9 t/m 15 september: Week van de Alfabetisering

Geplaatst: dinsdag 13 augustus 2019 om 14:15 | Views: 3144

PEKELA - Tijdens de Week van de Alfabetisering van 9 t/m 15 september besteden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen samen met Stichting Lezen en Schrijven in de provincie Groningen extra aandacht aan laaggeletterdheid. Onder de noemer DURF! zetten zij zich samen met de doelgroep die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.  

Veel verschillende activiteiten vinden plaats deze week, zoals o.a. een taalquiz, een letterlunch en verschillende exposities rondom het thema laaggeletterdheid. Speciale aandacht is er voor de bundel ‘Dat redt stoe’, die tijdens de Taalheldenprijs op donderdag 12 september in het provinciehuis wordt gepresenteerd. Een bundel met portretten van taalcursisten die in gesprek zijn met bekende Groningers over de thema’s DURF! en TROTS!

Onderschat 
Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het aantal laaggeletterden schatten op 600.000 mensen. Tweederde van de Nederlanders kent geen laaggeletterde. Daarmee wordt het probleem voor de samenleving onderschat. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter.    

Week van de Alfabetisering 
Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen.  Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.
Het hele jaar door zorgen betrokken organisaties voor het opzetten en uitvoeren van acties die een bijdrage leveren aan geletterdheid in de regio Groningen.

Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt de bundel ‘Dat redt stoe” uitgebracht met portretten van taalcursisten en bekende Groningers. Door het verhaal van de laaggeletterde onder de aandacht te brengen, doorbreken we het taboe op laaggeletterdheid en geven we ruimte voor een leven lang leren en ontwikkelen. We stimuleren zoveel mogelijk mensen om de stap naar eigen geletterdheid te zetten, en vragen anderen hen hierbij te helpen. Meer mensen moeten de kans krijgen om ook op latere leeftijd (beter) te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone.

Een greep uit de activiteiten tijdens de Week van de Alfabetisering in provincie Groningen van 9 t/m 15 september.
- Maandag 9 september: Expositie Taalhuis Eemsmond (Schoolstraat 22, Uithuizen), voor iedereen vanaf 10:00;
- Dinsdag 10 september: Kunstmarkt Cultuurhuis De Klinker (Mr. D.U. Stikkerlaan 251, Winschoten), voor iedereen, van 13:00 – 16:00;
- Woensdag 11 september: Informatie verstrekking door Werkplein Ability in Winsum (Ubbo J. Mansholtplein 2) over Taal voor het Leven, voor iedereen, van 9:00 – 13:00;
- Vrijdag 13 september: Taalcafé Taalhuis Leek (Waezenburglaan 53, Leek), voor iedereen, van 10:30 – 12:00;
- Zaterdag 14 september: Opa-markt in MFC De Binding (Sportlaan 4, Oude Pekela), voor iedereen, van 9:00 – 15:00;
- Ook in de Week van de Alfabetisering kunnen inwoners van de regio terecht bij Taalhuizen en Taalpunten in diverse bibliotheken. Iedereen die vragen heeft over leren lezen en schrijven of taalvrijwilliger wil worden kan hier terecht.

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geļnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

5ummfam9fq513507bef5qb4ca0