"Lezen en schrijven zijn de basis om mee te doen"

Geplaatst: dinsdag 7 september 2021 om 18:45 | Views: 7056

PEKELA - “Lezen en schrijven zijn de basis om mee te doen”, wethouder en VKB-bestuurder Hennie Hemmes vraagt aandacht voor laaggeletterdheid in Noord-Oost Groningen. Deze week is het de week van het Lezen en Schrijven. Gemeenten, bibliotheken, vrijwilligersorganisaties, ziekenhuizen en maatschappelijke organisaties vragen in deze week extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. De Volkskredietbank Noord- Oost Groningen (VKB) heeft een mooie actie gehouden onder haar medewerkers.

De invloed van de coronacrisis op het onderwijs voor laaggeletterden is groot. Veel cursussen op locatie moesten stoppen, sommigen werden online gegeven. Ook meldden zich minder mensen aan voor een cursus.

Laaggeletterden zijn niet altijd even gemakkelijk vindbaar. Mensen schamen zich soms en raken bedreven in het verbloemen, ziet ook Hennie Hemmes, wethouder van de Gemeente Pekela. Hemmes ziet in zijn gemeente dat laaggeletterdheid echt een belemmering vormt voor mensen om mee te kunnen doen in de samenleving. “In Pekela richten wij ons armoedebeleid op activering, om de mensen aan het werk te krijgen. Zo kun je generatiearmoede doorbreken. Laaggeletterdheid aanpakken is daarbij doorslaggevend, ook voor de kinderen in de gezinnen.”.

Naast wethouder van Pekela is Hemmes ook Bestuurslid van de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen (VKB). De VKB is een financiële hulpverlener die namens de gemeenten Pekela, Veendam, Oldambt, Eemsdelta en Het Hogeland schuldhulp biedt aan haar inwoners. Hemmes was vanaf het begin af aan positief over de samenwerking van de VKB met het Taalhuis Groningen en de Stichting Lezen & Schrijven. Sinds begin 2020 werken zij samen om medewerkers van VKB te trainen om laaggeletterdheid te herkennen en door te verwijzen naar het Taalhuis. Het Taalhuis biedt vanuit de bibliotheken hulp en training aan laaggeletterde Groningers.

“We willen dat iedereen meedoet in de maatschappij.”, zegt Hemmes, “Alleen zo doorbreken we het patroon van generatiearmoede en geven we kinderen een betere toekomst. Dat is ook mijn persoonlijke drijfveer, we mogen gewoon niet accepteren dat er nog steeds in Nederland kinderen in armoede opgroeien.” Dat de VKB betrokken is bij laaggeletterdheid blijkt ook uit de medewerkers inzameling die werd georganiseerd in het kader van de Week van Lezen en Schrijven. “Voor kinderen tot 10 jaar zijn Nederlandse boeken ingezameld voor de kinderen van Noord-Oost Groningen. Samen met andere maatschappelijke organisaties krijgen de boeken een goede bestemming. Hiermee hopen we de interesse voor -in dit geval- het lezen onder de kinderen verder stimuleren”, aldus Hemmes.

Landelijk behoren ongeveer 2,5 miljoen volwassenen tot de groep laaggeletterden. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van mensen met schulden laaggeletterd is. Laaggeletterdheid is meer dan alleen minder goed kunnen lezen, vaak is ook het schrijven of rekenen een opgave. Ook kan een beperkte kennis van computers een belemmering vormen voor mensen om deel te nemen aan de maatschappij. “Door gezamenlijk meer oog en oor te hebben voor de groep laaggeletterden, willen we een bijdrage leveren aan een betere toekomst allen”.

Eerder verschenen:

9 december: Kerst/Wintermarkt in Het Tehuis Nieuwe Pekela
Breedtesportprijs 2023: Pekelder Paul Inklaar uit Pekela genomineerd
12 december: Kerstfair in verpleeghuis de Clockstede Nieuwe Pekela
8 december: Kerstmarkt bij Christelijke Gereformeerde kerk
Molen De Onrust licht oranje op in het maanlicht
VAN HARTE: Christa is 46 jaar geworden
15 december: Kerstconcert Albatros in Vennekerk Winschoten
Hommage aan Sterke Vrouw Antje Oldenburger
Sint en Pieten bezoeken gemeentehuis Oude Pekela
Regenachtige intocht van Sint en Pieten in Nieuwe Pekela
Het 'Sinterklaashuis' in de Binding Oude Pekela
Gerry Hemsens Nederlands kampioen 750cc Classic Demo's
Modehuis Tunteler ontvangt Predicaat Hofleverancier
VAN HARTE: Dina van Dijk is 80 jaar geworden
Sporthal De Spil in Nieuwe Pekela krijgt nieuwe verwarming
Carbidschieten? Vraag uiterlijk 13 december een ontheffing aan!
12 december: Bloemschikken in Ontmoetingscentrum de Kiepe
PVV krijgt 42 procent van de stemmen in Pekela
Gemeente Pekela wil onder andere nieuwe woonwijk bij Heeresmeer
Prachtige nieuwe pannakooi op het Dollard College Pekela!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

8n91lg6se6ov9ogs3ooe8duoe3