Ruim 200 mensen luisteren ademloos naar 'verloren zoon' Gerard Kral
Geplaatst: donderdag 6 februari 2020 om 09:20 | Views: 29780
PEKELA - Dinsdagavond herleefden in het Pekelder Proatcafé oude tijden en werd Pekela’s bekendste fotozaak weer in het volle licht geplaatst. Op welke manier Carel Kral zichzelf - en zijn zeven zonen - in de kijker speelde en zelfs landelijke bekendheid verwierf, werd op deze avond in de lezing van Gerard Kral duidelijk. In woord en beeld bracht hij, af en toe emotioneel geladen, voor het voetlicht, hoe opkomst, succes maar ook neergang van het bedrijf zich hebben afgespeeld. Lees hieronder het verslag van de avond van Bram Wiekens.
Tussen de bedrijven door werd tijd vrijgemaakt voor muzikale ontspanning, want de tweede gast van de avond was Johnny Cash-vertolker én Grunneger troubadour Krzysztov Groen.
Carel Kral (1917), hoofd van het gezin, voedde samen met zijn vrouw Annie 11 kinderen op. Daarnaast werd er hard gewerkt aan de ontwikkeling van het fotobedrijf. Gerard Kral (1952), een van de 7 zonen, opgegroeid in Oude Pekela en oud-keeper van Noordster, vertelde deze avond over het ontstaan van het bedrijf, de ontwikkeling, het succes, maar ook over de neergang. Onder andere aan de hand van een aantal korte films. In zijn verhaal kwamen ook persoonlijke ervaringen aan bod.
Dit alles onder het motto: Hoe een kapperszaak uit Nieuwe Pekela, met 160 winkels en 800 medewerkers landelijke bekendheid kreeg.
Verslag van Bram Wiekens:
De verloren zoon
Dinsdagavond konden we ruim 200 mensen in het Pekelder Proatcafé in de Binding verwelkomen. De grote belangstelling had zeker te maken met het onderwerp van de avond: Het Pekelder fotobedrijf Kral.
Voor velen moet het haast gevoeld hebben alsof een verloren zoon weer even terug was op het oude nest. Pekela en foto Kral worden immers nog altijd in een adem genoemd. Waren de mensen in zo’n groten getale gekomen om het succesverhaal van Carel Kral en zijn familie te horen? Zij zijn zeker aan hun trekken gekomen. Het publiek was er evenwel op voorbereid, Gerard Kral zou ook ruimschoots aandacht besteden aan de neergang van ‘zijn’ familiebedrijf. In ademloze stilte hebben bezoekers de lezing aangehoord.
‘Het wordt wel mijn verhaal, mijn levensverhaal,’ had Gerard in zijn inleiding al voorspeld. Om je hele werkzame, maar ook persoonlijke leven in zo’n duidelijke context, onderstreept met foto’s - hoe kan het ook anders -, maar ook met filmpjes ten tonele te voeren, heeft bij de mensen diepe indruk gemaakt. De spanning, de emotie was zowel bij het publiek als ook bij de spreker duidelijk merkbaar. Het feit, dat er in de nazit nog erg veel mensen bleven nakletsen, was een goed teken.
We mogen dan ook gerust stellen, dat het een geslaagde, maar ook zeer indrukwekkende avond was. Voor diegenen, die het gisteravond gemist hebben, nog een kleine tip en zeker iets om naar uit te kijken: Binnen niet al te lange tijd zal er een boek verschijnen over leven en werk van Foto Kral.
Fotoreportage
Pekelder Proatcafé met Gerard Kral - Foto's Abel van der Veen
Aan dit artikel is meegewerkt door
Abel van der Veen Fotograaf en redacteur abel@prachtigpekela.nl |