SV DYNAMICA IN DE SCHIJNWERPER: De oorsprong

Geplaatst: maandag 16 mei 2022 om 13:20 | Views: 4794

PEKELA - Een klein gezelschap bestaande uit Aly Lesterhuis, Hennie Glazenborg en Wim van Heuvelen zit bij elkaar en wisselt, onder het genot van een kopje koffie/thee, herinneringen uit aan wat vroeger hun gymnastiek vereniging was. Voor Aly was dat Hercules, voor Wim en Hennie DOK. Deze beide van oorsprong Pekelder gymverenigingen waren in het begin en midden van de vorige eeuw bloeiende verenigingen met in totaal ruim 300 leden. Helaas kwam voor beide verenigingen aan deze bloeiperiode een einde en fuseerden ze in 1997 uiteindelijk tot SV Dynamica.

Ontstaan van SV Dynamica

Aly Lesterhuis is al 80 jaar lid en daarom ook erelid van Dynamica. Elke donderdag kun je haar vinden bij haar club om een kopje thee met haar groep te drinken. Zo blijft ze erg betrokken bij haar geliefde vereniging. Veel weet ze te vertellen over de uitvoeringen van Hercules die in café Alvering (Broer) werden gegeven. Op een bijzonder klein toneel werden kast, bok, brug en zelfs de rekstok opgesteld waar de gymnasten hun beste kunnen lieten zien. Hercules bracht dan, naast het bondslied, een eigen clublied ten gehore. Zo’n uitvoering was een jaarlijks terugkerende en ontzettend gezellige boel. Na de brand verhuisden de uitvoeringen naar andere accommodaties (Turnhal Jan Ligthartschool/badhuis en de Spil). Aly heeft lesgegeven aan kleuters en was jurylid. Een zeer verdienstelijk gymverleden.

Wim van Heuvelen werd door dhr. Pater bij DOK aangetrokken. Tijdens de bouw van Wim zijn huis kwam dhr. Pater regelmatig kijken hoever het met de bouw stond, want pas als zijn huis klaar was wilde Wim gymleraar worden bij DOK. Heel wat jaren heeft hij daar zijn beste beentje voor gezet. Uitvoeringen, die later van café Alvering verplaatst werden naar De Kiepe, waren altijd heel bijzonder voor leiding en leden en dan niet te vergeten het aantal keren dat ze meededen aan de avondvierdaagse – een ware happening! Helaas moest Wim een aantal forse ingrepen ondergaan waardoor hij het op den duur toch rustiger aan moest doen. Hij vertelt met een stralende lach dat hij na zijn eerste hartoperatie zo ongelooflijk veel kaartjes had gekregen – echt super hartverwarmend. Zo doet men dat dus in Pekel – naar elkaar omzien! Wim heeft echter ook een paar ongelukken en ongelukjes tijdens gym meegemaakt, met name die ene keer toen iemand uit de ringen viel en daarna gehandicapt bleef: “Dat raak je nooit meer kwijt”, zo zegt hij.

“Je mag zeker blij zijn dat tijdens jouw lessen niemand iets overkomt”, zo beaamt Hennie Glazenborg. Zij was leidster bij DOK van de kleuters en meisjes 1 en 2 en jongens 1 en 2. Zelf heeft ze haar sporen verdiend bij de turnselectie tot ze hier helaas op advies van de huisarts mee moest stoppen. Soms geeft het lichaam vanzelf aan als iets niet meer gaat. Het bloeien van de beide verenigingen was vooral ook te danken aan het feit dat er niet zoveel anders was voor de jeugd. Het was of voetbal of gymnastiek. Dat werd met de komst van veel andere soorten van tijdverdrijf anders. Alle clubs probeerden leden te trekken. Daarom zat er uiteindelijk voor Hercules en DOK niets anders op dan de koppen bij elkaar te steken. Het is niet het eerste wat men wilde, maar uiteindelijk wel het beste geweest voor beide verenigingen. Een nieuwe naam en nieuw elan in mooie sportcomplexen: Allerlei groepen trainen wekelijks in De Spil, in de Binding en in De Groenling. Wil je meer weten van SV Dynamica bekijk dan hun site of bekijk ook over niet al te lange tijd het vervolg van DYNAMICA IN DE SCHIJNWERPER

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Cosis stopt met dagbesteding op kinderboerderij Oude Pekela
Maandag 19 september: informatieavond ‘Pekela geeft gas!’
In memoriam Jaak Daemen 13-12-1924 - 6-8-2022
10 september: Jaarmarkt Oude Pekela
10 september: Oldtimershow op plein bij gemeentehuis Oude Pekela
8 september: PrengerHoekman hindernisbaan op het Lido terrein
8 september: Brokschmidt kano estafette in Oude Pekela
7 september: Traiteurslager Huizing viswedstrijd
7 september: Gerringa IJs- en frituurzaak kindermarkt bij de Helling
6, 7 en 8 september: Fyzigo fietsdriedaagse
6 september: PrengerHoekman kruiwagenrace op Lido-terrein
5 september: Drukmaar prestatieloop en leutje halve mijl Oude Pekela
9 september: LuckyStar versierde aanhangwagens optocht
Mogelijk verkeershinder door inspectie bruggen over Pekelderdiep
E-bike uitgelicht en driewielontdek-ochtend op woensdag 31 augustus 2022 in Pekela
De beste opties voor dakisolatie
Ripple versus Tether: Wat is het verschil tussen beide?
3 tips voor het uitzoeken van een nieuwe eettafel
Verschil in prijs reclamezuil en pomp bij Esso Oude Pekela
VERMIST: zwart witte kater Arthur omgeving Vinkenlaan Nieuwe Pekela

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

evar6slvr9egakh1aa7ceb1be4