Hoe klimaatgedoe op school ook een feestje kan zijn

Geplaatst: vrijdag 6 december 2019 om 16:35 | Views: 3864

BOVEN PEKELA - Stikstof, teveel broeikasgassen en aardbevingen. Het lijkt wel of we steeds minder mogen. Gelukkig mag de werkgroep Pekela geeft gas! in Boven Pekela en Doorsneebuurt aan de slag om iedereen in staat te stellen een hybride warmtepomp en zonnepanelen aan te schaffen, die bovendien later ook nog eens met groen gas uit ons eigen rioolslib wordt gevoed. Bovendien wordt later onze verwarming ook nog eens met groengas uit ons eigen rioolslib gevoed.

We hebben nu de eerste veertig aanmelders bezocht en van een gratis energie-scan en -advies voorzien. Maar dat is nog niet alles. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Onze kinderen komen later in wereld waar duurzame energie heel gewoon zal zijn, dus dan kan je er maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Begin november hebben we dan ook een aantal lessen op basisschool Theo Thijssen gegeven. Deze lessen werden gegeven door Martin van der Kooij en Ester Boekholt van de werkgroep.

In groep 1 & 2 werd het verhaal verteld van Pieter Prikkel, die ruzie met de zon kreeg. De kinderen kregen allemaal een ijsklontje in de hand, zodat ze net zulke koude handjes kregen als Pieter. De kleuters verzonnen daarna allerlei manieren om weer warm te worden: wrijven in je handen, klappen, springen en elkaar vasthouden: allemaal energie om jezelf warm te houden.

In groep 3 &4 vertelden we ook een spannend verhaal over Jasper en Saskia, die na een stroomuitval een bejaardenhuis voorzien van stroom van een boer met zonnepanelen. Tijdens het verhaal maakten we samen een hoorspel met geluidseffecten van een dik onweer met regen. Daarna gingen de kinderen zelf elektriciteit maken met behulp van appels, citroenen, aardappels en zelfs een augurk.

Groep 5 &6 vonden uit met welke wieken je de meeste windenergie kon maken en hoe van een eenvoudige fietspomp een warmtepomp kon maken. Handig als je ouders straks ook zo’n warmtepomp aanschaffen…dan kunnen ze hun ouders uitleggen hoe dat ding nou eigenlijk werkt.

Aan het eind van de middag ging groep 7 & 8 enthousiast aan de slag met een windmolen en ontdekten ze hoe je aardwarmte in je huis kunt gebruiken.

In het voorjaar van 2020 gaan we met de leerkrachten kijken hoe we vervolgopdrachten met de leerlingen kunnen gaan doen.

Op de website http://pekelageeftgas.nl/ staat nog een aardig videoverslag van de lessen. En natuurlijk kunt u zich daar ook (vrijblijvend) aanmelden voor een advies over de aanschaf van een hybride warmtepomp. Of stuur een mail naar pekelageeftgas@gmail.com

Eerder verschenen:

Open dag bij Caravanstalling Noord aan de Korenlaan 2A geannuleerd
VVN: ‘Laten we ervoor zorgen dat de ochtendspits verdwijnt’
10 ton zink in 10 minuten gestolen bij recyclingbedrijf Nieuwe Pekela
Start van een nieuw basketbalseizoen Millwings Winschoten
Plaatsing snelheidsinformatiedisplay aan W.H. Bosgrastraat Oude Pekela
Van wie zijn deze kinderschoenen bij het Heeresmeer?
Auto brandt volledig uit op de N33 bij Veendam, caravan gered
Diana start actie voor supermarktpersoneel: statiegeldbonnen voor de hitte!
Grandioos optreden van de Sixties, Andries Faber en personeel Clockstede
Veilig Verkeer Nederland: “Gebruik de laatste vakantieweek om de school-thuisroute te oefenen”
Twee auto's botsen op Vijverlaan in Oude Pekela
Gezellige Keltische markt bij Hannie's Hakhoning en Eriks Houtstanding
Groot schip manoeuvreert behendig langs de Familietrouw
16 augustus: Open Toertocht door Motorclub Mios '93
Lastige brand bij pizzeria La Mama in Oude Pekela
Zomerhartenwens: Een tochtje met paard en wagen door Nieuwe Pekela
Fietsend jongetje aangereden op Apollolaan Oude Pekela
31 juli, 1 en 2 augustus: Minimarkt in tuin bij Hannie's Hakhoning
Loonbedrijf Moed: Voor het maaidorsen en persen van grote pakken of ronde balen stro!
Wie heeft een sleutelbos met drie sleutels gevonden?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

vp1mda4lqm51rn6bbbc8mgqpm0