Kindcentrum De Linde start actieweek “Op Voeten en Fietsen” met ANWB Streetwise

Geplaatst: maandag 20 september 2021 om 13:50 | Views: 6563

Auteur: Simon v.d. Werff Adjunct | directeur Kindcentrum De Linde - Nieuwe Pekela | directeur odbs Theo Thijssen - Boven Pekela

NIEUWE PEKELA - Op kindcentrum De Linde in Nieuwe Pekela wordt deze week de jaarlijks terugkerende actie “Op Voeten en Fietsen” gehouden, waarbij een 300 meter cirkel rond het kindcentrum de hele week als autovrij wordt beschouwd. De laatste 300 meter naar het kindcentrum moet worden gelopen of gefietst. Alle kinderen hebben een deelnemerskaart ontvangen en deze laten ze elke ochtend bij aankomst afstempelen. Met een volle stempelkaart is er in elke groep een leuke prijs te winnen.

De actieweek begon op maandag 20 september en werd geopend met het programma “ANWB Streetwise”. Tijdens ANWB Streetwise komen professionele instructeurs een dagdeel naar de school en geven verkeerstrainingen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische- en rijlesauto's, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Het ANWB Streetwise programma bestaat uit 4 verschillende modules passend bij de leeftijd van de kinderen.

Groep 1 en 2: Toet toet
De kinderen leren spelenderwijs (gevaarlijke) verkeersgeluiden herkennen en oefenen met oversteken. Daarnaast leren kinderen waarom het zo belangrijk is om een kinderzitje en de autogordel te gebruiken.

Groep 3 en 4: Blik en klik
Kinderen leren onder andere veilig oversteken over een zebrapad en tussen twee auto’s. Ook leren ze begrijpen waarom je in de auto een gordel en autostoeltje moet gebruiken. Daarnaast vertellen de instructeurs over het belang van een fietshelm en kunnen de leerlingen dit tijdens de les ervaren.

Groep 5 en 6: Hallo auto
Hier leren de kinderen alles over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Ze nemen plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen! Ook het dragen van een veiligheidsgordel en wie een autostoeltje of zitverhoger moet gebruiken komen in deze les aan bod.

Groep 7 en 8: Trapvaardig
De kinderen van groep 7 en 8 gingen aan de slag met praktische fietsvaardigheid. Ze fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Hierin komt van alles aan bod: slalommen, over schuine stukjes fietsen, over je schouder kijken en je hand uitsteken en toch rechtdoor fietsen. Ook fietsen ze met een zware rugtas op om zich voor te bereiden op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Naast het programma van de ANWB vindt er op donderdag 23 september nog een voorlichting plaats waarin kinderen leren over de “dode hoek” van bijvoorbeeld een vrachtauto. Tijdens deze voorlichting komt er daadwerkelijk een vrachtauto langs op het kindcentrum en kunnen kinderen van de bovenbouw zelf ervaren wat een chauffeur wel/niet ziet en hoe gevaarlijk een dode hoek kan zijn.

Fotoreportage

   ANWB Streetwise op Kindcentrum De Linde - Foto's Martje Ritzema

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

7 november: Herfstconcert met De Casanova's in de Kiepe
12 november: Banen Expo in MFC De Binding Oude Pekela
30 oktober: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Schildersgroep 'Met palet en penseel' schildert huidskleur...
Arnoud van Sante op de koffie bij het bloemschikken in de Binding
30 oktober: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Families vermaken zich bij Siep&Co
29 en 30 oktober: Oud papier wordt ingezameld bij de Wedderwegkerk
Vijf leden van WSS stelen show op EK coursing voor windhonden
6 november: Spokentocht door buurtverenigingen E.M.S. en Rondom 't Veloat
Univé voorziet meer schoorsteenbranden door groeiende populariteit houtkachels
VERMIST: Zwarte Chihuahua teef vanuit Midwolda
Willeke van der Heide nieuwe beheerster van de Kiepe
Gezellige middag in EN enquête over de toekomst van De Kiepe!
Vluchtelingenwerk Veendam/Pekela zoekt: Maatschappelijk begeleider (m/v)
Groningse bibliotheken houden online gamemarathon
Inner Wheel Pekela helpt kinderen meedoen
Van asbestdak naar collectief zonnedak
VANDAAG: van 10.00 - 12.00 Kinderspelen in de dojo van Zempo
Museum Kapiteinshuis extra open in Herfstvakantie in opmaak

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

6p29frqn1qii6g6ubmpu0aq9q1