Muzikaal eerbetoon aan de Ro-d-ys in de Klinker

Greeth Smit

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2024 om 11:00 | Views: 5749

PEKELA - Op vrijdag 21 juni ademt Cultuurhuis De Klinker in Winschoten de sfeer van de roemruchte voormalige Winschoter schouwburg Dommering in de jaren zestig met muziek van de Ro-d-ys. Diederik Nomden (The Analogues en Her Majesty) nam het initiatief voor het muzikale eerbetoon, waarin hij samen Ralph Mulder (Alamo Race Track) en bevriende topmuzikanten het Ro-d-ys-repertoire zal spelen in co-productie met Cultuurhuis De Klinker.

Annemieke Klijnstra

De 'Summer of Love' van 1967 was de zomer van de Ro-d-ys. De uit Oude Pekela afkomstige band, met oorspronkelijk Harry Rijnbergen, Joop Hulzebos, Wiechert Kenter en Bennie Groen, stond dat jaar 18 weken in de Top 40. Op enig moment prijkten er zelfs twee nummers in de hitlijst: 'Take her home' en 'Just fancy', een nog altijd ongekende prestatie. De Ro-d-ys maakten tien singles en namen twee lp's op. Ze waren populair om hun eigen nummers en niet in het laatst om hun goede live-optredens.

Nomden zegt: 'De muziek spreekt ons aan vanwege de frisheid en vindingrijkheid van de composities en arrangementen. Je zou ze qua sfeer kunnen vergelijken met die van The Kinks. Wat ons betreft zijn hun beste nummers ook van dat niveau. En dan is er de pure trots, dat er zoveel moois is ontstaan in de regio waar Ralph en ik zijn opgegroeid. Het is een voorrecht om de artistieke erfenis van een van de beste Nederlandse bands ooit te mogen brengen.'

Oud-Winschoter Ralph Mulder vervolgt: 'Op mijn veertiende hoorde ik de Ro-d-ys op een verzamel-lp en was meteen verkocht. Ik kon niet geloven dat ze uit Oost-Groningen kwamen; onze eigen Beatles. Het is een eer om mee te mogen doen aan deze voorstelling.'

De muziek van de Ro-d-ys wordt 21 juni gemaakt door:
Zang/gitaar : Diederik Nomden (The Analogues, Daryll-Ann, Johan)
Zang/gitaar : Ralph Mulder (Alamo Race Track, Ghost Trucker)
Toetsen : M.J.P. Bond (Her Majesty, Yorick van Norden, Dandelion)
Bas : David Corel (Alamo Race Track, Johan)
Drums : Kees Schaper

De Ro-d-ys-avond vindt plaats in de sfeer van de jaren 60, waarbij oud-leden van de band en betrokkenen aanwezig zullen zijn. Presentatoren Wiebe Klijnstra en Jan van der Meide halen herinneringen op aan de hand van muziek, gesprekken, foto's en filmpjes aan een voor velen onvergetelijke tijd. Het waren de jaren dat de Ro-d-ys ondermeer in Schouwburg Dommering in Winschoten veel publiek trok.

Jan van der Meide: 'De muziek van de Ro-d-ys doet me denken aan het radioprogramma 'Arbeidsvitaminen. In bijna elke uitzending werd een nummer van de band aangevraagd en gedraaid.' Wiebe Klijnstra vult aan: 'Het is geweldig dat de muziek van de toen populaire groep uit de jaren zestig weer wordt gespeeld door een jongere generatie topmuzikanten.' Voor Cultuurhuis De Klinker is het fantastisch om zo een project met veel historie uit de omgeving te realiseren. Directeur Robert Bangma: “Dat muzikanten als Diederik Nomden en Ralph Mulder, in nauwe samenwerking met Jan van der Meide en Wiebe Klijnstra, zich zo inzetten om deze Oost-Groningse band van weleer nu een eerbetoon te brengen, is geweldig en moet gesteund worden. Daarom doen we als Klinker graag mee; lokale historie van (inter)nationale allure.”

After-Sixties-Party
Na de voorstelling gaat het feest der herkenning door met het draaien van muziek uit de jaren 60 vanaf vinyl en een éénmalig en laatste optreden van de regionaal al even legendarische sixtiesband Nicky (Eppe Bodde) & The Jesters (Arend Huizinga (gitaar), Huipko Hilbrands (slaggitaar), Nico Schrik (bas) en Linda Sandker-Visscher (drums). De kaartverkoop start donderdag 15 februari om 13.00 uur aan de kassa en online.

Eerder verschenen:

Eikenprocessierups aangetroffen in veel bomen in gemeente Pekela
Leerlingen Dollard College sluiten seizoen Muziekvitaminen af
Vanaf de zomer weer turnen bij SV Dynamica - 29 juni gratis proefles!
Pekela staat er nu financieel goed op; zorgen over de toekomst
Geslaagde zomerfair op kindcentrum De Linde Nieuwe Pekela
Woltjo en Dinie ook na 60 jaar huwelijk nog een beetje verliefd
Jaarlijkse Jachthavenmarkt op 30 juni in Oude Pekela
Grootse verbouwing bij Korfbalvereniging WSS in Oude Pekela
Museum Collectie ter Borg houdt Open Huis op zondagmiddag 30 juni
17e Concert "Deutschland und Nederland singen" in Weener
Festival de Verbinding brengt culturen samen in Oude Pekela
Damacota promoveert naar 4e klasse na winst op HSC
Jaarlijkse Schnitzel en Patatviswedstrijd van HSV de Beurs in Oude Pekela
De Riggel toekomstbestendig: Uitbreiding en renovatie voor een duurzame toekomst
Helpt u mee in de moestuin?
37-jarige Muntendammer verongelukt op Raadhuisweg Oude Pekela
Spanning in Blijham: Finale tussen Damacota 1 en HSC 1 op 15 juni
Schutsemarkt in Nieuwe Pekela: Een dag vol plezier en gezelligheid
Jubileumvlucht boven Pekela tijdens 35e editie Schutsemarkt
Seniorengroep Oude Pekela bezoekt dorpshuis De Schakel in Midwolda

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

o2hkubtsau6tct962ltvsoun01