9 t/m 15 september: Week van de Alfabetisering

Geplaatst: dinsdag 13 augustus 2019 om 14:15 | Views: 1002

PEKELA - Tijdens de Week van de Alfabetisering van 9 t/m 15 september besteden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen samen met Stichting Lezen en Schrijven in de provincie Groningen extra aandacht aan laaggeletterdheid. Onder de noemer DURF! zetten zij zich samen met de doelgroep die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.  

Veel verschillende activiteiten vinden plaats deze week, zoals o.a. een taalquiz, een letterlunch en verschillende exposities rondom het thema laaggeletterdheid. Speciale aandacht is er voor de bundel ‘Dat redt stoe’, die tijdens de Taalheldenprijs op donderdag 12 september in het provinciehuis wordt gepresenteerd. Een bundel met portretten van taalcursisten die in gesprek zijn met bekende Groningers over de thema’s DURF! en TROTS!

Onderschat 
Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het aantal laaggeletterden schatten op 600.000 mensen. Tweederde van de Nederlanders kent geen laaggeletterde. Daarmee wordt het probleem voor de samenleving onderschat. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter.    

Week van de Alfabetisering 
Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen.  Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.
Het hele jaar door zorgen betrokken organisaties voor het opzetten en uitvoeren van acties die een bijdrage leveren aan geletterdheid in de regio Groningen.

Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt de bundel ‘Dat redt stoe” uitgebracht met portretten van taalcursisten en bekende Groningers. Door het verhaal van de laaggeletterde onder de aandacht te brengen, doorbreken we het taboe op laaggeletterdheid en geven we ruimte voor een leven lang leren en ontwikkelen. We stimuleren zoveel mogelijk mensen om de stap naar eigen geletterdheid te zetten, en vragen anderen hen hierbij te helpen. Meer mensen moeten de kans krijgen om ook op latere leeftijd (beter) te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone.

Een greep uit de activiteiten tijdens de Week van de Alfabetisering in provincie Groningen van 9 t/m 15 september.
- Maandag 9 september: Expositie Taalhuis Eemsmond (Schoolstraat 22, Uithuizen), voor iedereen vanaf 10:00;
- Dinsdag 10 september: Kunstmarkt Cultuurhuis De Klinker (Mr. D.U. Stikkerlaan 251, Winschoten), voor iedereen, van 13:00 – 16:00;
- Woensdag 11 september: Informatie verstrekking door Werkplein Ability in Winsum (Ubbo J. Mansholtplein 2) over Taal voor het Leven, voor iedereen, van 9:00 – 13:00;
- Vrijdag 13 september: Taalcafé Taalhuis Leek (Waezenburglaan 53, Leek), voor iedereen, van 10:30 – 12:00;
- Zaterdag 14 september: Opa-markt in MFC De Binding (Sportlaan 4, Oude Pekela), voor iedereen, van 9:00 – 15:00;
- Ook in de Week van de Alfabetisering kunnen inwoners van de regio terecht bij Taalhuizen en Taalpunten in diverse bibliotheken. Iedereen die vragen heeft over leren lezen en schrijven of taalvrijwilliger wil worden kan hier terecht.

Eerder verschenen:

Figuranten gezocht voor spooktocht in Oude Pekela op 26 oktober
Opbouw Spelweek Boven Pekela van start
VAN HARTE: Michael Bleuming is 40 jaar geworden
Boosheid om wegvangen en doden tien ganzen bij Heeresmeer
Zuiderveen Festival op zaterdag 24 augustus
Ride Out voor Pekelder brandgedupeerde triker Willem Kooiman
Brandweer verwijderd loshangende takken in Nieuwe Pekela
Jouw bedrijf online vindbaar laten maken in Pekela
26 oktober: Spooktocht Oude Pekela
Het is leer wat de klok slaat
VAN HARTE: Silvester Mook is vandaag 30 jaar geworden
VAN HARTE: Jan is vandaag 39 jaar geworden
Feest bij Brengstation Pekela: Be Eling gaat met vroegpensioen
Help Willem Kooiman weer op de trike!
Verdubbeling N366 bij Nieuwe Pekela vordert [FOTO'S]
Programma zomeractiviteiten voor kinderen in Oude Pekela
Vakantie voor Bloemetje van de Week
Brandweer Oude Pekela opgeroepen voor zeer grote brand in Blijham
Loonbedrijf Moed: Voor het persen van grote pakken of ronde balen stro!
Verslag 2e viswedstrijd voor bejaarden en mensen met een lichte beperking

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

b2vcvutatki5pop5bd8ko1dl07