De Pekelder jeugd van tegenwoordig...

Geplaatst: donderdag 5 mei 2022 om 17:05 | Views: 9576

Auteur: Erik Schipper

OUDE PEKELA - Een bijzondere en leerzame ervaring die Erik Schipper graag even deelt via Prachtig Pekela… Dodenherdenking, 4 mei, een belangrijk moment om stil bij te staan. Leerzaam voor onze jongens dus samen op de fiets naar de Wedderwegkerk om daar aan te sluiten bij de stille tocht naar het monument. Maar ja, op moment van vertrek is er nog een jas zoek, moet er nog een band opgepompt worden, snel nog een toiletbezoekje… u herkent het wellicht.

Aangekomen bij de kerk is de stoet net op gang gekomen, net te laat. Een stukje verder stallen we de fietsen voor de schoenmaker bij de Helling om daarna aan te sluiten bij de stoet.De oudste zoon is de sleutel vergeten van zijn kabelslot. Wat nu? Net voor zijn verjaardag gekregen en wat is hij blij met zijn ‘bultnbroesder’. We wagen het erop en zetten hem klem tussen de andere fietsen. Pontificaal in het zicht en de winkelcamera’s in de buurt staan erop gericht. Het duurt toch ook maar een uurtje. De stoet komt er al aan…

Na een mooie plechtigheid komen we terug bij de fietsen… u raadt het al… fiets weg! Wat ontzettend balen. Terwijl ik de politie aan de lijn heb verzamelen er zich een groep jongeren om ons heen. Vanuit de groep zijn er wel vermoedens wie de fiets meegenomen zou hebben. Er wordt door de jongeren druk gepraat en gebeld terwijl ik in de wacht sta. Op het moment dat de agente nadere info vraagt over de vermoedelijke dader hoor ik vanuit de groep dat er een jongeman onderweg is om de fiets terug te geven.

Warempel, nog geen twee minuten later staat een onzeker starende jongen voor ons met de fiets. Een meisje uit de groep had hem overtuigd de fiets terug te brengen om zo niet verder in de problemen te komen. Best dapper van hem om dit te doen en ons zo ook onder de ogen te durven komen. Terwijl hij de fiets teruggeeft biedt hij zijn excuses aan. Op mijn vraag waarom hij het heeft gedaan is hij duidelijk, hij kon het snelle geld niet weestaan. Een leerzame avond is het zeker geworden;

De toespraak van de burgermeester ging over de betekenis van vrijheid, o.a. het maken van vrije keuzes binnen de grenzen van de wet. Waarom je vader en moeder altijd zeuren dat je je kleren op moet ruimen. Dat ouders vaker de fiets moeten pakken en zo eerder merken dat hun banden leeg zijn. Dat het is echt verstandig is om je fiets altijd op slot te zetten. Het meest leerzame was echter de ontdekking hoe goed de jongeren in Pekela in staat zijn om elkaar te activeren, te mobiliseren en elkaar aan te spreken en te behoeden voor grotere problemen. Mijn complimenten!

Bij deze wil ik de jongeren nogmaals bedanken voor hun hulp én het terugbrengen van de fiets.

Vrolijke groet,
Erik Schipper

PS Voor de fietsenlener: Mijn aanbod om te helpen bij het verdienen van langzaam, maar eerlijk geld blijft staan.

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

2n31m9qb54qqfln3rcvjoun837