Bloemen voor wijlen stakingsleider Fré Meis uit Oude Pekela
Geplaatst: woensdag 12 juni 2013 om 20:20 | Views: 16634
Auteur: de redactie
OUDE PEKELA - Bij het standbeeld van de Pekelder CPN-voorman en stakingsleider Fré Meis zijn woensdag bloemen neergelegd. Het bosje bloemen lag eerst naast het borstbeeld van de in 1992 overleden Pekelder, maar inmiddels houdt hij ze trots vast.
Bij het rode bosje bloemen zit ook een kaartje. Daar staat op: “Een bosje bloemen voor de grootste stakingsleider van Nederland. Groeten van Peter, Robin en Ida uit IJmuiden/Haarlem.”
Waarom de bloemen juist op woensdag 12 juni 2013 bij het standbeeld in Oude Pekela zijn neergelegd, is een raadsel. Meis zou in elk geval niet jarig zijn geweest.
Van WikiPekela.nl
Frederik (Fré) Meis (Oude Pekela, 17 november 1921 - Groningen, 15 december 1992) was een Pekelder Tweede Kamerlid.
Biografie
Meis was een zoon van de fabrieksarbeider Michiel Meis en Trientje Bruintjes. Hij was gehuwd met Christina (Tinie) Bakker. Meis was in de tweede helft van de twintigste eeuw een voorman van de CPN in de provincie Groningen. Meis, die afkomstig was uit een communistisch arbeidersgezin, sloot zich direct na de Tweede Wereldoorlog aan bij de CPN uit bewondering voor de rol die deze partij had gespeeld in het verzet. Hij zat vanaf 1946 voor deze partij in de gemeenteraad van Winschoten; ook schreef hij voor De Waarheid. Later zat hij voor de CPN in de Tweede Kamer, de Provinciale Staten van de provincie Groningen en gemeenteraad van de gemeente Groningen. Daarnaast was Meis actief als organisator van verschillende stakingsacties met name bij de kartonindustrie in Oude Pekela en omgeving. Ook was hij een van de initiatiefnemers van het Volkscongres. Beroemd waren zijn bijeenkomsten in café De Grens, inderdaad op de grens van Nieuwe en Oude Pekela. Meis hekelde daarin grote bedrijven als Esso en Shell, die zich volgens hem verrijkten ten koste van de arbeiders in het Noorden. Toen de CPN in de jaren '80 afstand deed van haar oude beginselen sloot Meis zich aan bij het Horizontaal Overleg van Communisten (HOC). Bij de scheuring tussen HOC en CPN bleef hij lid van zijn partij en in 1991 trad hij bij de Provinciale Statenverkiezingen nog op als lijstduwer voor GroenLinks, waarin de CPN was opgegaan. Het jaar daarop verliet hij deze partij echter.
Foto's Simon Koster
Stemmen tellen....