"Lezen en schrijven zijn de basis om mee te doen"

Geplaatst: dinsdag 7 september 2021 om 18:45 | Views: 7558

PEKELA - “Lezen en schrijven zijn de basis om mee te doen”, wethouder en VKB-bestuurder Hennie Hemmes vraagt aandacht voor laaggeletterdheid in Noord-Oost Groningen. Deze week is het de week van het Lezen en Schrijven. Gemeenten, bibliotheken, vrijwilligersorganisaties, ziekenhuizen en maatschappelijke organisaties vragen in deze week extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. De Volkskredietbank Noord- Oost Groningen (VKB) heeft een mooie actie gehouden onder haar medewerkers.

De invloed van de coronacrisis op het onderwijs voor laaggeletterden is groot. Veel cursussen op locatie moesten stoppen, sommigen werden online gegeven. Ook meldden zich minder mensen aan voor een cursus.

Laaggeletterden zijn niet altijd even gemakkelijk vindbaar. Mensen schamen zich soms en raken bedreven in het verbloemen, ziet ook Hennie Hemmes, wethouder van de Gemeente Pekela. Hemmes ziet in zijn gemeente dat laaggeletterdheid echt een belemmering vormt voor mensen om mee te kunnen doen in de samenleving. “In Pekela richten wij ons armoedebeleid op activering, om de mensen aan het werk te krijgen. Zo kun je generatiearmoede doorbreken. Laaggeletterdheid aanpakken is daarbij doorslaggevend, ook voor de kinderen in de gezinnen.”.

Naast wethouder van Pekela is Hemmes ook Bestuurslid van de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen (VKB). De VKB is een financiële hulpverlener die namens de gemeenten Pekela, Veendam, Oldambt, Eemsdelta en Het Hogeland schuldhulp biedt aan haar inwoners. Hemmes was vanaf het begin af aan positief over de samenwerking van de VKB met het Taalhuis Groningen en de Stichting Lezen & Schrijven. Sinds begin 2020 werken zij samen om medewerkers van VKB te trainen om laaggeletterdheid te herkennen en door te verwijzen naar het Taalhuis. Het Taalhuis biedt vanuit de bibliotheken hulp en training aan laaggeletterde Groningers.

“We willen dat iedereen meedoet in de maatschappij.”, zegt Hemmes, “Alleen zo doorbreken we het patroon van generatiearmoede en geven we kinderen een betere toekomst. Dat is ook mijn persoonlijke drijfveer, we mogen gewoon niet accepteren dat er nog steeds in Nederland kinderen in armoede opgroeien.” Dat de VKB betrokken is bij laaggeletterdheid blijkt ook uit de medewerkers inzameling die werd georganiseerd in het kader van de Week van Lezen en Schrijven. “Voor kinderen tot 10 jaar zijn Nederlandse boeken ingezameld voor de kinderen van Noord-Oost Groningen. Samen met andere maatschappelijke organisaties krijgen de boeken een goede bestemming. Hiermee hopen we de interesse voor -in dit geval- het lezen onder de kinderen verder stimuleren”, aldus Hemmes.

Landelijk behoren ongeveer 2,5 miljoen volwassenen tot de groep laaggeletterden. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van mensen met schulden laaggeletterd is. Laaggeletterdheid is meer dan alleen minder goed kunnen lezen, vaak is ook het schrijven of rekenen een opgave. Ook kan een beperkte kennis van computers een belemmering vormen voor mensen om deel te nemen aan de maatschappij. “Door gezamenlijk meer oog en oor te hebben voor de groep laaggeletterden, willen we een bijdrage leveren aan een betere toekomst allen”.

Eerder verschenen:

Scouting Pekela met bijna 150 leden naar Noordelijk Pinkster Kamp in Marnewaard
Acantus wil 24 energiezuinige appartementen bouwen aan Feiko Clockstraat
Acantus bouwt 20 woningen aan de Lindenlaan in Nieuwe Pekela
Grote opkomst bij voorlichting over cybercrime aan senioren in Oude Pekela
Festival de Verbinding brengt Oekra´ners en Nederlanders in Oude Pekela samen
Huwelijksceremonie op vrijdagmiddag het duurst in Pekela
Volle bak bij start van Thuus in Nij Pekel
Gronings Vuur met 'Alda' bij Siep&Co - bestel nu kaarten!
Filmkwartet wil Pekela beter op de kaart zetten
Rolien Schrik uit Nieuwe Pekela wint bruggenschilderwedstrijd
Magisch Sprookjesbos in Pekela: Een betoverend avontuur voor kinderen
24 mei: Open huis Kral Staete in Oude Peklea
Muziekliefhebbers opgelet: Rosie treedt 18 mei op in De Kiepe
25 mei: Rommelmarkt op Zuidwendingerweg (ventweg) Nieuwe Pekela
Lokaal muzikaal/theater/dans-talent gezocht voor Moonlightwalk Veendam
Leerlingen Hendrik Wester serveren gezonde lunch op school
Feestelijke opening nieuwe Pizzeria & Grillroom Cevdet in centrum Oude Pekela
Hans Nitters uit Nieuwe Pekela wint 36e open NK Kaaibakken
22 mei: Muziekvitaminen in MFC de Binding Oude Pekela
Geslaagde bloemenactie voor restauratie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

voue5r3159mb7lrmtujr9qrt12