growshop. “Voor al uw kweekmaterialen.” >>
" />

Luppo van der Tuuk stopt na 27 jaar met videotheek in Pekela

Geplaatst: vrijdag 10 december 2010 om 14:30 | Views: 471340

Pekela verliest volgend jaar haar enige videotheek: die van de 68-jarige Luppo van der Tuuk aan de Hendrik Westerstraat. “De verhuur van dvd's is ingestort en mijn gezondheid laat het niet langer toe dat ik hier mee verder ga,” vertelt Luppo aan PrachtigPekela. “En daarom ga ik langzaam afbouwen...” Maar ondertussen is Luppo ook bezig om weer heel iets anders op te bouwen: een growshop. “Voor al uw kweekmaterialen.”

Luppo van der Tuuk (68) in zijn videotheek aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela.



Videotheek
Klein, propvol en lollies op de toonbank. PrachtigPekela ontmoet Luppo in het pandje, waar hij in 1979 neerstreek. “Ik ben hier begonnen met fotografie, maar na vier jaar heb ik het roer al omgegooid. De video was in opkomst en ik zag daar meer handel in. Sinds 1983 is dit daarom een videotheek.” 

Klad
Na de video kwam de dvd, maar in de verhuur van de schijfjes zit inmiddels behoorlijk de klad. Films worden tegenwoordig gedownload en nog maar een enkeling stapt de zaak van Luppo daarom binnen. “En dan kan het al heel snel niet meer uit,” vertelt hij ons.

Nieuwe knie
Maar er is meer. Van der Tuuk, net hersteld van een ingewikkelde oogoperatie, krijgt binnenkort een nieuwe knie en zal daarna maanden moeten revalideren. “Met zo'n vooruitzicht kun je een zaak niet open houden. En dan word je tot een keuze gedwongen.” Die keuze heeft de Pekelder inmiddels gemaakt: hij gaat langzaam afbouwen. “Mensen die hier een film komen huren hoeven die niet meer terug te brengen. Zie het maar als een soort leegverkoop. Op is op...”

VHS-banden
Die leegverkoop gaat zeker nog maanden duren. Van der Tuuk heeft in zijn winkel nog 5000 VHS-videobanden staan (“vijftig cent per stuk of in één koop”) en meer dan 2000 dvd's (“te huur vanaf 3,50 euro”). Pas als de laatste videoband of dvd is verkocht zal hij officieel videotheek-af zijn. Een langzaam proces, maar zelfs na 27 jaar kan Luppo er niet emotioneel over worden. “Dat tijdperk is voorbij. En ik heb er vrede mee.”

Growshop
Ondertussen is Van der Tuuk al wel aan een heel nieuw avontuur begonnen: een growshop. “Want er moet natuurlijk wel brood op de plank komen.” Omdat hij rekening moet houden met zijn gezondheid, en straks ook afwezigheid, noemt Van der Tuuk dat “ideale handel”. “Want ik werk alleen maar op bestelling. Mensen geven aan mij via de telefoon of het internet de gewenste materialen door en ik stuur dat vervolgens op of ze kunnen het hier afhalen. Dat geeft niet alleen rust, maar de verdiensten zijn ook een stuk beter dan de video-verhuur. Ik ben nu al een tijdje bezig en het gaat heel lekker.”

Toekomst
Van fotozaak, naar videotheek en straks dus growshop. Het is een bijzondere wending in het leven van Luppo van der Tuuk. “Maar ik heb vertrouwen in een goede afloop. Straks eerst even een nieuwe knie. En wie weet loop ik daarna harder dan ooit tevoren...”

Stemmen tellen....

Eerder verschenen:

We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk.

kiqa1fikp30os7b7inotpakl71