Wethouder Schollema opent 14 oktober Boekenuitleen in Nieuwe Pekela

Geplaatst: donderdag 7 oktober 2021 om 20:15 | Views: 3206

NIEUWE PEKELA - Op 26 augustus dit jaar gingen de deuren van de Bibliotheek in Nieuwe Pekela dicht. Ali Lesterhuis-Tunteler beschrijft hieronder een interessant stukje geschiedenis van bibliotheken in Nieuwe Pekela vanaf de Tweede Wereldoorlog. De openbare uitleen van boeken stopt gelukkig niet bij de sluiting van de Bibliotheek, want op 14 oktober opent wethouder Schollema de openbare boekenuitleen ‘De Boekenkast’ die gevestigd is in een zaal bij de gereformeerde kerk naast de Poiesz in Nieuwe Pekela.

Van heden naar verleden (door Ali Lesterhuis-Tunteler)

De bibliotheek in Nieuwe Pekela is inmiddels gesloten. Na de tweede wereldoorlog waren er in Nieuwe Pekela diverse bibliotheken. Bij kerken, scholen en andere instellingen. Zo was er ook een bibliotheek van de Bondsspaarbank aan de Ds. Tjadenstraat. Gelegen naast de ingang van het Burgemeester Boekhovenpark. In de wachtkamer van de bank stonden een paar grote kasten met de boeken. De Bieb was geopend op woensdagmiddag en zaterdagmorgen. Mevr. M. Lesterhuis-Klein, mevr. C. Laarman-Haan en meester Bödeker beheerden de boel. Dhr. Lesterhuis sr. , de beheerder van de bank, zorgde voor de inkoop van de boeken. Bij boekhandel Schuur in Veendam werd eens per jaar, op de fiets, de voorraad boeken aangevuld. De zonen Jan en Henk gingen mee en namen de inkoop van jeugdboeken voor hun rekening. De rekening was voor de bank. De complete administratie werd bijgehouden in een eenvoudig schriftje. De boeken werden met bruin kaftpapier gekaft met daarop een sticker met de titel. In de zeventiger jaren kwam er verandering. Dorpshuis De Kiepe werd gebouwd (1975) met daarin een plek voor één centrale bibliotheek, maar eerst was de bibliotheek gevestigd in een noodgebouw aan de Kerkstraat/hoek Vermeerlaan. De eerste bibliothecaresse was mevrouw Wartena die werd ondersteund door een aantal vrijwilligers. Alles gebeurde natuurlijk nog met de hand en met de stempel. De digitalisering heeft ons veel gebracht, maar is er waarschijnlijk ook de oorzaak van dat er veel verloren gaat. Door de sluiting van onze bibliotheek zijn we eigenlijk terug bij af. Het is fijn dat een aantal mensen, waaronder Wilma Hulzebos, wil proberen het leesgenot in Nieuwe Pekela in stand te houden door het realiseren van een kleine bibliotheek.

Boekenuitleen 'De Boekenkast' (door Wilma Hulzebos en vrijwilligers)

Aansluitend aan het bovenstaand geschreven stukje door Mevr Lesterhuis, ziet u, dat de geschiedenis zich herhaalt. Wij gaan, met ingang van donderdag 14 oktober a.s. in een van de zalen van de gereformeerde kerk in Nieuwe Pekela (naast de Poiesz) onze eigen openbare BOEKENUITLEEN “De Boekenkast” openen. Vanaf 14.00 uur tot 16.30 uur zijn wij elke donderdagmiddag geopend. Wethouder Schollema zal de boekenuitleen 14 oktober om 14.00 uur officieel openen. U kunt gratis 3 boeken per keer lenen en deze mag u vier weken in huis houden. We hebben boeken voor jong en oud, dus voor iedereen is er wel wat. We zien u graag op 14 oktober a.s. en natuurlijk op daarop volgende donderdagen! 

Eerder verschenen:

7 november: Herfstconcert met De Casanova's in de Kiepe
12 november: Banen Expo in MFC De Binding Oude Pekela
30 oktober: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Schildersgroep 'Met palet en penseel' schildert huidskleur...
Arnoud van Sante op de koffie bij het bloemschikken in de Binding
30 oktober: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Families vermaken zich bij Siep&Co
29 en 30 oktober: Oud papier wordt ingezameld bij de Wedderwegkerk
Vijf leden van WSS stelen show op EK coursing voor windhonden
6 november: Spokentocht door buurtverenigingen E.M.S. en Rondom 't Veloat
Univé voorziet meer schoorsteenbranden door groeiende populariteit houtkachels
VERMIST: Zwarte Chihuahua teef vanuit Midwolda
Willeke van der Heide nieuwe beheerster van de Kiepe
Gezellige middag in EN enquête over de toekomst van De Kiepe!
Vluchtelingenwerk Veendam/Pekela zoekt: Maatschappelijk begeleider (m/v)
Groningse bibliotheken houden online gamemarathon
Inner Wheel Pekela helpt kinderen meedoen
Van asbestdak naar collectief zonnedak
VANDAAG: van 10.00 - 12.00 Kinderspelen in de dojo van Zempo
Museum Kapiteinshuis extra open in Herfstvakantie in opmaak

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

4a9mosl78t1jkmhruq98ll3qq5