Stichting J&O besteed aandacht aan Wereld Alzheimer Dag en Burendag

Geplaatst: zaterdag 23 september 2023 om 16:00 | Views: 4747

OUDE PEKELA - Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt heeft Stichting Leefvorm J&O aandacht besteed aan zowel Wereld Alzheimer Dag als Burendag. Dat deden ze 21 september tijdens Wereld Alzheimer Dag en op 22 en 23 september tijdens een Buurtontbijtje.

21 SEPTEMBER: WERELD ALZHEIMER DAG
Wereld Alzheimer Dag is een themadag ter bevordering van wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. De dag wordt ieder jaar gevierd op 21 september. “Het is belangrijk dat er aandacht is voor een steeds grotere groep mensen met dementie (die verschillende vormen kent) Alzheimer Dag geeft daar invulling aan. Daarnaast zorgt het voor meer begrip en het doorbreken van het taboe. Dementie is niet iets om je voor te schamen. Het kan iedereen overkomen en dan is het belangrijk om ermee te leren leven. Met kleine aanpassingen kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen en gewoon meedoen. Dat wil tenslotte iedereen.” Aldus Stichting Leefvorm J&O. Het OdensehuisPekela wil graag dat er ook in Pekela meer aandacht komt voor inwoners met Dementie en hun mantelzorgers. Zij wil hierbij graag aandacht vragen voor de Sociale Benadering Dementie. Deze benadering kijkt anders naar de situatie van mensen met dementie door weer aandacht te creeren voor vragen uit het dagelijkse leven en dan niet de ziekte maar de persoon centraal te stellen. Dit verbetert vaak de kwaliteit van leven, zowel voor mensen met dementie als voor hun mantelzorgers. Om aandacht te vestigen op deze problematiek heeft het OdensehuisPekela (in het kader van dementievriendelijke buurten) in de locatie van Siep&Co een filmmiddag georganiseerd. Tijdens deze middag werd de luchtige film Casa Coco vertoond, waarin de situatie rondomeen man met beginnende dementie aan bod kwam. De bezoekers werden getrakteerd op zelfgebakken vergeet mij niet’ koekjes en ontvingen ook het vergeet-mij-niet speldje ter ere van Wereld Alzheimer Dag.

De reacties waren positief en bezoekers gaven aan dat ze het leuk vonden om op deze manier dementie onder de aandacht te brengen. Het was een geslaagde, ontspannen middag waarin er ruimte was voor begrip, steun en gezelligheid.

22 en 23 SEPTEMBER: HET BUURTONTBIJTJE
Op initiatief van een inwoonster van Oude Pekela, die aangesloten is bij de Stichting Leefvorm J&O (Jong en Oud) werd er een buurtontbijtje georganiseerd. Dit ontbijtje werd ondersteund door Stichting Leefvorm J&O (Jong &Oud) en is mede mogelijk gemaakt door Jumbo Pekela en Boxes in Stock. Het buurtontbijtje werd aangeboden aan ongeveer vijftig inwoners in Oude Pekela, voornamelijk senioren. In de Appollolaan en de Scheepshellingstraat en 5 inwoners elders in het dorp. De ontbijtdozen van de inwoners die, niet thuis waren zijn naar Ora La Bora gebracht. Het was leuk te zien hoe verrast sommige inwoners waren en het zeer op prijs stelden dat dit initiatief van een inwoonster van Pekela kwam.

Stichting Leefvorm J&O wil graag Jumbo Pekela, BoxesinStock en Randy (degene die de koekjes heeft gebakken), Siep&Co bedanken voor hun steun en medewerking. Ook willen ze de initiatiefneemster bedanken voor haar vertrouwen in Stichting Leefvorm J&O om dit evenement tot een succes te maken.

Heeft u behoefte om uw partner, ouder of familie met dementie beter leren begrijpen? of wilt u leren hoe u anders kunt omgaan met uw situatie? Of wordt het soms wel eens te veel en wilt u gewoon ergens een bakje koffie/thee drinken? Kom dan gerust eens lang bij het OdensehuisPekela. Neem wel even van tevoren contact op via telefoonnummer 0616141663

De doelgroep van Stichting Leefvorm J&O is iedereen die betrokken is bij het welzijn van jong en oud in de buurt. Of u nu een senior bent, een mantelzorger, een familielid of gewoon geïnteresseerd bent in het ondersteunen van uw buurtgemeenschap, wij verwelkomen u graag!

Mocht u meer willen weten over Stichting Leefvorm J&O (Jong&Oud)? U kunt ons mailen: jenozorg@outlook.com of bellen met 0616141663

Eerder verschenen:

9 december: Kerst/Wintermarkt in Het Tehuis Nieuwe Pekela
Breedtesportprijs 2023: Pekelder Paul Inklaar uit Pekela genomineerd
12 december: Kerstfair in verpleeghuis de Clockstede Nieuwe Pekela
8 december: Kerstmarkt bij Christelijke Gereformeerde kerk
Molen De Onrust licht oranje op in het maanlicht
VAN HARTE: Christa is 46 jaar geworden
15 december: Kerstconcert Albatros in Vennekerk Winschoten
Hommage aan Sterke Vrouw Antje Oldenburger
Sint en Pieten bezoeken gemeentehuis Oude Pekela
Regenachtige intocht van Sint en Pieten in Nieuwe Pekela
Het 'Sinterklaashuis' in de Binding Oude Pekela
Gerry Hemsens Nederlands kampioen 750cc Classic Demo's
Modehuis Tunteler ontvangt Predicaat Hofleverancier
VAN HARTE: Dina van Dijk is 80 jaar geworden
Sporthal De Spil in Nieuwe Pekela krijgt nieuwe verwarming
Carbidschieten? Vraag uiterlijk 13 december een ontheffing aan!
12 december: Bloemschikken in Ontmoetingscentrum de Kiepe
PVV krijgt 42 procent van de stemmen in Pekela
Gemeente Pekela wil onder andere nieuwe woonwijk bij Heeresmeer
Prachtige nieuwe pannakooi op het Dollard College Pekela!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

82t6a32sdemfi2k27qarh15rb3