9 t/m 15 september: Week van de Alfabetisering

Geplaatst: dinsdag 13 augustus 2019 om 14:15 | Views: 1604

PEKELA - Tijdens de Week van de Alfabetisering van 9 t/m 15 september besteden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen samen met Stichting Lezen en Schrijven in de provincie Groningen extra aandacht aan laaggeletterdheid. Onder de noemer DURF!ázettenázij zich samen met de doelgroep die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. á

Veel verschillende activiteiten vinden plaats deze week, zoals o.a. een taalquiz, een letterlunch en verschillende exposities rondom het thema laaggeletterdheid. Speciale aandacht is er voor de bundel ‘Dat redt stoe’, die tijdens de Taalheldenprijs op donderdag 12 september in het provinciehuis wordt gepresenteerd. Een bundel met portretten van taalcursisten die in gesprek zijn met bekende Groningers over de thema’s DURF! en TROTS!

Onderschat 
Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het aantal laaggeletterden schatten op 600.000 mensen. Tweederde van de Nederlanders kent geen laaggeletterde. Daarmee wordt het probleem voor de samenleving onderschat. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter.    

Week van de Alfabetisering 
Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen.  Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.
Het hele jaar door zorgen betrokken organisaties voor het opzetten en uitvoeren van acties die een bijdrage leveren aan geletterdheid in de regio Groningen.

Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt de bundel ‘Dat redt stoe” uitgebracht met portretten van taalcursisten en bekende Groningers. Door het verhaal van de laaggeletterde onder de aandacht te brengen, doorbreken we het taboe op laaggeletterdheid en geven we ruimte voor een leven lang leren en ontwikkelen. We stimuleren zoveel mogelijk mensen om de stap naar eigen geletterdheid te zetten, en vragen anderen hen hierbij te helpen. Meer mensen moeten de kans krijgen om ook op latere leeftijd (beter) te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone.

Een greep uit de activiteiten tijdens de Week van de Alfabetisering in provincie Groningen van 9 t/m 15 september.
- Maandag 9 september: Expositie Taalhuis Eemsmond (Schoolstraat 22, Uithuizen), voor iedereen vanaf 10:00;
- Dinsdag 10 september: Kunstmarkt Cultuurhuis De Klinker (Mr. D.U. Stikkerlaan 251, Winschoten), voor iedereen, van 13:00 – 16:00;
- Woensdag 11 september: Informatie verstrekking door Werkplein Ability in Winsum (Ubbo J. Mansholtplein 2) over Taal voor het Leven, voor iedereen, van 9:00 – 13:00;
- Vrijdag 13 september: Taalcafé Taalhuis Leek (Waezenburglaan 53, Leek), voor iedereen, van 10:30 – 12:00;
- Zaterdag 14 september: Opa-markt in MFC De Binding (Sportlaan 4, Oude Pekela), voor iedereen, van 9:00 – 15:00;
- Ook in de Week van de Alfabetisering kunnen inwoners van de regio terecht bij Taalhuizen en Taalpunten in diverse bibliotheken. Iedereen die vragen heeft over leren lezen en schrijven of taalvrijwilliger wil worden kan hier terecht.

Eerder verschenen:

23 oktober: Halloween disco bij KidzKlub Ons Stee Oude Pekela
Gemeente Pekela een van de weinige gemeentes zonder toeristenbelasting
Schoolklassen strijden om titel sportiefste klas gemeente Pekela 2019
Leerlingen Kindcentrum Feiko Clock naar atletiekvereniging Aquilo
Aanmelding voor de Pekelder Vrijwilligersprijs 2019 gestart
24 oktober: Kom mee eten met driegangendiner door Dushi kook
22 oktober: Kinderboerderij Oude Pekela viert 5-jarig bestaan
VAN HARTE: Joop Brugman is vandaag 70 jaar geworden
Programma Koffieconcerten in Albatrosgebouw te Nieuwe Pekela
Noordster wint eerste thuiswedstrijd verdiend van Stadspark
Auto te water in Oude Pekela; bestuurder aangehouden
Mobiele Planetarium op obs De Linde
Start deelcontrole hondenbelasting in Pekela
Heel Noord-Nederland recyclet, ook Pekela
Veiligheid staat voorop, ˇˇk in Pekela!
Fietscontrole Theo Thijssen: fietsen in goede staat
Gemeente Pekela hijst Regenboogvlag op Coming Outdag
Geheugenopfrissertje: 15 oktober Pekelder ProatcafÚ in de Riggel
21 t/m 23 oktober: King's Kids in Ontmoetingscentrum de Kiepe
Overzicht evenementen in de Binding 2019

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

9o0spdpv0onc2imrf457lis2k6