Onderzoekers meistakingen 1943 in Pekela zoeken informatie

Geplaatst: donderdag 15 september 2022 om 18:00 | Views: 4786

Auteur: Jetse Woltjer

PEKELA - In het kader van een onderzoek naar de meistakingen in 1943 in Pekela, waarbij ook de NPO betrokken is, zijn wij als werkgroep op zoek naar informatie over twee mannen uit Pekela die destijds opgepakt zijn door de Duitsers. Wat is er in 1943 gebeurd? Nederlandse mannen die in de meidagen van 1940 tegen de Duitsers vochten moesten zich begin mei 1943 melden voor de ‘Arbeidseinsats in Duitsland’. Vanwege deze oproep braken in Nederland begin mei '43 op vele plaatsen stakingen uit. Zo ook in Pekela. Voor het gemeentehuis in Nieuwe Pekela verzamelden zich een grote groep stakers. De onrust escaleerde toen een aantal Pekelders het gemeentehuis binnendrong om de NSB-Burgemeester Theunis Heeg naar buiten te slepen en in het Pekelder diep te gooien. Ook daarna was het niet gelijk rustig. Op de weg naar Oude Pekela werden door de stakende menigte nog een aantal Pekelder NSB-ers hard aangepakt.

Represailles van de Duitse bezetter bleven niet uit. Met bravoure van wapengekletter werd de dagen erna de dreiging van de voortgaande opstand door de Duitsers terneergedrukt. Een aantal Pekelders zou ter plaatse geëxecuteerd worden wat ten nauwer voorkomen kon worden. Wel werden onderzoeken ingesteld en ondanks het verzetswerk, ook van de ambtenaren op het gemeentehuis, kon niet voorkomen worden dat 12 mannen uit Pekela opgepakt werden. Zij kwamen in kampen terecht en brachten fysiek en mentaal een groot offer in de strijd om onze vrijheid. Een aantal verloor zelfs het leven.

Volgend jaar is dit alles 80 jaar geleden en daarom verdient dit speciale aandacht. Zo willen we als werkgroep deze mannen een gezicht geven en het verhaal van de stakingen onder de aandacht brengen. Echter, twee mannen van de twaalf die opgepakt zijn blijven omgeven door mysterie. Het gaat om:

Gezinus Eggens
Gezinus is in Oude Pekela geboren op 02-11-1917 en daar overleden op 01-06-1978. Zijn moeder was Geertje Eggens. Gezinus had een broer Geerard en een zus Fenna, mogelijk in die tijd woonachtig in Groningen. Na de oorlog is Gezinus teruggekomen en weer gaan wonen in Oude Pekela aan de Schoolstraat.

Jacobus Cornelissen
Jacobus is in Rotterdam geboren op 21-05-1914, datum van overlijden is onbekend. Jacobus is in 1937 in Oude Pekela getrouwd met Jantje Hulzebos. Zij is geboren op 22-12-1917 en overleden op 19-09-1988. Mogelijk hadden ze kinderen. Na de oorlog is Jacobus teruggekomen en woonde daarna nog een aantal jaren in Oude Pekela aan de Schoolstraat.

Beide woonden dus aan de Schoolstraat, mogelijk kent u een oudere die daar rond die jaren gewoond heeft. Vraag gerust eens rond!

Kortom: Weet u iets over deze twee mannen of kent u hun familie zouden we graag met u in contact komen via Jetse Wolter (06-30396396 of jetse_woltjer@hotmail.com). Alvast dank!

Namens de werkgroep,
Albert Leutscher
Feike Oppewal
Jetse Woltjer

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

jhibivfhr7a53r2a2i4um0d3l3