Zonne-energie neemt toe; waarom zijn zonnepanelen interessant?

Geplaatst: donderdag 18 april 2019 om 17:20 | Views: 5897

Auteur: 24 Webvertising Print B.V.

PEKELA - Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland het niet zo goed doet wat betreft de klimaatdoelstellingen. Van alle elektriciteit die ons land vorig jaar heeft opgewekt, komt slechts 15 procent uit groene bronnen. Daarmee staat Nederland onderaan de lijst van Europese landen met betrekking tot de klimaatdoelstellingen. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want de toename van het gebruik van zonne-energie neemt toe. Waar in 2017 nog maar 13 procent van de groene stroom werd opgewekt uit zonne-energie, is dit in 2018 al 18 procent.

Inmiddels kunnen bijna een miljoen huishoudens worden voorzien van stroom die is opgewekt uit zonne-energie. Er worden steeds meer grote installaties geplaatst op daken en zonneweiden. Het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak wordt ook steeds populairder, zo gebeurde dat in 2017 ook op sporthal De Spil. Bij boerderijen die veel stroom verbruiken en grote daken hebben, zien we de zonnepanelen steeds meer verschijnen. De meeste groene energie wordt vandaag de dag nog opgewekt door windmolens, meer dan de helft van groene stroom komt hier vandaan. Echter stijgt de toename van windmolens minder hard, omdat er minder windmolenparken zijn bijgekomen het afgelopen jaar.

Winst met zonnepanelen
Overstappen van energie en kiezen voor meer, en eigen, groene energie van een leverancier én door eigen zonnepanelen is niet alleen duurzaam, maar levert ook geld op. In plaats van dat energie wordt ingekocht bij de energieleverancier, wekt de consument de energie nu zelf op. Dat betekent dat de energierekening omlaag gaat. En wie meer energie opwekt dan verbruikt, krijgt hiervoor een vergoeding van de leverancier. Over het algemeen is de investering in zonnepanelen in ongeveer zeven tot tien jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Dat betekent dat men ongeveer vijftien tot achttien jaar 'winst' maakt.

Meerwaarde woning
Daarnaast wordt de woning ook meer waard als er zonnepanelen op geïnstalleerd zijn. Uit de cijfers blijkt dat een woning gemiddeld met € 5.000,- toeneemt aan waarde. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de woning door de zonnepanelen een beter energielabel krijgt, waardoor de woning aantrekkelijker wordt voor huizenzoekers.

Zeker over duurzaam
Voor veel mensen is de belangrijkste reden om over te stappen naar zonne-energie dat het een duurzame, milieuvriendelijke vorm is van het opwekken van energie. Tegenwoordig is er veel onduidelijkheid of groene stroom wel echt 'groen' is, maar met eigen opgewekte energie is men daar in ieder geval zeker van. Op die manier is de stroom die wordt afgenomen, ook echt duurzaam verkregen.

Goedkope energie interessant
Tevens is men met zonne-energie, deels, onafhankelijk van de prijzen van energieleveranciers. Huishoudens voorzien met zonnepanelen voor een groot deel in de eigen energiebehoefte, maar een energiecontract is alsnog nodig. Geheel zelfvoorzienend wonen is in de meeste gevallen namelijk nog onmogelijk. Jaarlijks energie vergelijken is daarom nog steeds verstandig. Daarnaast verschilt de vergoeding voor de teruggeleverde stroom per leverancier. Vergelijkingssites kunnen op basis van de hoeveelheid opgewekte stroom en het verbruik berekenen welke energieleverancier het voordeligst is.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betreffende de klimaatdoelstellingen

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

vvbgvo4lmj1trccn2avd77n2q6