Monument Levenslicht onthuld in MFC De Binding
Geplaatst: woensdag 22 januari 2020 om 19:05 | Views: 13958
PEKELA - Woensdagmiddag is het monument Levenslicht onthuld door burgemeester Jaap Kuin in MFC De Binding. Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Pekela, is van 22 januari tot en met 31 januari 2020 het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op verschillende locaties in Pekela. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.
Video Dennis de Groot
Locaties
Het monument is op verschillende locaties in Pekela te bezichtigen. Scholen uit de omgeving worden uitgenodigd om het monument te bezoeken. Bij Levenslicht is de digitale leeromgeving ‘Wordt Gemist’ ontwikkeld voor het basis- en voortgezet onderwijs. Het doel van dit project is om scholieren kennis te laten maken met de lokale geschiedenis van de Holocaust en de gevolgen daarvan, via persoonlijke verhalen die zijn opgenomen in het Joods Monument.
Programma
Het monument Levenslicht is te bezichtigen op:
· Woensdag 22 januari 2020 – vanaf 13:30 uur in MFC De Binding
o Officiële onthulling door burgemeester Jaap Kuin en toespraak OBCP
· Donderdag 23 januari 2020 – MFC De Binding
· Vrijdag 24 januari 2020 – MFC De Binding
· Zondag 26 januari 2020 – vanaf 16:00 uur in Hervormde Kerk in Nieuwe Pekela
o Officiële plechtigheid, Nationale Holocaust Herdenking, toespraak burgemeester Jaap Kuin en OBCP
· Maandag 27 januari 2020 – Hervormde Kerk in Nieuwe Pekela
o Dag dat Auschwitz-Birkenau werd bevrijd.
· Dinsdag 28 januari 2020 – vanaf 10:00 uur Ontmoetingscentrum De Kiepe in Nieuwe Pekela
· Woensdag 29 januari 2020 – Ontmoetingscentrum De Kiepe in Nieuwe Pekela
· Donderdag 30 januari 2020 – vanaf 9:30 uur in dorpshuis De Riggel in Boven Pekela
· Vrijdag 31 januari 2020 – dorpshuis De Riggel in Boven Pekela
Levenslicht
Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen met stenen. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden. Ook uit de gemeente Pekela zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door hierbij stil te staan blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.
Oranje Bevrijdings Comité Pekela
Het Oranje Bevrijdings Comité Pekela (OBCP) organiseert in afstemming met de gemeente Pekela activiteiten rondom de 4 en 5 mei herdenking. Ook rondom het programma van het monument Levenslicht zijn zij betrokken.
Fotoreportage
Onthulling monument Levenslicht in MFC De Binding - Foto's Abel van der Veen
Aan dit artikel is meegewerkt door
Abel van der Veen Fotograaf en redacteur abel@prachtigpekela.nl |