Sneeuw in Pekela?

Archieffoto

Geplaatst: vrijdag 15 januari 2021 om 12:20 | Views: 12109

PEKELA - Voor winterliefhebbers is het dit weekend eindelijk zo ver. Voor het eerst sinds 22 januari 2019 kan er een laag sneeuw vallen in een groot deel van Nederland. De sneeuw is van tijdelijke aard, want zondag komt de dooi er alweer in. Ook deze vrijdag hebben we lokaal te maken met winterse ongemakken. Na het weekend is het voorlopig gedaan met de winter. Mogelijk wordt het in de loop van de week weer 10 graden. Bovendien staat veel regen op het programma.

Archieffoto

Het winterse weer van dit weekend luiden we vandaag in met enkele buitjes. Dit kunnen winterse buien zijn met kans op (natte) sneeuw en lokaal is kans op gladheid. Verder naar het zuiden is het overwegend droog, maar ook daar kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte wegen.

Sneeuw in groot deel van Nederland in de loop van zaterdag
Zaterdag wordt het, na een koude ochtend met regionaal vorst, ’s middags niet warmer dan 1 à 2 graden. Vanwege de stevige wind voelt het aan als -5 graden. Als je naar buiten gaat is het dan ook fijn om lekker warm aangekleed te zijn.

In de loop van de middag en in de avond duikt het kwik net onder nul. Tegelijkertijd breidt een neerslaggebied zich vanuit het westen over het land uit en dat betekent sneeuw! Het kan wel lang duren voordat de neerslag het oosten bereikt, mogelijk pas aan het eind van de avond. Bovendien neemt de neerslagintensiteit geleidelijk af.

De kans op een sneeuwdek van meer dan 3 centimeter is in het westen nu 60%. De kans is 90% dat de sneeuw blijft liggen. In het oosten is 30% kans op meer dan 3 centimeter. In het meest waarschijnlijke scenario valt in grote delen van het land 1-3 cm sneeuw . Regionaal valt 3-5 centimeter en dan vooral in het zuidwesten en zuiden.

Van korte duur
Zondag hebben we verspreid over het land nog te maken met neerslag. Daarbij is kans op lichte sneeuw, ijsregen (dat zijn kleine hagelkorreltjes) en ijzel. De neerslagsoort kan van plek tot plek sterk verschillen en dat maakt het link op de weg. Sowieso moeten weggebruikers rekening houden met sneeuwresten, vooral in woonstraten waar niet gestrooid is. Vanuit het westen treedt de dooi langzaam in en dat betekent dat een eventuele sneeuwlaag langzaam wegsmelt. Door dat smelten kan ook mist ontstaan. Waarschijnlijk duurt het een tijdje voordat de sneeuw overal is weggesmolten. Daardoor kan het lange tijd glad blijven.

De temperatuurverwachting is nog onzeker en is afhankelijk van hoe snel het neerslaggebied naar het oosten wegtrekt en hoe snel de wind uit het westen gaat waaien. Wanneer er nauwelijks wind staat en we tot in de middag te maken hebben met neerslag, wordt het niet warmer dan 2 graden. In het snelste dooiscenario wordt het maximaal 7 graden. In dat geval smelt de sneeuw snel weg en is eventuele sneeuwpret echt van korte duur.

www.weeronline.nl

Bron: Weeronline.nl

Diverse fotografen

Aan dit artikel is meegewerkt door

Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Win een geldbedrag met je eigen Makkelijke Moestuin
Judoka’s judo Instituut Noord mogen weer de mat op
Veiligheidsregio Groningen start campagne ‘Eerste Hulp Ben Jij’
Winkelen op afspraak bij kringloopwinkel 'De Aanpakkers'!
Stichting J&O blijft zich hard maken voor behoud de Molenhof
Maarten van Rossem naar Theater Geert Teis in oktober
NL-Alert ontvangen? Wees alert
Politie ontmantelt hennepkwekerij in woning Lindenlaan Nieuwe Pekela
Biblionet Groningen helpt werkzoekenden met gratis webinar ‘Baanbrekend naar (ander) werk’
Centrumplan Oude Pekela Centraal afgerond
Hobbyfotografe Tessa Palts wil haar natuurfoto's graag delen
Wat is dat voor schuim op het Pekelderdiep?
Peuterwerk sluit locaties 't Kiepertje en de Blokkendoos in Pekela
Fietspad achter Veningabos gevaarlijk glad door modder
Groeten van Jeroen Pauw
Bouwbedrijf Fennema, klantvriendelijk, vakkundig & flexibel!
Pekelders in Veendam - schaatsplezier als uitlaatklep
Film door Dennis de Groot: schaatsen op vijver plan Zuid
Unieke ervaring voor ijsvissers bij Visbeleving & Forelvijvers Oetz
Laatse dag ijspret op vijver plan Zuid Oude Pekela

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

98f3tk0odlns6hct0ci3nljpr3