Roparun komend weekend door Pekela!

Geplaatst: vrijdag 3 juni 2022 om 18:35 | Views: 6603

OUDE PEKELA - In de nacht van zaterdag op zondag en de zondachochtend a.s. zal voor het eerst een bijzondere karavaan door Pekela trekken, namelijk de Roparun. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs, Bremen en Almelo naar de gezamelijke finish in Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon(!). Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken en gemiddeld bestaat een team uit 25 personen. Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Denk hierbij aan het inpakken van boodschappen, het wassen van auto’s, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook zijn de leden van een team verplicht Roparun loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel. De drie teams met de hoogste opbrengst worden gehuldigd tijdens het eindfeest van de Roparun wat een aantal weken na de finish plaatsvindt. Op die avond wordt ook de totale opbrengst van de Roparun bekend gemaakt. De afgelopen edities van de Roparun is al meer dan 90 miljoen euro opgehaald voor zorg voor mensen met kanker.

HET GOEDE DOEL
Het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”

Je kunt hierbij denken aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Vakanties voor mensen met kanker en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren. Workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen. Een fijne dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn. De ontwikkeling van ‘palliatieve boxen’, een hulpmiddel voor mensen in een terminale fase die graag in de eigen thuisomgeving willen verblijven. Of de inrichting van een hospice om er voor te zorgen dat mensen tijdens hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven

ROUTE
Oorspronkelijk is de route van Parijs naar Rotterdam. in 2020 zou er voor het eerst ook een noordelijke route zijn met de start in Bremen en ook eindigend in Rotterdam. Men wil ook in het noordelijk deel van Nederland aandacht geven aan dit goede doel. Ivm de uitbraak van het coronavirus is het evenement echter afgeblazen en zo ook in 2021. Dit jaar aldus een nieuwe kans. Echter ivm met de wisselende corona maatregelen in de diverse landen heeft men veiligheidshalve besloten om de 2 routes volledig in Nederland te laten plaatsvinden. Volgend jaar is de start wel weer in Parijs of Bremen. De Noordelijke route gaat Van Almelo, Hardenberg, Coevorden, Ter Apel, Vlagtwedde, Oude Pekela (Wedderweg, Raadhuislaan, Burgemeester Snaterlaan, langs het Diep richting Nieuwe Pekela, Boven Pekela) weer door naar Drenthe, Overijsel richting Rotterdam. De route is te vinden op https://roparun.nl/nl/onderweg-op-de-route/route-2022/.

DOORKOMSTEN
Langs de route van de Roparun worden allerlei leuke en gezellige doorkomsten georganiseerd. Deze doorkomsten zijn enorm belangrijk voor Roparun, vooral voor de teams. De sfeer, de gezelligheid, het gevoel, eigenlijk de totale beleving geeft de teams een welkom steuntje in de rug, zij putten daar kracht uit om vol te houden en weer door te gaan. De organisatie van al deze feestelijkheden is in handen van lokale vrijwilligerscomités. Om de doorkomsten te bedanken stemmen de deelnemers en een jury per route op de leukste doorkomst voor de prijs ‘Roparunnerstad van het jaar’. Voor Roparun 2022 geldt dat de winnende gemeente 22.000 euro ontvangt om te besteden aan een goed doel wat binnen de doelstelling van Roparun valt. De tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk 11.000 euro en 6.500 euro. Daarnaast is er op beide routes ook een aanmoedigingsprijs van 2.500 euro. Stichting Roparun draagt de lokale vrijwilligerscomités een warm hart toe, daarom organiseert zij een aantal bijeenkomsten per jaar speciaal voor deze vrijwilligerscomités. Tijdens deze bijeenkomsten staat kennismaken, informeren over actuele zaken en uitwisselen van kennis en ervaringen centraal.

ROPARUN EN PEKELA
Dit pinksterweekend, in de nacht van zaterdag op zondag en de zondagochtend komen de 65 teams dus door Pekela. Deze teams kunnen wel wat mentale steun gebruiken. We hopen dan ook dat u ze langs de route in Pekela aan wilt moedigen het komend weekend. Leuk feitje: de Raadhuislaan in Oude Pekela is het meest noordelijke deel van de Roparun! 

Doelstelling is om ook Pekela volgend jaar aan te melden als Doorkomstplaats. Hiervoor zal een vrijwilligers comité opgericht worden. Mocht je interesse hebben, aanmelden kan via alex.ottens@fyzigo.nl Ook hebben we ambitie om een eigen team uit Pekela mee te laten doen. Voor meer info en/of aanmelden kun je een mailtje sturen naar alex.ottens@fyzigo.nl

Meer info op www.roparun.nl

Eerder verschenen:

Cosis stopt met dagbesteding op kinderboerderij Oude Pekela
Maandag 19 september: informatieavond ‘Pekela geeft gas!’
In memoriam Jaak Daemen 13-12-1924 - 6-8-2022
10 september: Jaarmarkt Oude Pekela
10 september: Oldtimershow op plein bij gemeentehuis Oude Pekela
8 september: PrengerHoekman hindernisbaan op het Lido terrein
8 september: Brokschmidt kano estafette in Oude Pekela
7 september: Traiteurslager Huizing viswedstrijd
7 september: Gerringa IJs- en frituurzaak kindermarkt bij de Helling
6, 7 en 8 september: Fyzigo fietsdriedaagse
6 september: PrengerHoekman kruiwagenrace op Lido-terrein
5 september: Drukmaar prestatieloop en leutje halve mijl Oude Pekela
9 september: LuckyStar versierde aanhangwagens optocht
Mogelijk verkeershinder door inspectie bruggen over Pekelderdiep
E-bike uitgelicht en driewielontdek-ochtend op woensdag 31 augustus 2022 in Pekela
De beste opties voor dakisolatie
Ripple versus Tether: Wat is het verschil tussen beide?
3 tips voor het uitzoeken van een nieuwe eettafel
Verschil in prijs reclamezuil en pomp bij Esso Oude Pekela
VERMIST: zwart witte kater Arthur omgeving Vinkenlaan Nieuwe Pekela

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

8n85u410j35a8ri9a6bd7gup92