In memoriam Jaak Daemen 13-12-1924 - 6-8-2022

Geplaatst: maandag 8 augustus 2022 om 13:40 | Views: 3411

Auteur: Bert Blaauw

PEKELA - Bert Blaauw schrijft: 'Met leedwezen heb ik kennis genomen van het overlijden van de heer Jaak Daemen uit het Belgische Leopoldsburg. Hij is oud strijder van het Belgische SAS regiment. Met eerbied gedenk ik Jaak Daemen voor wat hij heeft betekent voor zijn naasten en voor zijn imposante bijdrage aan de Bevrijding van delen van Nederland in april 1945 waardoor wij nu in vrijheid mogen leven.'  

'Ik herinner mij de onthulling van het Bevrijdingsmonument bij het gemeentehuis in Pekela door Jaak Daemen namens het Belgische SAS regiment en inmiddels wijlen Edward Szczerbinski namens de 1e Poolse pantserdivisie op Bevrijdingsdag 5 mei 2010. Een hoogtepunt voor hen beiden en voor de bevolking van de gemeente Pekela die massaal op die bijzondere feestdag hun bevrijders konden bedanken voor hun inzet dat de Pekela's op 13 en 14 april 1945 van de Duitse bezetting werden bevrijd.

We hebben, zolang wij leven, een ereschuld aan hem, zijn kameraden en allen die zich hebben ingezet voor het herwinnen in 1945 van onze in 1940 verloren gegane vrijheid en democratie. Net als in de Tweede Wereldoorlog moet er nu helaas wederom worden gevochten tegen een nieuwe aggressor Rusland. Door Oekraïne te helpen in hun strijd voor hun en onze vrijheid treden wij als vrije landen enigszins in de voetsporen van Jaak Daemen en al die miljoenen soldaten die streden tegen dictatuur en onrecht en ons voor zijn gegaan.

Jaak Daemen rust in vrede.'

Bert Blaauw
++++++

Achtergrond info:

Jaak Daemen was de enigst nog levende veteraan van het Belgische SAS Bataljon. Zijn regiment bevrijdden in de voorste gelederen van de Geallieerden in april 1945 delen van Oost Drenthe en Westerwolde tot aan de Dollard. Ter Apel, Sellingen, Vlagtwedde, Blijham, Oude Pekela, Winschoten, Beerta en Finsterwolde werden door Daemen en zijn kameraden bevrijd tussen 11 en 16 april 1945 en als eerste Bevrijders bereikten zij de Dollard waarbij de Duitse troepen in West Nederland gescheiden werden van die in Duitsland. Hij was bevriend met wijlen Henk Hoogerduyn Strating uit Winschoten die het boek De Kroniek der Bevrijding schreef en ik heb de eer gehad, ter voorbereiding van de realisatie van het Bevrijdingsmonument in Pekela, de heer Daemen diverse malen te mogen ontmoeten. Jaak Daemen was een nuchtere, aimabele man met veel humor.

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Naomi Kok is vandaag 18 jaar geworden
Organisten Abel Wieske en Berend de Jonge vieren 70- en 50-jarig jubileum
VAN HARTE: Bert Harms is 32 jaar geworden
EMDR: Het wonder van het zelfgenezende brein
Nog steeds géén Klimaatburgemeester voor gemeente Pekela
Vijfde editie Tafelhuis zamelt geld in voor Voedselbank Oldambt en Pekela
VAN HARTE: Miranda Freuling is 40 jaar geworden
Korenavond in Oude Pekela wordt Korenfestival
Gemeente Pekela van start met online verlengen rijbewijs
Toneelvereniging PALVU bestaat 85 jaar
Zwerfkunst Arnoud van Sante in verenigingsblad Sverige Kuriren
VERMIST: zwart witte poes omgeving J. de Weerdstraat Nieuwe Pekela
Bruggen Belang Pekela (BBP) komt met eigen journaal
Sponsorloop Stichting Opkikker levert 2071,50 euro op!
Jan Willem Blaauw 4e NK MTB
14 en 15 oktober: Theatervoorstelling 'Pekels Goud' in Wedderwegkerk
Help AquaFauna uit de brand - Op 21 september 2022 ging het levenswerk in vlammen op en nu blijkt de schade niet verzekerd...
VAN HARTE: Marjella Maassen vd Brink 37 jaar
Tekenen en schilderen op de donderdagochtend in Oude Pekela
VAN HARTE: Peter Hazelhoff is 40 jaar geworden!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

537vp1cdpqthl8ia3q5neuh7s4