Zonne-energie neemt toe; waarom zijn zonnepanelen interessant?

Geplaatst: donderdag 18 april 2019 om 17:20 | Views: 4644

Auteur: 24 Webvertising Print B.V.

PEKELA - Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland het niet zo goed doet wat betreft de klimaatdoelstellingen. Van alle elektriciteit die ons land vorig jaar heeft opgewekt, komt slechts 15 procent uit groene bronnen. Daarmee staat Nederland onderaan de lijst van Europese landen met betrekking tot de klimaatdoelstellingen. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want de toename van het gebruik van zonne-energie neemt toe. Waar in 2017 nog maar 13 procent van de groene stroom werd opgewekt uit zonne-energie, is dit in 2018 al 18 procent.

Inmiddels kunnen bijna een miljoen huishoudens worden voorzien van stroom die is opgewekt uit zonne-energie. Er worden steeds meer grote installaties geplaatst op daken en zonneweiden. Het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak wordt ook steeds populairder, zo gebeurde dat in 2017 ook op sporthal De Spil. Bij boerderijen die veel stroom verbruiken en grote daken hebben, zien we de zonnepanelen steeds meer verschijnen. De meeste groene energie wordt vandaag de dag nog opgewekt door windmolens, meer dan de helft van groene stroom komt hier vandaan. Echter stijgt de toename van windmolens minder hard, omdat er minder windmolenparken zijn bijgekomen het afgelopen jaar.

Winst met zonnepanelen
Overstappen van energie en kiezen voor meer, en eigen, groene energie van een leverancier én door eigen zonnepanelen is niet alleen duurzaam, maar levert ook geld op. In plaats van dat energie wordt ingekocht bij de energieleverancier, wekt de consument de energie nu zelf op. Dat betekent dat de energierekening omlaag gaat. En wie meer energie opwekt dan verbruikt, krijgt hiervoor een vergoeding van de leverancier. Over het algemeen is de investering in zonnepanelen in ongeveer zeven tot tien jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Dat betekent dat men ongeveer vijftien tot achttien jaar 'winst' maakt.

Meerwaarde woning
Daarnaast wordt de woning ook meer waard als er zonnepanelen op geïnstalleerd zijn. Uit de cijfers blijkt dat een woning gemiddeld met € 5.000,- toeneemt aan waarde. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de woning door de zonnepanelen een beter energielabel krijgt, waardoor de woning aantrekkelijker wordt voor huizenzoekers.

Zeker over duurzaam
Voor veel mensen is de belangrijkste reden om over te stappen naar zonne-energie dat het een duurzame, milieuvriendelijke vorm is van het opwekken van energie. Tegenwoordig is er veel onduidelijkheid of groene stroom wel echt 'groen' is, maar met eigen opgewekte energie is men daar in ieder geval zeker van. Op die manier is de stroom die wordt afgenomen, ook echt duurzaam verkregen.

Goedkope energie interessant
Tevens is men met zonne-energie, deels, onafhankelijk van de prijzen van energieleveranciers. Huishoudens voorzien met zonnepanelen voor een groot deel in de eigen energiebehoefte, maar een energiecontract is alsnog nodig. Geheel zelfvoorzienend wonen is in de meeste gevallen namelijk nog onmogelijk. Jaarlijks energie vergelijken is daarom nog steeds verstandig. Daarnaast verschilt de vergoeding voor de teruggeleverde stroom per leverancier. Vergelijkingssites kunnen op basis van de hoeveelheid opgewekte stroom en het verbruik berekenen welke energieleverancier het voordeligst is.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betreffende de klimaatdoelstellingen

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Albert is vandaag 70 jaar geworden
Dierenshop Bourtange elke donderdag op de weekmarkt Oude Pekela
Release van Straatarm nummer van muziekband Sjilt
27 mei: Inzameling Oud Papier door Buurtvereniging Rondom 't Veloat
Garage zwaar beschadigd door brand in Alteveer
Ex-Pekelder Bram Hulzebos schrijft boek over zijn avonturen in Rusland
Winschoter zanger Martin Zemering geeft buitenconcert bij de Clockstede
Kindcentrum de Apenrots onderzoekt mogelijkheid peuterspeelzaal Boven Pekela
100 jaar Noordster op (aan)gepaste manier gevierd
Varkenshouders in Pekela leveren worsten aan de Voedselbank
N366 Pekela Alteveer vijf weken dicht vanaf 2 juni
Wie helpt Volop'69 bij het vinden van een volleybaltrainer/coach
Twee gewonden bij ongeluk op N366 bij afslag Nieuwe Pekela Zuid
VAN HARTE: Koba Schutter is 50 jaar geworden
De eerste Oost-Groningse bibliotheken zijn weer open
Hooipersen in grote/ronde of kleine balen bij loonbedrijf Moed
30 mei: Online live bingo van MFC de Binding
VAN HARTE: Ferdinand Roelfsema is 40 jaar
Gemeenteraad Pekela zet fysieke vergadering om naar digitale vergadering
Trots presenteren we u de vernieuwde Riggel!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

5i9csgm1hj7dtjh9lrjgugt9d4