Obs Hendrik Wester sluit schrijfproject De schoolschrijver feestelijk af

Geplaatst: donderdag 23 mei 2019 om 09:20 | Views: 5170

OUDE PEKELA - Een half jaar lang schreven de leerlingen van OBS Hendrik Wester in Oude Pekela samen met schoolschrijver Gonneke Huizing de vingers van hun handen. Ze ontwikkelden hun schrijfvaardigheid, ontdekten hun eigen schrijftalent en verzonnen de mooiste verhalen. Woensdag 22 mei wer het project De Schoolschrijver afgesloten en neemt de school afscheid van haar schoolschrijver.

Burgermeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela kwam om het project officieel af te sluiten en afscheid te nemen van Gonneke Huizing. Daarna droegen verschillende leerlingen een verhaal of gedicht voor en speelden ze een voorgelezen verhaal na. In de klassen was een tentoonstelling van al het geschreven werk van de leerlingen te bewonderen.

De Schoolschrijver
Basisschoolleerlingen ‘taalsterk’ maken: dat is het doel van zowel Stichting De Schoolschrijver als Biblionet Groningen. Met het project De Schoolschrijver werken beide organisaties samen aan het verbeteren van de taalvaardigheid en het vergroten van het schrijf- en leesplezier van basisschoolleerlingen. Vooral op scholen met een hoog percentage leerlingen dat moeite heeft met taal is het project een belangrijke aanvulling op de reguliere lessen. Anneke Tiddens van Biblionet Groningen ziet dat De Schoolschrijver niet alleen het schrijven, maar ook het lezen bevordert: “Van De Schoolschrijver krijgen leerlingen meer leeshonger.”

De Schoolschrijver in Groningen
Jaarlijks krijgen vijftig basisscholen door heel Nederland bezoek van een schoolschrijver. In de provincie Groningen mochten de leerlingen van vijf verschillende basisscholen dit jaar een schoolschrijver verwelkomen. Naast Gonneke Huizing, die aan CBS Hendrik Wester in Oude Pekela verbonden was, werkten Pieter Koolwijk, Annejoke Smids, Fabien van der Ham en Corien Oranje op scholen in respectievelijk Roodeschool, Appingedam, Aduard en Alteveer. Vanuit Biblionet Groningen wordt het project gecoördineerd door medewerkers van de lokale bibliotheken. In Oude Pekela nam leesconsulente Maaike Hermse die rol op zich.

Succes
Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de resultaten van De Schoolschrijver wijst uit dat het project leidt tot meer leesmotivatie en een betere schrijfvaardigheid. Scholen beoordelen het programma gemiddeld met een 8,5 en ook de betrokken schoolschrijvers zijn enthousiast. “Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe snel kinderen leren om de fantasieknop aan te zetten. Aan het begin van het Schoolschrijverstraject zijn ze onzeker en durven ze niet zo goed, maar bij De Schoolschrijver is er alleen maar goed en geen fout. En dat besef maakt de fantasie echt los. Geweldig!,” aldus schoolschrijver Gonneke Huizing.

Aan dit artikel is meegewerkt door

Abel van der Veen
Fotograaf en redacteur

abel@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

2fp6rc2ds8hqdp6o9qlcmshdo5