growshop. “Voor al uw kweekmaterialen.” >>
" />

Luppo van der Tuuk stopt na 27 jaar met videotheek in Pekela

Geplaatst: vrijdag 10 december 2010 om 14:30 | Views: 470639

Pekela verliest volgend jaar haar enige videotheek: die van de 68-jarige Luppo van der Tuuk aan de Hendrik Westerstraat. “De verhuur van dvd's is ingestort en mijn gezondheid laat het niet langer toe dat ik hier mee verder ga,” vertelt Luppo aan PrachtigPekela. “En daarom ga ik langzaam afbouwen...” Maar ondertussen is Luppo ook bezig om weer heel iets anders op te bouwen: een growshop. “Voor al uw kweekmaterialen.”

Luppo van der Tuuk (68) in zijn videotheek aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela.Videotheek
Klein, propvol en lollies op de toonbank. PrachtigPekela ontmoet Luppo in het pandje, waar hij in 1979 neerstreek. “Ik ben hier begonnen met fotografie, maar na vier jaar heb ik het roer al omgegooid. De video was in opkomst en ik zag daar meer handel in. Sinds 1983 is dit daarom een videotheek.” 

Klad
Na de video kwam de dvd, maar in de verhuur van de schijfjes zit inmiddels behoorlijk de klad. Films worden tegenwoordig gedownload en nog maar een enkeling stapt de zaak van Luppo daarom binnen. “En dan kan het al heel snel niet meer uit,” vertelt hij ons.

Nieuwe knie
Maar er is meer. Van der Tuuk, net hersteld van een ingewikkelde oogoperatie, krijgt binnenkort een nieuwe knie en zal daarna maanden moeten revalideren. “Met zo'n vooruitzicht kun je een zaak niet open houden. En dan word je tot een keuze gedwongen.” Die keuze heeft de Pekelder inmiddels gemaakt: hij gaat langzaam afbouwen. “Mensen die hier een film komen huren hoeven die niet meer terug te brengen. Zie het maar als een soort leegverkoop. Op is op...”

VHS-banden
Die leegverkoop gaat zeker nog maanden duren. Van der Tuuk heeft in zijn winkel nog 5000 VHS-videobanden staan (“vijftig cent per stuk of in één koop”) en meer dan 2000 dvd's (“te huur vanaf 3,50 euro”). Pas als de laatste videoband of dvd is verkocht zal hij officieel videotheek-af zijn. Een langzaam proces, maar zelfs na 27 jaar kan Luppo er niet emotioneel over worden. “Dat tijdperk is voorbij. En ik heb er vrede mee.”

Growshop
Ondertussen is Van der Tuuk al wel aan een heel nieuw avontuur begonnen: een growshop. “Want er moet natuurlijk wel brood op de plank komen.” Omdat hij rekening moet houden met zijn gezondheid, en straks ook afwezigheid, noemt Van der Tuuk dat “ideale handel”. “Want ik werk alleen maar op bestelling. Mensen geven aan mij via de telefoon of het internet de gewenste materialen door en ik stuur dat vervolgens op of ze kunnen het hier afhalen. Dat geeft niet alleen rust, maar de verdiensten zijn ook een stuk beter dan de video-verhuur. Ik ben nu al een tijdje bezig en het gaat heel lekker.”

Toekomst
Van fotozaak, naar videotheek en straks dus growshop. Het is een bijzondere wending in het leven van Luppo van der Tuuk. “Maar ik heb vertrouwen in een goede afloop. Straks eerst even een nieuwe knie. En wie weet loop ik daarna harder dan ooit tevoren...”

Stemmen tellen....

Eerder verschenen:

1 april: Jaarlijkse huis-aan-huis eieractie van Scouting Pekela
Silvan Bulthuis kampioen op Bremen Masters
12 april: 'Muziek Vitamines' in MFC de Binding Oude Pekela
Gratis busdienst voor Pekelder klanten kledingbank Maxima
Eerste Lentefair in verpleeghuis de Clockstede Nieuwe Pekela groot succes
Voormalige brandweerkazerne in Nieuwe Pekela gaat in vlammen op
Bouwcontract voor aanleg glasvezelnetwerk in heel Pekela is getekend
Paashaasjes en eieren verven bij Kinderboerderij Oude Pekela
Prins Caravans Wintercompetitie LTC Oude Pekela afgesloten met barbecue
31 maart: Voorjaarsconcert Christelijke Muziekvereniging Excelsior
31 maart: Toneelvereniging Internos speelt 'Stil... Zeg ik!' in de Riggel
VERLOREN: Huissleutel aan sleutelhanger in Nieuwe Pekela
Zilver in Letland voor judoka Kylian Bulthuis
Erik Siefkes begint aan metamorfose van winkelpand A100 Nieuwe Pekela
Pekelder Sven Beertema behaalt titel bij kampioenschap in Duitsland
Toneelvereniging PALVU speelt 'Een beeld van ín man' in De Binding
Roegbainder wandeltocht populair; al meer dan 120 inschrijvingen
Financial lease interessant voor lokale ondernemers rond Pekela
Stichting Luthers Erfgoed Pekela verkoopt weer hanging baskets!
VAN HARTE: Maria is 58 jaar geworden!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk.

vsh4skdoqj8vvorroqjsvbpq24