Coöperatieve Vereniging Pekela Duurzaam levert zonnedak in Pekela op

Geplaatst: donderdag 8 september 2022 om 10:00 | Views: 5866

PEKELA -  Pekela heeft er een zonnedak bij die de komende 16 jaar door de lokale energiecoöperatie wordt beheerd en geëxploiteerd. Op dit dak liggen 264 zonnepanelen. Leden van de coöperatie kunnen meedoen aan dit project door participaties te kopen. Coöperatieve Vereniging Pekela Duurzaam huurt het dak van de dak eigenaar in Nieuwe Pekela. Extra aantrekkelijke bijkomstigheid is dat de dak eigenaar circa 2100 m2 asbest heeft gesaneerd alvorens het zonnedak te laten plaatsen. Inwoners in de omgeving die deelnemen profiteren van een rentevergoeding van 4,0% door de aanschaf van participaties. Het zonnedaktraject is ondersteund door Buurkracht.   

Pekela Duurzaam op de jaarmarkt
Op zaterdag 10 september is Pekela Duurzaam de gehele dag aanwezig op de jaarmarkt in Oude Pekela. De stand staat in de buurt van Feico Clockstraat 100. U kunt hier de gehele dag informatie krijgen en meepraten over de projecten van Pekela Duurzaam zoals het genoemde zonnedak en het Pekela Zonnepark. Ook is hier meer informatie over energie, tarieven en besparingen. Kom met ons praten!

Levensmiddelen én energie van de boer  
Met het recent opgeleverde zonnedaktraject staat de teller bij Buurkracht inmiddels op 125 gerealiseerde zonnedaktrajecten in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Overeenkomstig is het lokale karakter dat steeds centraal staat. “Mensen willen weten waar iets vandaan komt en kopen daarom hun producten en levensmiddelen meer en meer vaker lokaal. Waarom dan ook niet je energie?” aldus Klaas Bijlsma, projectbegeleider bij Buurkracht. Wij helpen de lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken, zoals dit zonnedak van Pekela Duurzaam. Buurkracht fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties en dak- en soms ook landeigenaren.  

Méér schone energie, een mooi financieel voordeel én minder asbest in de omgeving  
Zonnedaken bieden tal van voordelen. Sowieso leveren ze schone energie op, zodat er minder een beroep hoeft te worden gedaan op grijze energie. Leden van de coöperatie, iedereen kan lid worden van een coöperatie, die een stukje zonnedak kopen, ontvangen daarnaast een rentevergoeding en de coöperatie profiteert veelal van de SCE-subsidie. “Daarnaast zoeken we altijd naar innovatieve oplossingen die nóg meer resultaat opleveren. De asbestverwijdering op het dak in Nieuwe Pekela is hier een voorbeeld van. Behalve dat het dak zonne-energie oplevert voor de nabije omgeving, is de omgeving ook veiliger geworden doordat er minder asbest aanwezig is”, zegt Klaas Bijlsma.

Meedoen?  
Bij mogelijke vervolgprojecten van de coöperatie is nog ruimte om deel te nemen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Coöperatieve Vereniging Pekela Duurzaam via info@pekeladuurzaam.nl. Bij deelname word je lid van de coöperatie, schaf je participaties aan en ontvang je vervolgens 15 jaar een jaarlijkse rentevergoeding voor je deelname.

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

s5opp30n10n0113bgt2cf89i34