Maarten van Rossem naar Theater Geert Teis in oktober

Geplaatst: maandag 1 maart 2021 om 19:25 | Views: 3794

Auteur: 24 Webvertising Print B.V.

PEKELA / STADSKANAAL - Op 1 oktober komt historicus Maarten van Rossem naar het Geert Teis Theater in Stadskanaal voor een inspirerende lezing vol gortdroge humor en scherpzinnigheden. Het grote publiek kent Van Rossem van De Slimste Mens of Hier Zijn De Van Rossems, maar tijdens een avondvullend programma komt zijn kennis pas echt tot zijn recht.

Golfoorlog
Van Rossem werd geboren in Zeist, op 24 oktober 1943. Hij specialiseerde zich in met name de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Bij de inauguratie van George Bush sr. als president, en tijdens de eerste Golfoorlog in 1990, werd hij veelvuldig gevraagd als commentator op televisie. Internet stond toen nog in de kinderschoenen en even de laatste nieuwtjes opzoeken op nos.nl, facebooken of online energie vergelijken was er niet bij. Met name het relativeringsvermogen viel op, alsmede zijn droge humor. Hij groeide uit tot een graag geziene gast op de Nederlandse en Vlaamse buis.

Nuchtere analyse
Zijn commentaar op 9/11 in New York, waar het Kapiteinshuis overigens onlangs een Torah schild aankocht, was voor menigeen even slikken: in de eerste de beste uitzending van Nova op die dag was hij zoals altijd zijn vertrouwde zelf en gaf hij aan dat alle oorlogsretoriek te zwaar aangezet was, dat dit soort terroristische aanslagen niet als 'begin van een nieuw tijdperk' gezien moesten worden.

Tiktok challenge
Dat hij in zijn analyses niet zelden een portie droge komedie verwerkt, viel het publiek op en Van Rossem werd dan ook uitermate geschikt bevonden om deze eigenschap, te profileren in De Slimste Mens. Velen zien hem als een nukkige, elitaire man die nooit iets kan waarderen, maar het enige dat hij doet is eerlijk zijn mening geven over hedendaagse verschijnselen. Neem het hem eens kwalijk dat hij de nieuwste social media-trends zoals bijvoorbeeld een Tiktok challenge wegzet als 'baarlijke nonsens'. Zou presentator Philip Freriks hem wat vaker informeren naar zijn mening over belangrijker zaken - zoals politiek- maatschappelijke kwesties, briljante klassieke muziek of zijn geliefde katten - dan zou Van Rossem beslist niet gezien worden als nationale chagrijn. Integendeel.

Een avond lachen
Dat is te zien en horen tijdens zijn lezingen, waar Van Rossem zelf zijn onderwerpen mag uitkiezen en geldt als een bevlogen spreker. Uiteraard vormen zijn feitenkennis, scherpe benadering, verrassend nuchtere invalshoeken en gortdroge humor alsmede authentieke woordkeuze de wapens waarmee hij zowel historische als actuele kwesties te lijf gaat. 'Een avond lachen en leren met de bekendste historicus van Nederland!', zo kondigt Theater Geert Teis Maarten van Rossem dan ook aan. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van het theater, theatergeertteis.nl.

Eerder verschenen:

Hoe houdt de vastgoedsector criminelen buiten de deur?
Heropening consultatiebureau in De Kiepe Nieuwe Pekela
Gemeente Pekela versterkt toezicht met onafhankelijke rekenkamer
Tweeling van elkaar gescheiden voor sociaal experiment? in KRO-NCRV 2Doc: Peter en Erik
11 mei: Orgelmuziek in Lutherse kerk tijdens Orgeldag Noord-Nederland
Zaterdag 11 mei ophaaldag bestelde hanging baskets bij Lutherse kerk
Dit jaar ook weer Dodenherdenking bij monument in Boven Pekela
Ideaal weer bij demodag Stichting Rijdend Motorsport Museum in Nieuwe Pekela
Eervolle Dodenherdenking in Oude Pekela
Waardige Dodenherdenking bij monument in Nieuwe Pekela
Hoe laten we de vlag wapperen op 4 en 5 mei?
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken (gewijzigde datum)
Ilse wil Pekelder ouderen behoeden voor internetoplichting
PCOB Pekela bezoekt poldermolen ‘De Goliath’
Herstelde brug langs Pekel Aa maakt route naar Winschoten weer toegankelijk
Updates over herstelwerkzaamheden na lekkage pekeltransportleiding
OOP vergeet Gerringa en betaalt iedere bezoeker gratis bolletje ijs
Museum Kapiteinshuis zoekt meisjes en vrouwen voor speciaal project
Barvrijwilligers VV Damacota volgen Instructie 'Verantwoord Alcohol Schenken'
Bingoavond vol spanning en prijzen in Ontmoetingscentrum de Kiepe

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

usbisrrpk1mp96of6laucj3jg2