Oud-Pekelder Johannes van Dam (66) overleden

Geplaatst: donderdag 19 september 2013 om 08:55 | Views: 19393

Auteur: de redactie

PEKELA - Oud-Pekelder Johannes van Dam is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Amsterdam. Van Dam was de bekendste culinair journalist van Nederland en kampte al langer met gezondheidsproblemen aan hart en nieren.

Geroemd en gevreesd
Van Dam schreef sinds 1991 wekelijks een restaurantrecensie in Het Parool. Zijn bevindingen werden geroemd en gevreesd. Een slechte recensie kon voor een restaurant het einde betekenen.

Dikke Van Dam
Van Dam begon zijn carrière als culinair journalist in 1986 bij weekblad Elsevier. Later begon hij ook te schrijven voor de Vlaamse krant De Morgen en voor Het Parool. In 2005 presenteerde hij De Dikke Van Dam, een boek over eten.

Dodelijk ongeval in Pekela
Van Dam was als 16-jarige jongen betrokken bij een dramatisch ongeval in Oude Pekela. Zijn vader A. van Dam was op dat moment confectiefabrikant in Oude Pekela. In 1963 slipte hij met zijn auto op de door sneeuw glad geworden Feiko Clockstraat en gleed het Pekelder Hoofddiep in. In de wagen, die onder het ijs verdween, zaten ook zijn zoon Johannes van Dam (op dat moment 16) en diens zusje (op dat moment 13). Johannes wist zijn zusje te redden, maar zijn vader verdronk. De gebeurtenis schokte destijds heel Pekela.

Herinneringen
Veel Pekelders kunnen zich het ongeval in 1963 nog als de dag van gisteren herinneren. PrachtigPekela tekende daarover in 2009 de volgende reacties op:

Gerard Brunink, gemeentevoorlichter Pekela:
Die dag fietste ik van huis naar school en was getuige van het ongeval.

Volgens mij was het niet de in de buurt wonende slager, maar directeur van het postkantoor Fokke de Vries die, getooid met blauwe muts, door middel van een ladder langs de wallekant de bestuurder probeerde te redden.

Het ongeval gebeurde voor het postkantoor in Oude Pekela. De auto zakte namelijk steeds verder door het ijs. De heer van Dam is ook niet verdronken, maar volgens mij aan een hartverlamming overleden.

De familie van Dam woonde in de bij het Hendrik Wester Centrum (waar toen nog gymles werd gegeven) behorende woning directeurswoning.


Henri Wierth:
Als jong onderwijzer reed ik 's morgens om ongeveer 08.00 uur langs de F.C. straat naar de H.W. school aan de Parklaan. Het was die dag wat glad, meen ik.

Tegenover het H.W. centrum zag ik een auto in het diep, waarvan alleen het dak zichtbaar was. Er waren wat mensen bij. Ik ben onmiddellijk teruggereden naar mijn buurman Willy Winter, die als kantoorbediende (boekhouder) bij Van Dam werkte. Die is onmiddellijk naar het bedrijf gegaan.

Hoe een en ander verder is gegaan weet ik niet.


Jan Niemeijer vond een krantenartikel terug:
Zaterdag 28 januari 1963 
Man verdronken in Oude Pekela

Twee kinderen gered Vanmorgen omstreeks half negen is in Oude Pekela een personenauto door de gladheid van de weg geslipt en tegenover het postkantoor in het Pekelderdiep gereden. De auto zakte door het ijs. Omstanders slaagden erin twee kinderen uit de auto te redden, maar de bestuurder was helaas niet te bereiken.

Op het ogenblik dat wij dit schrijven (9 uur) is het nog steeds niet gelukt de chauffeur van de auto, de oorspronkelijk uit Amsterdam afkomstige, maar sinds korte tijd in Oude Pekela woonachtige fabrikant A. van Dam, uit de auto te bevrijden.


Johan Beikes:
Over dat ongeluk in 1963. Ik was toen 13 jaar en ik weet het nog precies hoe het is gegaan, want ik was net bij mijn moeder. Die werkte in die tijd bij het postkantoor.

WikiPekela
Van Dam is een bekende Nederlandse culinaire journalist. Hij bezocht het lyceum te Winschoten. Van Dam studeerde medicijnen en psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar brak beide studies voortijdig af. Hij was uitbater van studentensociëteit Olofspoort, barman, bottelaar, inpakker, bedrijfsleider van een bioscoop, boekverkoper, leerling-journalist, vertaler en redactiesecretaris bij de Haagse Post. Van Dam schreef restaurantrecensies die aanvankelijk verschenen in Elsevier, en vanaf 1991 in Het Parool en De Morgen. Hij is ook bekend van de TV.

Verder was Van Dam actief in het bestrijden van de grote auteursrechtenschending door PCM aan het begin van de 21e eeuw, die de rechten van alle PCM-freelancers systematisch schond. Van Dam woonde enige tijd in Oude Pekela waar zijn vader confectiefabrikant was.

Hij was één van de inzittenden van de auto die eind januari 1963 door gladheid in het Pekelderdiep te Oude Pekela belandde, door het ijs zakte en vervolgens onder het ijs schoof. Johannes en zijn zusje werden door buurtgenoten/omstanders gered, maar de bestuurder, zijn vader Alfred, kwam om het leven. Van Dam is ongehuwd.

Eerder verschenen:

Camping ZomersBuiten haakt aan bij landelijke start kampeerseizoen op zaterdag 6 april
KPN Glasvezel via Glasvezel Pekela
Vita Salis Fysiotherapie neemt afscheid van Inge Lenting
30 maart: Finales Klaverblad Jeudtoernooi bij LTC Oude Pekela
Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

0npfjmb3ph74lqg25rg9f3jml5