" />

150 jaar Gereformeerde Kerk Oude Pekela

Geplaatst: vrijdag 17 juni 2011 om 00:40 | Views: 7395

Auteur: Berrie de Boer

Dit jaar bestaat de Gereformeerde Kerk in Oude Pekela 150 jaar. Op zondag 26 juni, om 15.30 uur, wordt in “Het Anker” een jubileumdienst gehouden, wat wel eens het laatste jubileum van dit kerkgenootschap kan zijn.

Op 26 juni 1861 werd de Christelijke Afgescheiden gemeente in Oude Pekela gesticht, wat later de Gereformeerde Kerk werd. Een buitenstaander zal bij een kerk vaak in de eerste plaats denken aan het gebouw. Het huidige kerkelijk centrum “Het Anker” is aan het eind van de jaren ’70 eigenhandig door de kerkleden gebouwd. Op eigen kracht, met eigen zweet en soms ten koste van de eigen vakantie, werd op de plek van de het oude gebouw een modern kerkelijk centrum gebouwd. Die werd op 31 januari 1980 officieel als kerk in gebruik genomen, maar op 19 december 1979 was toen al een doopdienst gehouden.

“Het Anker” verving in 1980 het kerkgebouw waarvoor de aanbesteding al in 1894 werd gedaan. De aanbesteding werd gegund aan C. Kamminga uit Zuidwending, die de kerk bouwde voor 7.998 gulden. Dit markante gebouw deed dienst tot 12 juli 1978. Op die dag werd het gesloten omdat een deel van het plafond naar beneden was gevallen. Toch heeft het oude gebouw zijn sporen nagelaten in het nieuwe. De glas-in-lood ramen, die destijds aan weerszijden van de preekstoel waren aangebracht, zijn in het huidige gebouw teruggeplaatst. En ook het orgel kreeg in het nieuwe gebouw een plek.

Bij de oude kerk werd ook een pastorie gebouwd. Omdat het om nieuwbouw ging, kon nog rekening worden gehouden met de wensen van de kersverse voorganger, ds. Petersen. De man wilde graag in de pastorie wonen, maar schijnbaar was hij snel afgeleid. Het drukke scheepvaartverkeer op het kanaal leidde hem af wanneer hij zijn preek aan het schrijven was. Daar is bij de bouw rekening mee gehouden, en ds. Petersen kreeg zijn studeerkamer boven. Nu keek hij over de scheepvaart heen, in plaats van er tegenaan.

De Gereformeerde Kerk redt het 150-jarig bestaan overigens op het nippertje. Samen met de Hervormde Gemeente in Oude Pekela streven naar een fusie nog voor het 151-jarig bestaan. De beide gemeenten werken nu al samen onder de naam Protestantse Gemeente in wording (i.w), naar verwachting gaan rond de jaarwisseling de beide kerkgenootschappen op in één gemeente. Waar in de 19e eeuw, ondermeer onder leiding van ds. Hendrik de Cock uit Veendam, de afscheiding begon, komen de stromingen aan het begin van de 21e eeuw weer samen.

Stemmen tellen....

Eerder verschenen:

Bereikbaarheid gemeente Pekela
Activiteiten voor senioren in de Kiepe en de Binding Pekela
Wedstrijdweekend ACRO-gymnastiek in sporthal de Spil
OdensehuisPekela wil schakel worden in dementie vriendelijke gemeente
3 maart: Superbingo in de Kiepe Nieuwe Pekela
16 februari: Zangavond Julianakapel Oude Pekela
Duo Moniek en Mirjam Timmer geven concert in Nieuwe Pekela
Laat de huisstijl van het bedrijf terugkomen
Burgemeester Jaap Kuin jureert bij voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd
25 juni: Jachthavenmarkt in Oude Pekela
Gemeenteraad besluit tot opschorten participatietraject bruggen in Pekela
Schuurbrand bij de Helling blijkt brandende fiets te zijn
Jan Westra wint snelschaaktoernooi in de Kiepe Nieuwe Pekela
16 februari: Workshop Genealogie voor beginners in de Bibliotheek Veendam
Judoka Kylian Bulthuis uit Oude Pekela pakt goud in Visť/BelgiŽ
Bert Beikes (51) uit Oude Pekela loopt in april de Marathon des Sables voor Team Wens Marathon
Help de 12-jarige Bo om zijn talent verder te ontwikkelen!
Met inzet en creativiteit kunnen de Pekelder bruggen gered worden
Veelgestelde vragen over glasvezel in Pekela op een rij!
VAN HARTE: Antoon Wijsbeek is 68 jaar geworden

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk.

u81if3me44f1b1r2ce21efmud3