Muzikaal eerbetoon aan de Ro-d-ys in de Klinker

© Greeth Smit

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2024 om 11:00 | Views: 5952

PEKELA - Op vrijdag 21 juni ademt Cultuurhuis De Klinker in Winschoten de sfeer van de roemruchte voormalige Winschoter schouwburg Dommering in de jaren zestig met muziek van de Ro-d-ys. Diederik Nomden (The Analogues en Her Majesty) nam het initiatief voor het muzikale eerbetoon, waarin hij samen Ralph Mulder (Alamo Race Track) en bevriende topmuzikanten het Ro-d-ys-repertoire zal spelen in co-productie met Cultuurhuis De Klinker.

© Annemieke Klijnstra

De 'Summer of Love' van 1967 was de zomer van de Ro-d-ys. De uit Oude Pekela afkomstige band, met oorspronkelijk Harry Rijnbergen, Joop Hulzebos, Wiechert Kenter en Bennie Groen, stond dat jaar 18 weken in de Top 40. Op enig moment prijkten er zelfs twee nummers in de hitlijst: 'Take her home' en 'Just fancy', een nog altijd ongekende prestatie. De Ro-d-ys maakten tien singles en namen twee lp's op. Ze waren populair om hun eigen nummers en niet in het laatst om hun goede live-optredens.

Nomden zegt: 'De muziek spreekt ons aan vanwege de frisheid en vindingrijkheid van de composities en arrangementen. Je zou ze qua sfeer kunnen vergelijken met die van The Kinks. Wat ons betreft zijn hun beste nummers ook van dat niveau. En dan is er de pure trots, dat er zoveel moois is ontstaan in de regio waar Ralph en ik zijn opgegroeid. Het is een voorrecht om de artistieke erfenis van een van de beste Nederlandse bands ooit te mogen brengen.'

Oud-Winschoter Ralph Mulder vervolgt: 'Op mijn veertiende hoorde ik de Ro-d-ys op een verzamel-lp en was meteen verkocht. Ik kon niet geloven dat ze uit Oost-Groningen kwamen; onze eigen Beatles. Het is een eer om mee te mogen doen aan deze voorstelling.'

De muziek van de Ro-d-ys wordt 21 juni gemaakt door:
Zang/gitaar : Diederik Nomden (The Analogues, Daryll-Ann, Johan)
Zang/gitaar : Ralph Mulder (Alamo Race Track, Ghost Trucker)
Toetsen : M.J.P. Bond (Her Majesty, Yorick van Norden, Dandelion)
Bas : David Corel (Alamo Race Track, Johan)
Drums : Kees Schaper

De Ro-d-ys-avond vindt plaats in de sfeer van de jaren 60, waarbij oud-leden van de band en betrokkenen aanwezig zullen zijn. Presentatoren Wiebe Klijnstra en Jan van der Meide halen herinneringen op aan de hand van muziek, gesprekken, foto's en filmpjes aan een voor velen onvergetelijke tijd. Het waren de jaren dat de Ro-d-ys ondermeer in Schouwburg Dommering in Winschoten veel publiek trok.

Jan van der Meide: 'De muziek van de Ro-d-ys doet me denken aan het radioprogramma 'Arbeidsvitaminen. In bijna elke uitzending werd een nummer van de band aangevraagd en gedraaid.' Wiebe Klijnstra vult aan: 'Het is geweldig dat de muziek van de toen populaire groep uit de jaren zestig weer wordt gespeeld door een jongere generatie topmuzikanten.' Voor Cultuurhuis De Klinker is het fantastisch om zo een project met veel historie uit de omgeving te realiseren. Directeur Robert Bangma: “Dat muzikanten als Diederik Nomden en Ralph Mulder, in nauwe samenwerking met Jan van der Meide en Wiebe Klijnstra, zich zo inzetten om deze Oost-Groningse band van weleer nu een eerbetoon te brengen, is geweldig en moet gesteund worden. Daarom doen we als Klinker graag mee; lokale historie van (inter)nationale allure.”

After-Sixties-Party
Na de voorstelling gaat het feest der herkenning door met het draaien van muziek uit de jaren 60 vanaf vinyl en een éénmalig en laatste optreden van de regionaal al even legendarische sixtiesband Nicky (Eppe Bodde) & The Jesters (Arend Huizinga (gitaar), Huipko Hilbrands (slaggitaar), Nico Schrik (bas) en Linda Sandker-Visscher (drums). De kaartverkoop start donderdag 15 februari om 13.00 uur aan de kassa en online.

Eerder verschenen:

De Onrust nu ook instructiemolen voor toekomstige molenaars
Meester Duiven krijgt eigen straat in Oude Pekela
Steun de Theo Thijssen-school en laat uw mailadres achter
Ontmoetingsplek voor Pekelder jongeren in dorpshuis De Kiepe
27 juli: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Jaren 80/90 feest in De Kiepe Nieuwe Pekela op zaterdag 27 juli
27 juli: GEEN Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D
Meester Menno Lesterhuis neemt afscheid van kindcentrum De Linde
Gemeente Pekela heeft een Adviesraad Sociaal Domein
Clockstede zoekt enthousiaste vrijwilligers voor activiteiten en begeleiding
Gezellige sfeer bij Tennisclub Nieuwe Pekela Open 2024
Directeur-juf Nineke Kupers neemt afscheid van Groen van Prinstererschool
60 jaar huwelijk Albert en Zwanie: ‘Zeg mor gewoon joa t is veuls te waarm…’
Pekela stopt met apart inzamelen van PMD en gaat van vier containers drie
Eerste vezelhenneplampen in werkkamer burgemeester Kuin van Pekela
Wat doet Pekela voor eenzame jongeren?
Burgemeester sluit drugspand aan Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Zomeractiviteiten in Pekela: Avontuur en plezier voor de jeugd!
Openingstijden gemeentehuis Pekela in zomerperiode
Opsporingsbericht: Verloren nummerbordplaat

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

regfhsr23bbv8c8lo8v9dafaf0