Ontwikkelingen rondom zoutwinning

Geplaatst: woensdag 21 februari 2024 om 09:45 | Views: 3885

Auteur: Ellen de Waard, Omgevingsmanager Noord-Nederland

PEKELA - In december ben ik (Ellen de Waard) gestart met keukentafelgesprekken in de buurt van Nieuwe Pekela. Ook deze maand voer ik keukentafelgesprekken met inwoners in, en met uitzicht op, Zuidwending. Omwonenden in Ommelanderwijk en Zuidwending hebben kort geleden een uitnodiging hiervoor ontvangen. Tijdens deze keukentafelgesprekken vragen we de bewoners naar hun wensen voor het gebied. Ook willen we graag bespreken welke mogelijke zorgen er leven, hoe Nobian voor een veilige zoutwinning zorgt en welke gevolgen we verwachten van zoutwinning, zoals bodemdaling.

Themabijeenkomst over bodemdaling
De zoutwinning door Nobian leidt over een lange periode tot een zeer geleidelijke bodemdaling. Om die reden wordt zowel voorafgaand, als tijdens de zoutwinning, de bodemdaling over een lange periode via metingen en voorspellingen helder gemaakt. Een voorwaarde is dat de zoutwinning altijd veilig en verantwoord is, en niet tot schade leidt. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) beoordeelt en controleert die metingen en voorspellingen van bodemdaling.

De gevolgen van zoutwinning, zoals geleidelijke bodemdaling, zijn belangrijk voor de omgeving. Wij begrijpen dat bewoners hier graag meer over willen weten en op de hoogte gehouden willen worden. Bijvoorbeeld over wat de verwachtingen zijn en hoe bodemdaling zich in het gebied ontwikkelt. Ook is het belangrijk om te bespreken of omwonenden er mogelijk iets van kunnen merken.

We zullen daarom in het voorjaar een themabijeenkomst over bodemdaling organiseren in de omgeving van Zuidwending. Tijdens deze avond willen we bewoners verder informeren over de gevolgen van zoutwinning, waaronder bodemdaling. Daarnaast is er de gelegenheid om mogelijke zorgen te delen en vragen te stellen. Zodra we voor de bijeenkomst een datum hebben gepland, informeren wij u hierover.

Ondertussen blijven we bewoners via keukentafelgesprekken en onze website (zie link onderaan artikel) feitelijk informeren over bodemdaling. Ook zullen we tijdens de keukentafelgesprekken bespreken hoe u als omwonenden verder over dit onderwerp geïnformeerd wil worden. Bijvoorbeeld via de NobianApp, een nieuwsbrief of op andere manieren.

Werkzaamheden Zuidwending
Twee maanden geleden heb ik verschillende werkzaamheden aangekondigd in Zuidwending. De onderhoudswerkzaamheden aan zoutwinlocaties ZW-4 en ZW-3 zijn goed verlopen. Op dit moment voeren we onderhoud uit aan zoutwinlocatie ZW2, welke achter Nobian’s locatiekantoor ligt. Deze werkzaamheden duren ongeveer twee weken en daarbij maken we gebruik van een kraan. Alle werkzaamheden worden tussen 07.00 uur en 19.00 uur uitgevoerd. Mogelijk kunt u van de werkzaamheden enige hinder ondervinden. Wij doen ons best de hinder tot een minimum te beperken.

Contact en informatie
Heeft u na het lezen van deze publicatie vragen of opmerkingen, dan kunt u deze per e-mail naar mij sturen via ellen.dewaard@nobian.com. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.

Voor meer informatie over zoutwinning in Groningen bezoek onze website:
http://www.nobian.com/nl/zoutwinning/groningen

Eerder verschenen:

25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo
Seizoensafsluiting Damacota met SV Heerenveen én nog veel meer!
Weerbaarheid- en zelfverdedigingslessen voor dames bij Zempo
Gratis verhalencafé met Herman Sandman en Bert Hadders in Siep&Co
Overlast van crossmotoren bij het Heeresmeer
Defecte straatlantaarns blijven probleem in Pekela
Wie zal de provinciale voorleeskampioen van Groningen worden?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

3qoj6tgec08gfdv2gsi31qkf46