Opzet Centrum Jeugd en Gezin Pekela oogst landelijk veel lof
Geplaatst: maandag 22 november 2010 om 14:25 | Views: 22698
Ingezonden
De gemeente Pekela heeft op een landelijk congres veel waardering ontvangen voor de manier waarop zij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) heeft opgezet. Het congres vond plaats in Rotterdam onder de noemer ‘Minder middelen, meer bezieling’ en werd georganiseerd door het Nederlands Jeugd Instituut.
Wethouders
Johan Toxopeus, beleidsmedewerker welzijn van gemeente Pekela en Janny Wilms, coördinator CJG, presenteerden samen met de gezichten van het CJG, Janneke de Jonge en Elsbeth Schipper, de Pekelder aanpak voor een gehoor van wethouders en ambtenaren uit het gehele land.
Scholen
Waar de meeste gemeenten zich lang bezighielden met de vraag hoe een CJG op te zetten, is Pekela aan het werk gegaan. Niet in een mooi gebouw, maar daar waar ouders en kinderen zijn te vinden, namelijk op de scholen. Er werd een schoolmaatschappelijk werkster, Janneke de Jonge, aangetrokken die samen met de al aanwezige sociaal verpleegkundige Elsbeth Schipper het CJG gingen vormen. Samen hebben ze iedere twee weken op vaste tijden spreekuren op de basisscholen in de gemeente en één keer per week op het Dollard College. Deze aanpak werpt zijn vruchten af. Steeds meer mensen doen een beroep op het CJG en door er op tijd bij te zijn, wordt voorkomen dat zaken uit de hand lopen. Door niet te investeren in gebouwen komt het beschikbare geld terecht bij de mensen die dat nodig hebben en kan het CJG ook werkelijk hulp bieden. Deze praktische aanpak maakte veel indruk bij de aanwezigen en gaf een hoop stof tot nadenken.
Problematiek
Naast Janneke de Jonge en Elsbeth Schipper maken ook de Consultatiebureaus in Nieuwe en Oude Pekela deel uit van het CJG. Mensen kunnen voor al hun vragen over de ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen terecht bij het CJG. Ook als er problemen zijn kan men bij het CJG terecht. Samen met de betrokkenen zullen de medewerkers van het CJG de problematiek in kaart brengen en, indien nodig, vervolgens zorgen voor een goede hulpverlening. Daarnaast geven de medewerkers van het CJG bijvoorbeeld weerbaarheidtrainingen voor kinderen op het basisonderwijs.
Toekomst
Ondanks het landelijke succes blijft de gemeente Pekela doorgaan met het ontwikkelen van haar CJG. Met hulp van de provincie Groningen wordt het CJG de komende twee jaar uitgebreid met een gezinscoach/gezinsmaatschappelijk werker. Deze zal zich bezig gaan houden met kleinere zaken die nu nog blijven liggen. Daardoor kan het CJG de inwoners van Pekela nog beter van dienst zijn met hen te ondersteunen in de ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen.
Stemmen tellen....