Arme kinderen in Nederland zijn beste af in gemeente Pekela

Geplaatst: dinsdag 8 december 2015 om 19:10 | Views: 12725

PEKELA - De gemeente Pekela heeft op de website een reactie geplaatst op de Kinderrechtenmonitor 2015, waarbij de Kinderombudsman Marc Dullaert stelt dat arme kinderen in de gemeente Pekela beter af zijn dan in andere gemeenten. Lees hieronder de sterke punten van het armoedebeleid in Pekela.

Het armoedebeleid van Pekela kenmerkt zich in het bijzonder dat het, behalve de wettelijke taken zoals verstrekking van bijzondere bijstand en de Individuele Inkomenstoeslag uitvoert, hoofdzakelijk bestaat uit voorzieningen die ‘in natura’ worden verstrekt. Deze voorzieningen worden niet op aanvraag door de gemeente (zelf) verstrekt, maar door maatschappelijke organisaties waarmee een pact op het gebied van armoedebestrijding is gesloten, het Armoedepact. Voorbeelden van deze organisaties zijn: de stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds, de Kledingbank, de Voedselbank, Humanitas (vakantieweken kinderen).

Voorzieningen in natura
Voorzieningen in natura zijn voorzieningen waar geen geldbedrag tegenover staat. Dat wil zeggen dat ouders van kinderen, die in armoede leven, zelf geen financiële bijdragen ontvangen voor bijvoorbeeld de aanschaf van kleding, maar dat in dit geval de Kledingbank deze kleding verstrekt. Dat geldt ook ingeval van deelname aan schoolreizen. De school regelt zelf via de stichting Leergeld dat een kind mee kan gaan op schoolreis als de ouders deze reis niet zelf kunnen betalen. Op deze wijze wordt het geld altijd goed besteed.

Groot bereik door goede onderlinge samenwerking
Er is binnen Pekela sprake van een groot bereik van de kinderen die in armoede leven, door een goede onderlinge samenwerking in het kader van het Armoedepact. Contactpersonen van de diverse organisaties zijn bekend met elkaar en informeren elkaar veelvuldig daar waar het tot een gezamenlijke aanpak moet komen. Je kunt hier spreken van korte lijnen, die een adequate hulpverlening ten goede komt.

Het aanvragen van een voorziening is laagdrempelig
Pekela subsidieert maatschappelijke organisaties, die de voorzieningen in natura verstrekken. Ouders kunnen mondeling aanvragen indienen bij deze organisaties. Dit werkt drempelverlagend en is zeer praktisch. Er kan snel worden gehandeld c.q. besloten in die gevallen waar dat nodig is. Door deze werkwijze bespaart de gemeente aan uitvoeringskosten, omdat er geen sprake is van schriftelijke aanvragen waarop formeel dient te worden besloten. Bureaucratie wordt hier voorkomen.

Extra middelen vanuit het Rijk worden volledig ingezet en benut
Alle extra middelen, die worden ontvangen vanuit het Rijk voor de armoedebestrijding, worden ingezet en benut door de doelgroep. Onder het motto “Iedereen doet mee!” worden kinderen op jonge leeftijd al beschermd tegen sociale uitsluiting. Dit heeft positieve gevolgen voor de ontwikkeling, ook op latere leeftijd.

Inzet ervaringsdeskundigen
Ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting worden ingezet om advies te geven over zaken die te maken hebben met de armoedebestrijding (onder kinderen). Zij weten als geen ander hoe het voelt om uitgesloten te worden en kunnen op veel begrip rekenen van de doelgroep.

Bij het bepalen van het gemeentelijk armoedebeleid zijn zij onmisbaar en hopen we, door de kinderen altijd te laten meedoen, dat hiermee generatiearmoede wordt doorbroken.

Bron: Gemeente Pekela

Eerder verschenen:

R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

3jpc7siv393t6ni1nti09lanb1