gezellige sfeer bij Tennisclub Nieuwe Pekela Open 2024
Directeur-juf Nineke Kupers neemt afscheid van Groen van Prinstererschool
60 jaar huwelijk Albert en Zwanie: ‘Zeg mor gewoon joa t is veuls te waarm…’
Pekela stopt met apart inzamelen van PMD en gaat van vier containers drie
Eerste vezelhenneplampen in werkkamer burgemeester Kuin van Pekela
Wat doet Pekela voor eenzame jongeren?
Burgemeester sluit drugspand aan Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Zomeractiviteiten in Pekela: Avontuur en plezier voor de jeugd!
Openingstijden gemeentehuis Pekela in zomerperiode
Opsporingsbericht: Verloren nummerbordplaat

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

nd3qkt9thitsi3t9095qir57p4