Handtekeningen onder de Regio Deal Oost-Groningen

Geplaatst: maandag 13 juli 2020 om 15:50 | Views: 4272

Auteur: Gemeente Pekela

PEKELA - Op 10 juli zijn de handtekeningen onder de Regio Deal Oost-Groningen gezet. Rijksoverheid, provincie en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten daarmee samen de schouders onder de leefbaarheid in de regio. De afgelopen maanden is de oorspronkelijke aanvraag uitgewerkt tot het programma ‘Van leefbaarheid naar toekomstkracht’.

Uitwerken van het plan
De regio Oost-Groningen (Provincie Groningen en de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde) heeft een deal gesloten met het Rijk voor 30 miljoen euro. De helft van dit bedrag komt van de provincie en de gemeenten, de andere helft van het Rijk. In februari hoorde de regio dat ze de Regio Deal mocht sluiten en het programma kon gaan uitwerken. Daar was tot 1 juli de tijd voor, om de bijdrage vanuit het Rijk op tijd te kunnen reserveren. Na de zomer start de uitvoering van de Regio Deal. Het programma loopt vier jaar.

Het programma
Het programma richt zich op leren, werk en inkomen, gezondheid en woonomgeving. Vanwege de Corona-maatregelen is het op hoofdlijnen geschreven. De verdere uitwerking in projecten gebeurt samen met partijen in de regio. Wethouder Goziena Brongers (Stadskanaal) heeft vertrouwen in de uitvoering: ”Er ligt al een mooi breed programma met goede doelstellingen. Alle partijen willen nu vooral aan de slag.” Enkele projecten zijn al benoemd en gaan na de zomer van start. Het onderwijsproject Route Rubicon en het gezondheidsproject Gezonde Huiskamer worden uitgebreid over meerdere gemeenten in de regio. Ook worden energiecoaches opgeleid om inwoners te helpen bij het besparen op hun energierekening.

Hand erop, schouders eronder
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken omarmt de in gang gezette beweging: “Ik zie dat organisaties en gemeenten elkaar opzoeken om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld scholieren goed voorbereid de regionale arbeidsmarkt op komen. Allemaal omdat de inwoners van Oost-Groningen dat dubbel en dwars verdienen.” De Regio Deal geeft een stevige impuls aan het versterken van de leefbaarheid in Oost-Groningen. Bijzonder aan deze aanpak is de brede samenwerking. De samenwerkende partijen zetten in op goede opleidingen, meer kans op werk, goede voorzieningen, het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een mooie woonomgeving. Onderwijsinstellingen, zorgpartijen, bedrijven, overheden, woningcorporaties en werkleerbedrijven werken samen aan de totstandkoming van het plan en trekken ook in de uitvoering samen op.

Wat is een Regio Deal?
De Rijksoverheid wil de kracht van regio’s in Nederland versterken door samen regionale opgaven aan te pakken. Het gaat om uiteenlopende opgaven, zoals het verzilveren van de groeipotenties van regio’s, het aanpakken van sociaaleconomische achterstanden of het verbeteren van de fysieke leefomgeving. Dit kan met onder meer betere scholing, opleiding en meer werk voor de inwoners worden aangepakt. Rijk en regio maken over deze plannen afspraken in de Regio Deals. De looptijd van een Regio Deal is vier jaar.

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

3upg3nierrhvt4lij7rjk92076