Werkbezoek CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder aan Steenindustrie Strating

Geplaatst: donderdag 22 augustus 2019 om 23:10 | Views: 3249

OUDE PEKELA - Donderdag 22 augustus brengt Agnes Mulder, lid van de Tweede Kamer namens het CDA, een werkbezoek aan steenindustrie Strating in Oude Pekela. Ze komt op uitnodiging van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek. Ook een afvaardiging van deze vereniging in de personen van Han Noten (vz.) en Durk Smink (secr.) is meegekomen naar Oude Pekela.

Directeur Geert Jan Strating ontvangt de delegatie, die ook nog bestaat uit Jesper Bergsma (lid Prov. Staten Groningen namens het CDA), Martin Ritzema (CDA Pekela) en Johan de Groot (fotograaf PP).

Vroeger was de steenfabriek een arbeidsintensieve sector: het was zwaar en vies werk. Tegenwoordig is bijna alles gemechaniseerd, alleen het bakken is intensief en kost veel energie. Maar het eindproduct is zeer duurzaam. Voorbeelden staan bijvoorbeeld op het Hoogeland: eeuwenoude kerken. Moderne gebouwen worden tegenwoordig vaak sneller gesloopt, maar dat ligt dan meestal niet aan de stenen. De herbruikbaarheid van baksteen wordt ook nog als maar groter, omdat er steeds meer droog gestapeld wordt of er wordt gelijmd, met lijm die later weer opgelost kan worden.

Op dit moment werken in Nederland nog zo’n 2500 mensen in de steenindustrie in ongeveer 35 fabrieken. De bedrijven vallen dan ook onder het kleine MKB.

Steenindustrie Strating werd in 1855 opgericht. In de onmiddellijke omgeving van Pekela was geen klei. Dat werd aangevoerd per schip uit het gebied rond de Dollard. Ook nu wordt er nog klei gehaald uit de buurt van Beerta en uit Noord-Groningen. De aangevoerde klei wordt gekneed, gemengd, in de vorm geperst, gedroogd en gebakken. Eigenlijk precies zo als eeuwen geleden.

Het energieverbruik in deze industrie is van cruciaal belang. Er is deze industrie een CO2 heffing opgelegd van € 26 per ton. Er wordt zo’n 5000 ton per jaar de lucht ingebracht: reken maar uit! Het levert een kostenverhoging op van 10 – 20 %.

Er is dus een grote prikkel ontstaan om tot alternatieven over te gaan: elektriciteit en waterstof, en dan wel groen natuurlijk. Deze vormen van energie zijn nu helaas nog niet voldoende beschikbaar. En hier ligt dan ook een taak voor de Tweede Kamer. De politiek moet op een realistische manier zoeken naar goede en bruikbare initiatieven. Agnes Mulder heeft toegezegd dat zij en met haar het CDA haar uiterste best in deze zaak zal doen.

Het CDA bedankt Geert Jan Strating voor de ontvangst, uitleg en rondleiding door de fabriek en wenst steenindustrie Strating een duurzame en steengoede toekomst!

Fotoreportage

   Werkbezoek CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder aan Steenfabriek Strating - Foto's Johan de Groot

Aan dit artikel is meegewerkt door

Johan de Groot
Fotograaf en redacteur

Kijk ook eens op Johan zijn [eigen website]
johan@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Tocht om de Noord door Alteveer en Pekela
Pekela's got talent groot succes voor jong en oud
Noordster pakt punt in eerste competitiewedstrijd
Schaaphok Techniek: voor onderhoud en reparatie van uw tuinmachines
28 september: Burendag met BBQ en Abba in de Riggel
Prachtig weer met gemotiveerde mensen op Pekela’s Cleanup Day
Kom 28 september om 17.00 uur het Grunnens Laid meezingen!
25 september: Bingo in de kantine van vv PJC Nieuwe Pekela
Wat zijn bonussen zonder storting?
Stukkie trailen? Dit is er pas eentje!
VAN HARTE: De ouders van Wilma Kwant zijn 60 jaar getrouwd
Nog enkele plekken vrij voor deelname aan Spooktocht in Pekelderbos
ILT: Groningen Airport Eelde binnen de normen voor geluid en milieu
Judo Op School in Nieuwe Pekela
18 september: Scholenkorfbaltoernooi bij WSS
Lokale LHBTI werkgroep krijgt veel aanloop op Jaarmarkt Oude Pekela
Kylian met team van TEAM NL 5-de op EK judo in Finland
Leger des Heils zoekt collectanten in Pekela
Cheque van 350 euro voor Hulphond Nederland tijdens Veteranendag
6 oktober: Concert Salonorkest Las Niñas in Nieuw Beerta

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

hlb2i3qpf6fiepbfvp9pknau15