Ex-Pekelder Bram Hulzebos schrijft boek over zijn avonturen in Rusland

Geplaatst: maandag 25 mei 2020 om 12:10 | Views: 14450

OUDE PEKELA / BRUSSEL - Tot zijn achttiende woonde Bram Hulzebos op een boerderij op een steenworpafstand van de windhondenrenbaan in Oude Pekela. Sindsdien reist hij veel en vaak naar elders, waarbij vooral Rusland een sterke aantrekkingskracht op hem heeft. Over dit bijzondere land schreef hij een boek, waarin behalve Rusland ook de zoektocht naar zichzelf en het vinden van antwoorden op openstaande vragen centraal staan.

Zelf zegt hij over zijn boek: ‘Wat begon als een hersenspinsel, vaak een waanzinnig onrealistisch project leek, is na talloze keren vallen, en één keer vaker opstaan, werkelijkheid.’ Zijn debuutroman ‘De Weg naar Erzhey’ is te bestellen op zijn website: https://abrahamhulzebos.com/nl/boek, en natuurlijk in de boekhandel.

Een fragment uit ‘De Weg naar Erzhey’:
‘Het is bijzonder dat ik juist jou ontmoet hier in deze trein. Jij, die na zoveel jaren, teruggaat naar vroeger om voor je moeder te zorgen. Weet je, ik ben ook eens teruggekeerd naar een geliefde, mijn ex-vriendin, die inmiddels allang voor de tweede keer mijn ex is. Die eerste keer had ik eenvoudig weg kunnen blijven, omdat niets, behalve een samenzijn van een viertal jaren vol ups en downs, mij met haar verenigde. Toen ik haar ruim een jaar later voor de tweede keer verliet, hadden we samen een zoon, die ons tot op de dag van vandaag met elkaar verbindt. Jarenlang heb ik de afwezigheid van mijn zoon in mijn leven naar het in een dikke laag beton gegoten binnenste van mijn ziel verbannen, totdat het sluimerende gemis in alle hevigheid door de ontstane kieren en barsten drong. Simpelweg teruggaan om mijn plaats in zijn leven op te eisen kan niet meer, daarom zoek ik mijn antwoorden op wegen naar onbekende oorden.’

Zijn prestigieuze en goedbetaalde baan, waarvoor hij een volkomen desinteresse heeft, biedt hem weliswaar de gelegenheid als een goddeloos heerschap te leven, maar de geneugten van lichtzinnige schoonheid worden alsmaar meer overwoekerd door gevoelens van onvrede, woede en verdriet. Hij besluit te vertrekken naar Moskou, met het excuus daar Russisch te willen studeren aan de universiteit, in werkelijkheid vooral om zichzelf te herontdekken. Geen eenvoudige opgave, zo blijkt al snel, want ook in Moskou geeft hij zich met graagte over aan de talrijke oppervlakkige verleidingen die de stad voor hem te bieden heeft, waardoor van zelfreflectie weinig tot niets terechtkomt.

Dit verandert wanneer hij een Moskouse dame ontmoet, op wie hij halsoverkop verliefd wordt en voor wie hij grote bewondering koestert. Zij kiest echter voor haar carrière en laat hem, nog voordat de liefde kan ontluiken, in eenzaamheid achter.
In plaats van antwoorden te vinden, stapelen de vragen zich op, waarop hij beslist te vertrekken naar onbekendere oorden: langs de Wolga, via boeddhistisch Kalmoekkië, islamitisch Dagestan en Tsjetsjenië naar Georgië, Armenië en het door geen enkele andere natie erkende staatje Nagorno-Karabach. Tal van Russinnen en een enkele Rus nemen hem op sleeptouw door hun achtertuin en tonen hem de grote variëteit van dit immense land.
De drang naar de grote stad doet hem desondanks terugkeren naar Moskou, waar hij in een gecompliceerde relatie belandt, met een wereldburger zonder wereldse denkbeelden, waarin liefde, onbegrip en haat elkaar met onregelmatige tussenpozen afwisselen. Zich bijtijds realiserend dat deze verhouding gedoemd is te mislukken, besluit hij wederom zijn biezen te pakken en andere delen van de voormalige Sovjetunie te bezoeken: de wilde bergen van de Pamir, Noersoeltan de nieuwbakken hoofdstad van Kazachstan, het Russische Verre Oosten en Toeva, de Russische variant op Mongolië.
Op Olchon, het grootste eiland in het Bajkalmeer, ontmoet hij Ksusha, een jong, Russisch spiegelbeeld van hemzelf, die met lood in haar schoenen terug naar huis reist. Zij is er wel in geslaagd, tijdens haar verblijf in het buitenland, antwoorden te vinden op de reden van haar vertrek. Wanneer hij samen met haar de Oudgelovigen Ekaterina en Pavel bezoekt in Erzhey, een gehucht in een ontoegankelijke uithoek van Siberië, vindt hij eindelijk zelf het antwoord hoe om te gaan met de alledaagse werkelijkheid.

Het boek is te bestellen op: https://abrahamhulzebos.com/nl/boek

Eerder verschenen:

29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk
Vrijwilligers steken handen uit de mouwen tijdens NLdoet bij Siep & Co
13 april: Open dag bij Sportcentrum Zempo Oude Pekela
PCOB nodigt ANBO leden uit voor vergadering in Het Tehuis op 21 maart
Nieuwe exploitant van De Kiepe is een oude bekende
20 maart: Muziekvitaminen in MFC De Binding Oude Pekela
Korfbalvereniging WSS wederom actief met NLdoet
Braziliaans bezoek voor museum Kapiteinshuis
Paasfeest bij de burcht Wedde
19 maart: Samen eten in de (oude) Clockstede Nieuwe Pekela
Gemeente eert Pekelder wereldkampioen schaatsen Jan Mein
Bovenbouw Britanniaklap door hijskraan verwijderd
Stichting Luthers Erfgoed Pekela doet ook dit jaar mee met NLdoet
Pekelders strijden 13 april om Pekels Goud!
Oproep tot samen werken aan Verbinding bij de Binding!
De gemeente gaat weer maaien!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

6envcal2fr1se6aj8a3krn0891