Teamzilver voor Silvan Bulthuis op EK judo in Den Haag

De volledige Nederlandse EK selectie, inclusief coaches. De judoka’s in judopak zaten in het team en Silvan staat in pak links

Geplaatst: dinsdag 12 september 2023 om 10:10 | Views: 2245

OUDE PEKELA / DEN HAAG - Afgelopen dagen waren spannende dagen voor de Pekelder judoka Silvan Bulthuis (20 jaar). Voor het eerst in 5 jaar werd er weer een groot judo evenement gehouden in Nederland, het EK voor junioren (onder 21 jaar). Er werd dan ook groots uitgepakt door de organisatie.

Silvan in het blauw in actie tegen zijn Georgische tegenstander, Shalva Gureshidze

Afgelopen woensdag werd Silvan in het WestCord Hotel in Delft verwacht, waar de judoka’s en coaches van het Nederlandse team verbleven. Donderdag was de start van het toernooi, maar de prijzen voor de Nederlanders bleven helaas uit. Vrijdag waren andere gewichtsklassen aan de beurt, maar wederom geen prijzen voor de Nederlandse judoka’s. Niet een heel fijn begin van zo’n groot eindtoernooi dat in Nederland gehouden wordt. Waarschijnlijk is voor velen de druk om te presteren in eigen land te hoog en het geweld vanaf de tribune tè overweldigend waardoor ze niet naar verwachting konden presteren. Het was dan ook wel een echte happening, groots opgezet en een super goed georganiseerd evenement.

Zaterdag was het de beurt aan o.a. Silvan die uitkomt in een half zwaargewicht klasse, onder 100 kg. Alhoewel hij in zeer goede vorm verkeerde en één van de favorieten was voor een prijs, lukte het Silvan niet om door te komen naar de derde ronde. Hij was ivm zijn wereld ranking de eerste ronde vrij geloot. Hij kwam in de tweede ronde een Duitser tegen, waar hij normaal gesproken weinig tot geen moeite mee heeft. Die kreeg dan ook na ongeveer 1 minuut een Shido (straf) en scoorde Silvan na zo’n twee minuten een Waza-ari (half punt). Nog ongeveer een halve minuut later werd Silvan overgenomen nadat hij zelf een mooie tilactie maakte, maar doordat z’n tegenstander zijn been haakte kwam Silvan op zijn rug terecht. Hierdoor kreeg zijn tegenstander een ippon (vol punt) toegewezen. Vol ongeloof en verdriet liep Silvan de mat af en zat het individuele gedeelte van dit EK voor Silvan er helaas op. Ook vanaf de tribune vol oranje supporters klonk het ongeloof. Keihard trainen op Papendal op de mat en in de fitness, goede slaap en zijn gewicht perfect op orde hebben helaas niet geholpen. Ondanks dat Silvan de laatste tijd wat tegenslagen te verwerken heeft gehad, voelde hij zich juist nú goed, sterk, super gemotiveerd en klaar om voor een podiumplaats te gaan. Helaas komt deze tegenslag er nog eens bovenop en moet hij dit ook weer een plekje gaan geven, want hij kreeg geen herkansing na één verloren wedstrijd en lag uit het toernooi. Helaas moest dat verwerken van zijn wedstrijd wachten, want de dag erna stond het EK teams op het programma en moest hij zich daarop focussen.

Zondag stond Silvan samen met een andere judoka in de +90 kg gewichtsklasse in het team, maar beide heren moeten op indeling van de coach afwisselend in die klasse judoën. Ze kunnen daar dus ook hele zware jongens tegenkomen.

Een team bestaat uit 3 heren en 3 dames en bij gelijkspel wordt er een random gewicht gekozen, die het dan nogmaals tegen elkaar op moeten nemen. Die wedstrijd begint dan in de Golden Score (extra tijd) en het eerste punt die gemaakt wordt is het winnende punt. Ronde 1 tegen Turkije hoefde Silvan niet en verloor zijn teamgenoot in de +90 kg, maar werd uiteindelijk als team wel gewonnen met 4-2. Nu stonden ze in de kwartfinale tegen Azerbeidzjan. Silvan mocht nu judoën, maar verloor helaas met een Waza-ari (half punt). Gelukkig wonnen daarna nog 2 teamgenoten en konden ze met een 4-2 zege op Azerbeidzjan door naar de halve finale.

In de halve finale moesten ze het tegen buurland Duitsland opnemen. Deze keer hoefde Silvan ook niet en werd wederom deze +klasse verloren door zijn teamgenoot. Toch wisten anderen wel te winnen, waardoor ze met een 4-1 winst op Duitsland in de finale kwamen!!!

In de finale kwamen ze het altijd sterke Georgië tegen en Silvan stond nu weer in het team. Helaas was dit een échte zwaargewicht en verloor Silvan de strijd na zo’n 3 minuten vechten in een zwaar bevochten wedstrijd. Zijn tegenstander reeds twee keer Europees kampioen, brons op het WK en vele medailles op grote toernooien en behoorlijk wat kilo’s zwaarder. Helaas is het Silvan en zijn mede-gewichtsklasse genootje niet gelukt om als -100 judoka’s te winnen bij de zwaargewichten. Dit is zeker bij de heren geen schande. Uiteindelijk verloor het Nederlandse team met 4-1 van Georgië, maar ze mogen met zilver in de pocket terugkijken op een zeer succesvol teamkampioenschap met winst op teams die op de nummers 2, 5 en 7 stonden van de wereldranglijst…..

V.l.n.r. Silvan, Quinten, Lars, trainer Marcel Joling en Berber van regio Noord Nederland

Eerder verschenen:

21 oktober: 'Weerwolven van Wakkerdam' in Hobbysoos A12
Activiteiten door de Badde en de gemeente Pekela: 'Kom erbij!'
Buurtwoning Pekela verhuist van Oude naar Nieuwe Pekela
Explosie bij zon- en nagelstudio aan Feiko Clockstraat Oude Pekela
22 september: Mannenbingo in MFC de Binding Oude Pekela
'Stilte voor de Storm'
Aftrap E-waste Race Pekela op OBS de Linde Nieuwe Pekela
29 september: Theatervoorstelling 'de bijzondere beer' in Bibliotheek
Stichting Leefvorm J&O (Jong &O) ontvangt predicaat erkend leerbedrijf
7 oktober: Korenfestival in MFC de Binding Oude Pekela
23 september: Last Summer Festival met Blues in Pekel
Gasten van de Zonnebloem genieten van gezellige muzikale middag
Wandelaars feestelijk binnengehaald op Via Gladiola Pekela
Oogstmarkt van 16 september bij de Riggel gaat niet door
PCOB Pekela ontvangt Groninger Kerken
Tweede dag Avond3Daagse Pekela [BEELDVERSLAG]
Ongeveer 550 lopers bij 1e avond Pekelder Avond3Daagse
Roon Staal doet Nieuwe Pekela aan tijdens Herfst Tour
N367 tussen Oude Pekela en Blijham 4 weken dicht
ABBA is terug in de Riggel op 23 september

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

utqrtk93qdq95qh72k0ud0ad34