ZICHT OP AGBZW: Onderhoudsstop, testen met waterstof en bodemdaling

Geplaatst: dinsdag 20 juli 2021 om 12:30 | Views: 7427

Auteur: Rocco van Dijk | Plant Manager Underground Storages

PEKELA / ZUIDWENDING - Schreef ik de vorige keer nog dat ik mijn ruiten stond te krabben, inmiddels hebben we een lange periode met volop zon en aangename temperaturen mogen beleven. Hopelijk is het een opmaat naar een mooie zomer. Dit artikel staat in het teken van de onderhoudsstop, het demonstratieproject en bodemdaling.

Onderhoudsstop
Contractueel is afgesproken dat we jaarlijks maximaal tien dagen uit bedrijf zijn voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud. Dit jaar was dat van 28 mei tot 6 juni. De werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen. Vooral de werkzaamheden die we vaker moeten doen tijdens zo’n stop (het vervangen van koelerbanken) zijn veel sneller uitgevoerd dan gepland. Het weer werkte ook mee, we knappen tenslotte allemaal op van een beetje zonneschijn. Verder moesten we de nodige ICT aanpassingen doen die altijd een beetje spannend zijn. Ook dit ging heel vlot, dus hebben we daar ook tijd gewonnen. En niet te vergeten heeft de ploeg in het weekend doorgewerkt in een tweeploegendienst. Op 3 juni waren we al klaar. We kunnen terugkijken op een veilig en voorspoedig verlopen stop!

Voortgang demonstratieproject waterstofopslag
In april meldden we dat we medio mei wilden starten met het demonstratieproject waterstofopslag. Halverwege mei kwamen we tot de conclusie dat dit streven niet haalbaar was vanwege een verstopping in de boorpijp die eerst moet worden verwijderd. De werkzaamheden hiervoor zijn in de afgelopen weken uitgevoerd.
Na de zomervakantie kan het demonstratieproject alsnog aanvangen. Uiteraard informeren we u hierover via de website. Omwonenden van de aardgasbuffer ontvangen voor aanvang van het demonstratieproject ook een brief op de deurmat.

Bodemdaling
De zoutcavernes zorgen voor een lichte bodemdaling. Dit komt door het gewicht van de aardlagen boven de cavernes en een hoge temperatuur op de diepte waar de cavernes zich bevinden. Hierdoor gedraagt het zout zich als een stroperige vloeistof. Dit effect heet ‘kruip’. Het gevolg van kruip is dat de caverne heel langzaam steeds iets kleiner wordt. In een winningsplan of opslagplan worden onder meer de bodembeweging en de effecten hiervan beschreven.
In september 2020 heeft Deep.KBB de verwachte bodemdaling bijgesteld op basis van de gemeten druk in de putmond, uitgevoerde metingen met sonarapparatuur en de pekelproductie. De update is vrijwel gelijk aan de vorige studie uit 2015. De gasopslag draagt naar verwachting jaarlijks 3,2 mm (ca 3 cm / 10 jaar) bij aan de bodemdaling. Dat is de daling die verwacht wordt direct boven het caverneveld. Hoe verder weg, hoe kleiner de daling.

Vakantie
Ten slotte wil ik u vanaf deze plek een fijne vakantie wensen. Onze medewerkers gebruiken deze periode om (met hun gezin) de rust op te zoeken na al het harde werken. Tot na de zomervakantie!

Eerder verschenen:

20 november: Erwin de Vries in MFC De Binding Oude Pekela
GEVONDEN: Bosje sleutels op de Albatrosstraat (landszijde) in Nieuwe Pekela
Gemeente Pekela mag zich 'Fietsvriendelijk bedrijf' noemen
Groep 7 en 8 cbs Groen van Prinsterer bij Veilig op Weg vrachtwagen
Kindcentrum De Linde: voorlichting over vrachtwagens in het verkeer
3 oktober: Muziekmiddag in MFC de Binding door Odensehuis Pekela
VAN HARTE: Sweet 16 voor Xiomar Kootstra
16 oktober: Rommel-, spullen-, boeken- en kledingmarkt in Het Tehuis
25 september: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Nieuw schilderseizoen 2021 gestart bij Open atelier Nieuwe Pekela
‘t Ken weer! Elkaar ontmoeten in en rond buurt- en dorpshuizen
24 en 25 september: Oud papier wordt ingezameld bij de Wedderwegkerk
25 september: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
PCOB afdeling Pekela zoekt nieuwe leden
Kindcentrum De Linde start actieweek “Op Voeten en Fietsen” met ANWB Streetwise
2 oktober - Pubquizcafe in de Riggel
Leger des Heils zoekt collectanten in Pekela
VAN HARTE: Diana Weering is 39 jaar geworden
Anton Smit met nieuwe single 'Wedderveer' terug naar waar het begon
Pekelder stak banden lek onder invloed van zelfgemaakte wijn

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

msfvnh9t7nvh280k2ca5vc2nm4