Kaartverkoop Gronings Vuur-voorstellingen Vanhier gestart

Tamara Schoppert (rechts) en Mees van den Bergh van theatercollectief Ploech en eide vertellen over Vanhier. © Marijn Boeré

Geplaatst: vrijdag 5 april 2024 om 18:40 | Views: 3013

PEKELA - In Theater Geert Teis in Stadskanaal werd donderdag de start van de kaartverkoop voor Vanhier gemarkeerd. Tevens werd het moment aangegrepen om een update te geven over de laatste stand van zaken. Vanhier is een reeks voorstellingen van Gronings Vuur op drie locaties in de Veenkolonien. Op 24, 25 en 26 mei zijn verhalen en muziek ‘van hier’ te horen in Veendam, Stadskanaal en Groningen. Kaarten zijn sinds donderdag te koop via www.groningsvuur.nl.

Gea Smidt, algemeen en artistiek leider van Gronings Vuur, blikte kort terug op het voortraject in de Veenkoloniën. Gronings Vuur heeft op verschillende momenten en manieren verhalen opgehaald bij de inwoners van het gebied. Theatercollectief Ploech en eide ging vervolgens met deze verhalen aan de slag en kwam op het concept van Vanhier: drie voorstellingen op drie locaties. Voorstellingen over de hartstocht van de Veenkoloniën.

Tamara Schoppert en Mees van den Bergh zijn twee van de vier leden van Ploech en eide. Zij vertelden over de inhoud van de voorstellingen van Vanhier. ,,Die naam hebben wij niet bedacht”, verklapt eerstgenoemde vast. ,,Dat hoorden we zo vaak – van jong en oud - tijdens de gesprekken die we voerden: ‘Ja, dat is van hier. Van hier. Vanhier.. Dat moest de naam wel worden.”

‘Kracht benadrukken’
,,Sinds we hier zijn begonnen, horen we mensen vol hartstocht en liefde praten over dit gebied. Niet ‘wat is dat toch wat’, maar ‘we gaan er iets van maken’. Die kracht willen we benadrukken.” Dit komt naar voren in de drie verschillende voorstellingen, die de namen ‘Feij’, ‘Torf’ en ‘Alda’ hebben. Ze gaan over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven. Het gaat over de identiteit van de Veenkoloniën die via migratie en het veranderende landschap is gevormd.

Dit zijn de verschillende verhalen
Feij is te horen vanuit de historische STAR-trein van Veendam naar Stadskanaal. Feij werkt in strokartonfabriek De Vrijheid. Hij vertelt het verhaal over de twijfel om het gebied te verlaten. Zijn broer emigreerde en stuurt hem brieven vanuit Brazilië. Over hoe mooi het daar is. Gaat hij of blijft hij om er hier iets van te maken? Voor Feij is samengewerkt met jongeren van het Winkler Prins College in Veendam. Hun toekomstdromen zijn te horen in de voorstelling.  

Torf speelt zich af in Stadskanaal. ,,Dat wordt een muzikaal verhaal”, blikt regisseur Mees van den Bergh vooruit. ,,Het gaat over de grond. Wat er allemaal met deze waardevolle aarde is gebeurd. Met allemaal muzikanten Vanhier, vanuit alle windstreken van de wereld, maken we nieuwe muziek. We willen een nieuw geluid laten horen. Hopelijk het toekomstgeluid.”  

Alda is derde voorstelling. Daar staat de kapiteinsvrouw centraal. ,,Pekela heeft een grote historie in de scheepvaart”, vertelt Tamara. ,,Na de turfvaart kwam de wereldscheepvaart op gang. Uniek was dat er hele gezinnen aan boord gingen. Ook vrouwen. En zij werkten ook echt mee. Die kracht is heel mooi. We willen laten zien hoe die kracht doorwerkt in de Veenkoloniale vrouwen van nu.”

Speciaal voor de gelegenheid wordt een Scheepsvrouwenkoor gevormd, met allemaal vrouwen vanhier. ,,Zij vertellen het verhaal samen met actrice Anna Raadsveld. Zij speelt een jonge moeder die vertrokken is uit Pekela, maar weer terugkomt. Waar kom ik vandaan? Ben ik nog vanhier? En wat ga ik mijn kind meegeven?”, zijn vragen die ze hardop stelt. ,,Als ze ver teruggaat, zie je dat ze uit een hele sterke lijn van vrouwen komt.”

Reactie wethouder Borgesius
Wethouder Goedhart Borgesius is namens het college van Stadskanaal aanwezig. Hij stipt aan dat het traject veel energie oplevert, met de componenten ‘Zuurstof’, ‘Vonk’ en ‘Brandstof’, zoals de gespreksvormen met inwoners genoemd worden. Ook hij ziet inwoners die nog in het gebied wonen, juist daar naartoe komen of terugkeren. ,,Die zijn er gelukkig ook. Ze komen terug voor de rust en ruimte.” Hij besluit met een boodschap namens het bestuur en de medewerkers van zijn gemeente: ,,Ik wens jullie heel veel succes. Wij kijken er naar uit!”

De middag wordt muzikaal afgesloten door Mart Eerens. Hij speelt mee in de voorstelling Torf in Stadskanaal en schreef voor de gelegenheid een passend lied.

Meer informatie
De voorstellingen van Vanhier horen bij elkaar, maar zijn ook los te bekijken. Dit kan op meerdere momenten in het weekend. Kaarten en meer informatie op www.groningsvuur.nl.

Tamara Schoppert (rechts) en Mees van den Bergh van theatercollectief Ploech en eide vertellen over Vanhier © Marijn Boeré

Eerder verschenen:

Kindervakantieweken: Een Vakantie-ervaring voor Alle Kinderen
Muziektheatervoorstelling in de bibliotheek tijdens de meivakantie
Thuus in Nij Pekel!
Herdenkingsdiensten in Nieuwe en Oude Pekela op zaterdag 4 mei
Oranje Bevrijdingsconcert in De Binging trekt circa 160 bezoekers
Burgemeester Kuin houdt Koningsdagtoespraak vanaf balkon Dokhuis
We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Brunink onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geďnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

unctb79dogrrtvpgnagbhfu7o5