Onderzoekers meistakingen 1943 in Pekela zoeken informatie

Geplaatst: donderdag 15 september 2022 om 18:00 | Views: 2653

Auteur: Jetse Woltjer

PEKELA - In het kader van een onderzoek naar de meistakingen in 1943 in Pekela, waarbij ook de NPO betrokken is, zijn wij als werkgroep op zoek naar informatie over twee mannen uit Pekela die destijds opgepakt zijn door de Duitsers. Wat is er in 1943 gebeurd? Nederlandse mannen die in de meidagen van 1940 tegen de Duitsers vochten moesten zich begin mei 1943 melden voor de ‘Arbeidseinsats in Duitsland’. Vanwege deze oproep braken in Nederland begin mei '43 op vele plaatsen stakingen uit. Zo ook in Pekela. Voor het gemeentehuis in Nieuwe Pekela verzamelden zich een grote groep stakers. De onrust escaleerde toen een aantal Pekelders het gemeentehuis binnendrong om de NSB-Burgemeester Theunis Heeg naar buiten te slepen en in het Pekelder diep te gooien. Ook daarna was het niet gelijk rustig. Op de weg naar Oude Pekela werden door de stakende menigte nog een aantal Pekelder NSB-ers hard aangepakt.

Represailles van de Duitse bezetter bleven niet uit. Met bravoure van wapengekletter werd de dagen erna de dreiging van de voortgaande opstand door de Duitsers terneergedrukt. Een aantal Pekelders zou ter plaatse geëxecuteerd worden wat ten nauwer voorkomen kon worden. Wel werden onderzoeken ingesteld en ondanks het verzetswerk, ook van de ambtenaren op het gemeentehuis, kon niet voorkomen worden dat 12 mannen uit Pekela opgepakt werden. Zij kwamen in kampen terecht en brachten fysiek en mentaal een groot offer in de strijd om onze vrijheid. Een aantal verloor zelfs het leven.

Volgend jaar is dit alles 80 jaar geleden en daarom verdient dit speciale aandacht. Zo willen we als werkgroep deze mannen een gezicht geven en het verhaal van de stakingen onder de aandacht brengen. Echter, twee mannen van de twaalf die opgepakt zijn blijven omgeven door mysterie. Het gaat om:

Gezinus Eggens
Gezinus is in Oude Pekela geboren op 02-11-1917 en daar overleden op 01-06-1978. Zijn moeder was Geertje Eggens. Gezinus had een broer Geerard en een zus Fenna, mogelijk in die tijd woonachtig in Groningen. Na de oorlog is Gezinus teruggekomen en weer gaan wonen in Oude Pekela aan de Schoolstraat.

Jacobus Cornelissen
Jacobus is in Rotterdam geboren op 21-05-1914, datum van overlijden is onbekend. Jacobus is in 1937 in Oude Pekela getrouwd met Jantje Hulzebos. Zij is geboren op 22-12-1917 en overleden op 19-09-1988. Mogelijk hadden ze kinderen. Na de oorlog is Jacobus teruggekomen en woonde daarna nog een aantal jaren in Oude Pekela aan de Schoolstraat.

Beide woonden dus aan de Schoolstraat, mogelijk kent u een oudere die daar rond die jaren gewoond heeft. Vraag gerust eens rond!

Kortom: Weet u iets over deze twee mannen of kent u hun familie zouden we graag met u in contact komen via Jetse Wolter (06-30396396 of jetse_woltjer@hotmail.com). Alvast dank!

Namens de werkgroep,
Albert Leutscher
Feike Oppewal
Jetse Woltjer

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Naomi Kok is vandaag 18 jaar geworden
Organisten Abel Wieske en Berend de Jonge vieren 70- en 50-jarig jubileum
VAN HARTE: Bert Harms is 32 jaar geworden
EMDR: Het wonder van het zelfgenezende brein
Nog steeds géén Klimaatburgemeester voor gemeente Pekela
Vijfde editie Tafelhuis zamelt geld in voor Voedselbank Oldambt en Pekela
VAN HARTE: Miranda Freuling is 40 jaar geworden
Korenavond in Oude Pekela wordt Korenfestival
Gemeente Pekela van start met online verlengen rijbewijs
Toneelvereniging PALVU bestaat 85 jaar
Zwerfkunst Arnoud van Sante in verenigingsblad Sverige Kuriren
VERMIST: zwart witte poes omgeving J. de Weerdstraat Nieuwe Pekela
Bruggen Belang Pekela (BBP) komt met eigen journaal
Sponsorloop Stichting Opkikker levert 2071,50 euro op!
Jan Willem Blaauw 4e NK MTB
14 en 15 oktober: Theatervoorstelling 'Pekels Goud' in Wedderwegkerk
Help AquaFauna uit de brand - Op 21 september 2022 ging het levenswerk in vlammen op en nu blijkt de schade niet verzekerd...
VAN HARTE: Marjella Maassen vd Brink 37 jaar
Tekenen en schilderen op de donderdagochtend in Oude Pekela
VAN HARTE: Peter Hazelhoff is 40 jaar geworden!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

r66pnpgfon9q78psi67qrukkj4