#

Zendamateurs bemannen molen De Onrust op Internationale Molendag

Geplaatst: zaterdag 12 mei 2018 om 22:45 | Views: 3599

Auteur: Sjohnie Kloet

OUDE PEKELA - Internationaal houden molens op 12 en 13 mei openhuis. Ook dit jaar valt Moederdag samen met de Molendagen dus zijn veel molens begrijpelijk gesloten op zondag. Ons team PB6OKZ, bestaand uit PA7JC Jacob uit Groningen, PDØDL Henk uit Delfzijl, PA5ON Richard uit Winschoten en PC1TK Sjohnie uit Heiligerlee, bemanden zaterdag als Radio Zendamateurs de Molen “De Onrust“ te Oude Pekela.

Video Freddy Stotefalk

“Mills On The Air”.. is ontstaan in Engeland en heeft zich wereldwijd verspreid. Op diverse frequenties probeert men nationaal en internationaal contact te leggen met Amateurs. Het hooft doel op deze dagen is in contact te komen met molens, en van uit de Molens met de rest van de wereld.

Met elk een eigen Band (dat zijn stukken waar binnen de frequenties zich bevinden) jaagden de Amateurs op QSO … Of te wel een geslaagde contact met andere amateurs. En tussen door werden bezoekers, al of niet zendamateurs te woord gestaan, en van een kopje koffie voor zien. Het aantal bezoekers viel zeker niet tegen, maar ook het aantal verbindingen viel niet tegen. Landelijk werden via hogere frequenties, verbinding gemaakt tot aan Emmen en Zwinderen, En via de lagere frequenties wat bij velen als korte golf bekend staat, werd internationaal gewerkt door heel Europa, hoe wel daar de condities niet erg geschikt voor waren.

Italië, de Scandinavische landen, Griekenland, de voormalige Oostblok landen zijn zo maar een greep uit het logboek. Maar het sterkst vertegenwoordigt is dan toch wel Groot Brittannië, waar het ook lukte om contact te maken met andere molens .

Maar via DMR … een systeem wat het makkelijkste te vergelijken is met GSM … werd contact gelegd met Azië en Amerika. Allemaal particuliere ontvang stations die het signaal e.v.t. verder sturen via internet.

In al die landen viel de naam Oude Pekela.
Pekela en met name de molenaars, waren weer zeer gastvrij. Niet alleen voor ons maar ook de vele bezoekers van buiten Pekela. We ontvingen gasten uit Assen en uit Heerhugowaard die op vakantie waren in Vlagtwedde. Van uit Haren, Groningen, Finsterwolde enz. enz. kwamen ze naar het Mooie Olle Pekel. Het bijzonderste van de dag was een Duitse Luisteramateur Peter Albrecht. De beste man had 3 uur gereden om kennis te maken met het team van PB6OKZ. De Call (radio roepnaam) die afgeleid was van PD0OKZ … Swier (Boneschansker ).

Moe maar en voldaan keerden we weer terug naar huis, en met ons denken velen met een glimlach terug aan Olle Pekel. Bedankt Pekel !! Tot 2019

Fotoreportage

   Molendag 2018 in molen de Onrust Oude Pekela - Foto's Freddy Stotefalk

Aan dit artikel is meegewerkt door

Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

25 augustus: Groot springkussen bij kiosk Heeresmeer
Active Kidz Pekela woensdagmiddagactiviteiten in september
31 augustus: Viswedstrijd voor de jeugd
Bekendmakingen gemeente Pekela 2018 week 33 vervolg
Bekendmakingen gemeente Pekela 2018 week 33
29 augustus: Kinderdisco in Linked
26 augustus: Met de antieke trein langs de Holland Amerika Lijn
26 augustus: Motortoertocht MC Miosī93 Blijham
8 september: Jaarmarkt Oude Pekela
7 september: Lucky Star Corso te water
5 september: Bedrijvenpark Oost-Groningen Scheepsjoagen
7 september: Schoenservice Brokschmidt kano-estafette
5 september: Kindermarkt op parkeerplaats bij de Helling
4 t/m 6 september: Fyzigo Fietsdriedaagse
4 september: Kregel Bouwmarkt Kruiwagenrace op het Lido terrein
3 september: J&R Cleaning Viswedstrijd
3 september: IDN Leutje 4 mijl
2 september: Truckrun vanaf De Binding
Deel van boom waait op N367 achter Oude Pekela
14 oktober: Jubileumconcert salonorkest Las Ninas in de Binding

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

6iv0o98c4h6dut395pcnqkfpd4