Voorstelling 'A new STAR is Born' van Gronings Vuur uitgesteld naar 2021

Geplaatst: zaterdag 24 oktober 2020 om 14:10 | Views: 11276

Auteur: Henk Drenth

PEKELA - Sinds september 2019 strijkt het reizend cultuurprogramma Gronings Vuur neer in de provincie. Tot februari 2021 wordt weer een ander gebied aangedaan met een eigen streek gerelateerde voorstelling. Met muziek, dans, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst laten de makers met plaatselijke uitvoerenden zien wat er zich in de provincie afspeelt. Gronings Vuur is in opdracht van de provincie Groningen ontwikkeld om de culturele infrastructuur in de provincie te versterken.

Uitgesteld
Na de voorstellingen in Het Hogeland, Westerkwartier, Midden-Groningen, Oldambt en Westerwolde, is voor gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam de voorstelling ‘A new STAR is Born’ gepland. De geplande uitvoeringen op 31 oktober en 1 november kunnen helaas vanwege de aangescherpte corona-maatregelen geen doorgang vinden.

De uitvoerenden in het gebied hebben met zijn allen uitgesproken dat ze graag de voorstelling in 2021 alsnog gaan uitvoeren.

Afgelopen donderdag hebben de wethouders cultuur van de gemeenten Pekela (Jaap van Mannekes), Stadskanaal en Veendam in de foyer van theater vanBeresteyn op het meereizende estafettekunstwerk ‘hun eigen’ metalen gebiedsplattegrond toegevoegd. Als symbolische overdracht van het ‘vuurtje’ van Gronings Vuur van het ene naar de andere gemeente.

Verbindingen
Wethouder Annelies Kleve van de gemeente Veendam sprak namens de drie gemeenten en zei onder meer: “De afgelopen tijd zijn er van jong tot oud mooie verbindingen gemaakt en is er veel ontstaan. Laten we deze culturele energie vooral vasthouden, zodat we er straks samen nog meer mooie dingen mee kunnen doen.”

Uit de voorstelling was, met de coronaregels in acht nemend, alvast een klein voorproefje gegeven. In ‘A new STAR is Born’ spelen de gebeurtenissen zich af rond de opening van de nieuwe treinverbinding naar Stadskanaal.

Het idee van de spoorlijn was al bedacht voordat de recente ontwikkelingen naar buiten kwamen. In die zin was de opzet geenszins politiek o.i.d. Als makers wil men zich ook verre houden van het uitoefenen van invloed.

Maar in gesprekken met de jongeren in het project was wel te merken dat er een grote behoefte aan is. Eigenlijk willen ze allemaal het liefst in het gebied blijven wonen. Vanwege de ruimte, hun vrienden die er wonen en het vertrouwde. Daarbij willen ze ook graag een nieuwe verbinding met de stad, om hun horizon te verbreden.

Vlogs
Omdat de voorstelling niet door kan gaan worden er de komende weken zeven vlogs gepubliceerd. Theatermaker/regisseur/acteur Sijas de Groot maakte de presentatie van ‘A new STAR is Born’. Samen met onder meer jongeren en cultuurmakers uit Pekela, Stadskanaal en Veendam. Via social media vertellen ze in de vlogs over hun rol en bijdrage aan het project.

Jeroen Russchen (producer), Lubertus Leutscher (trompettist en dirigent VKSO) en de jongeren Thijn Enninga en Nikki Pontier vertellen over de song die zij hebben gemaakt voor de dansleerlingen van Charlotte Snijder.

Hennie Bosma (Ubbo Emmius Stadskanaal) vertelt met leerlingen van klas 3 over het kunstproject waar zij aan werken.

Jongeren van de School voor Theater en Dans in Veendam vertellen over de twee dansen die zij hebben gemaakt o.l.v. Charlotte Snijder. En laten een stukje van de dans zien.

Andries Brans van SIEP&CO vertelt over de geschiedenis van industrieel erfgoed en cultuur in Pekela. Samen met kunstenaar Bert Scholten die vier weken artistiek onderzoek in Pekela heeft verricht.

Wietse de Haan (Het Kanaal) en jongeren van programma De Rijdende Popschool/DeClick vertellen, en laten zien, over wat zij hebben gerealiseerd.

Acteurs Bert op ’t Ende en Nina van der Woude en tekstschrijver Theo de Groot vertellen over hun aandeel in het project. Bert op ’t Ende heeft met onder andere zijn leerlingen theater van MDT Veendam gewerkt aan een scène.

Directeur Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum heeft geholpen met het aandragen van historische wetenswaardigheden.

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

vhb1v6c5dmdnvsn9i6h4caogi6