Beroemde journalist zat in 1963 in rampauto Pekelder Hoofddiep

Geplaatst: maandag 7 december 2009 om 19:00 | Views: 734365

De bekende culinair journalist Johannes van Dam is één van de twee kinderen, die in de winter van 1963 is gered uit een zinkende auto in het Pekelder Hoofddiep. Dat blijkt een reactie op de oproep van Dick Kuil, gisteren op PrachtigPekela. De amateur-historicus doet onderzoek naar een dramatisch ongeval, waarbij fabrikant A. van Dam om het leven kwam. De gebeurtenis schokte destijds heel Pekela. Dankzij de oproep op PP heeft Kuil inmiddels waardevolle informatie gekregen. Bekijk hieronder een paar van die reacties.

De bekende culinair journalist Johannes van Dam blijkt een zoon van de verongelukte Pekelder te zijn....

Gerard Brunink, gemeentevoorlichter Pekela:

Die dag fietste ik van huis naar school en was getuige van het ongeval.

Volgens mij was het niet de in de buurt wonende slager, maar directeur van het postkantoor Fokke de Vries die, getooid met blauwe muts, door middel van een ladder langs de wallekant de bestuurder probeerde te redden.

Het ongeval gebeurde voor het postkantoor in Oude Pekela. De auto zakte namelijk steeds verder door het ijs. De heer van Dam is ook niet verdronken, maar volgens mij aan een hartverlamming overleden.

De familie van Dam woonde in de bij het Hendrik Wester Centrum (waar toen nog gymles werd gegeven) behorende woning directeurswoning.

Henri Wierth:

Als jong onderwijzer reed ik 's morgens om ongeveer 08.00 uur langs de F.C. straat naar de H.W. school aan de Parklaan. Het was die dag wat glad, meen ik.

Tegenover het H.W. centrum zag ik een auto in het diep, waarvan alleen het dak zichtbaar was. Er waren wat mensen bij. Ik ben onmiddellijk teruggereden naar mijn buurman Willy Winter, die als kantoorbediende (boekhouder) bij Van Dam werkte. Die is onmiddellijk naar het bedrijf gegaan.

Hoe een en ander verder is gegaan weet ik niet.

Jan Niemeijer vond een krantenartikel terug:

Zaterdag 28 januari 1963
Man verdronken in Oude Pekela

Twee kinderen gered Vanmorgen omstreeks half negen is in Oude Pekela een personenauto door de gladheid van de weg geslipt en tegenover het postkantoor in het Pekelderdiep gereden. De auto zakte door het ijs. Omstanders slaagden erin twee kinderen uit de auto te redden, maar de bestuurder was helaas niet te bereiken.

Op het ogenblik dat wij dit schrijven (9 uur) is het nog steeds niet gelukt de chauffeur van de auto, de oorspronkelijk uit Amsterdam afkomstige, maar sinds korte tijd in Oude Pekela woonachtige fabrikant A. van Dam, uit de auto te bevrijden.

Johan Beikes:

Over dat ongeluk in 1963. Ik was toen 13 jaar en ik weet het nog precies hoe het is gegaan, want ik was net bij mijn moeder. Die werkte in die tijd bij het postkantoor.

WikiPedia, link aangedragen door Frank Langerhuizen

Johannes van Dam (Amsterdam, 9 oktober 1946) is een Nederlands culinair journalist.

Johannes van DamVan Dam werd geboren als zoon van een Joodse fabrikant van plastic luierbroekjes. Toen hij zestien jaar was kreeg hij met zijn vader en zijn dertienjarig zusje een ongeluk. Hun auto moest uitwijken voor een fietser, raakte op de door vorst glad geworden weg in een slip, gleed het Pekelderdiep in en schoof onder het ijs. Johannes wist zijn zusje te redden maar zijn vader verdronk.

Van Dam studeerde aan de Universiteit van Amsterdam; aanvankelijk medicijnen en vervolgens in navolging van zijn oudere broer Frits psychologie, maar brak beide studies voortijdig af. Hij was uitbater van studentensociëteit Olofspoort, barman, bottelaar, inpakker, bedrijfsleider van een bioscoop, boekverkoper, leerling-journalist, vertaler, en redactiesecretaris (Haagse Post).

Hij verkocht kookboeken in zijn Amsterdamse Kookboekhandel, maar kreeg daar na zeven jaar genoeg van en besloot voortaan alleen nog over eten te schrijven, waarbij hij zijn winkelvoorraad gebruikte als basis voor zijn bibliotheek.

Zijn restaurantrecensies en stukjes over eten verschenen aanvankelijk in Elsevier, en vanaf 1991 in Het Parool en De Morgen. Op 17 november 2005 presenteerde hij De Dikke Van Dam, een boek van 735 pagina's over eten dat gebaseerd is op zijn artikelen. Zijn gastronomische bibliotheek van zestigduizend titels heeft hij ondergebracht in de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) die hij samen met culinair historicus Joop Witteveen heeft opgezet en waarvan hij voorzitter is.

Zijn favoriete gerecht is aardappelpuree met rauwe andijvie (stamppot) en een gehaktbal. Hij geldt als autoriteit op het gebied van kroketten en is een liefhebber van de boerenkeuken en van de authentieke joodse keuken.

Stemmen tellen....

Eerder verschenen:

Updates over herstelwerkzaamheden na lekkage pekeltransportleiding
OOP vergeet Gerringa en betaalt iedere bezoeker gratis bolletje ijs
Museum Kapiteinshuis zoekt meisjes en vrouwen voor speciaal project
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Barvrijwilligers VV Damacota volgen Instructie 'Verantwoord Alcohol Schenken'
Bingoavond vol spanning en prijzen in Ontmoetingscentrum de Kiepe
11 mei: Kinderbingo in de Kiepe Nieuwe Pekela
Tijdelijke wegafsluiting in Nieuwe Pekela vanwege werkzaamheden Waterbedrijf
Gratis Springkussen Party in Oude Pekela: Plezier voor Jong en Oud
Kindervakantieweken: Een vakantie-ervaring voor alle kinderen
Muziektheatervoorstelling in de bibliotheek tijdens de meivakantie
Thuus in Nij Pekel!
Herdenkingsdiensten in Nieuwe en Oude Pekela op zaterdag 4 mei
Oranje Bevrijdingsconcert in De Binging trekt circa 160 bezoekers
Burgemeester Kuin houdt Koningsdagtoespraak vanaf balkon Dokhuis
We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Brunink onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk.

5uj0e45ggonebblnp0d1e4fuh6