In de Schijnwerper: Judovereniging Zempo

Geplaatst: donderdag 16 februari 2017 om 17:00 | Views: 15192

Auteur: Martje Ritzema

OUDE PEKELA - Zempo = Voorwaarts. Sinds 1970 de judovereniging van Oude Pekela. Een vereniging met zo’n 250 leden die topjudoka’s in hun boeken hebben staan. Afgelopen donderdag 16 februari zijn er weer twee judoka’s van Zempo voor Europese Kampioenschappen afgereisd naar Malaga.

Video Freddy Stotefalk

Georg Spelde vertelt vol trots dat ‘zijn Zempo’ het best wel goed doet. Kylian en Silvan Bulthuis hebben per slot van rekening een groot deel van hun training bij Zempo gedaan. En nu doen Jan Willem Loer en Jurrien Kugel met hun trainer Alexander Sulava mee aan de EK in Malaga. Super! Ronnie Meijer, de judoleraar, is uiteraard ook van de partij in Malaga. De topjudoka’s van Zempo en van andere regionale clubs zijn bij JIN (Judo Instituut Noord) onder een noemer bij elkaar gebracht zodat je als kleine club ook afgevaardigden naar grote kampioenschappen kunt sturen.

Om topjudoka te worden vergt nogal wat van iemand. De groep die woensdag tijdens mijn bezoek 1 ½ uur traint doet dit gemiddeld vier keer per week! Ongelooflijk zwaar, maar je moet er alles voor over hebben om in topconditie te komen en te blijven. Toen ik bij Zempo binnenkwam kende ik eigenlijk maar één judoka, Anton Geesink. Ja, echt zo oud ben ik… Na vanavond heb ik aardig wat meer respect voor judoka’s gekregen. Man o man da’s ja topsport: ze judoën niet alleen, nee ze hebben eerst een warming up (ik word al moe als ik er naar kijk!) en daarna begint het pas, het gooi- en smijtwerk zal ik maar zeggen. Maar dat het dat niet is wordt mij al snel duidelijk. Je mag niet zomaar wat doen, niet gooien en smijten, nee er zijn duidelijke regels en afspraken waar iedereen zich aan houdt. Geweldig!

Zempo, in Pekela denk je dan aan judo, maar niets is minder waar. Ik loop binnen en zie inderdaad jeugdige judoka’s op de mat. Georg legt echter uit dat Zempo van alleen de judosport financieel niet kan bestaan. Bij Zempo is daarom veel meer mogelijk. De veelzijdigheid wordt mij duidelijk als Georg een deur voor mij opent en ik in een super uitgeruste krachttrainings- en fitnessruimte kom. De apparaten worden niet alleen door judoka’s gebruikt, maar kunnen door ieder die dat wil worden gebruikt, want Zempo wil judo ondersteunende sportactiviteiten aanbieden die de lichamelijke en geestelijke conditie verbeteren. Zempo biedt daarom fitness aan voor jongeren, maar ook voor senioren.

Een nieuw kortlopend project dat Zempo op 28 februari start is ‘Vitaal, gezond en sociaal’. Doel van dit project is dat de deelnemers verantwoord leren bewegen, bewuster leren omgaan met het eigen lichaam en zich hierdoor in 10 weken vitaler gaan voelen. Zie flyer

Het warme welkom en de grote hoeveelheid van indrukken heeft mij goed gedaan. Ik voel me bijna schuldig dat ik zo weinig aan lichaamsbeweging doe…

Wil jij met jouw club/vereniging ook In de Schijnwerper mail naar martje@prachtigpekela.nl

Foto's Martje Ritzema

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Camping ZomersBuiten haakt aan bij landelijke start kampeerseizoen op zaterdag 6 april
KPN Glasvezel via Glasvezel Pekela
Vita Salis Fysiotherapie neemt afscheid van Inge Lenting
30 maart: Finales Klaverblad Jeudtoernooi bij LTC Oude Pekela
Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

rgg73njphq3343iu8kfsa4ts22