Nederlanders steeds meer kwijt aan basisvoorzieningen

Geplaatst: dinsdag 29 oktober 2019 om 13:40 | Views: 3956

Auteur: 24 Webvertising Print B.V.

PEKELA - In vergelijking met 2008 zijn Nederlandse huishoudens tegenwoordig meer kwijt aan basisbehoeften, zoals wonen en zorg. Dat blijkt uit cijfers van het economisch bureau van ING. Deze verschuiving in het uitgavenpatroon zorgt ervoor dat er minder geld aan andere spullen en diensten kan worden uitgegeven. Volgens de ING duurt het zeker tot 2025 voordat de situatie van 2008 terugkeert.

Toename aantal huishoudens zorgt voor daling
Het zijn opvallende cijfers, zeker met het oog op een aantrekkende economie en een bruto binnenlands product (bbp) dat sinds 2008 met 6,5 procent is toegenomen. In diezelfde periode is echter ook het aantal Nederlandse huishoudens gestegen. Deze stijging van 7,5 procent zorgt er uiteindelijk voor dat de gemiddelde besteding per huishouden een negatief eindresultaat laat zien.

Vooral hogere woonkosten
Basisbehoeften, zoals wonen, zorg, voeding en energie, waren in 2017 verantwoordelijk voor 41 procent van de maandelijkse uitgaven. In 2008 lag dat percentage nog op 36 procent. Met name de kosten voor wonen stegen verhoudingsgewijs fors. In 2008 was die kostenpost nog goed voor 19,5 procent van de uitgaven, terwijl dat deel in 2017 naar 23,7 procent was gestegen. De zorgkosten stegen in diezelfde periode van 3,1 naar 3,8 procent.

Duurder uit in de supermarkt
De prijzen van de dagelijkse boodschappen die in de supermarkt stegen in tien jaar tijd met 9 procent. Het gevolg hiervan was dat Nederlandse huishoudens in 2017 10,8 procent besteedden aan voedsel en alcoholvrije dranken. In 2008 was dat nog 10,1 procent. Alle genoemde stijgingen zorgden er bij elkaar voor dat er minder financiële ruimte voor het consumeren van andersoortige producten en diensten overbleef. Een effect dat nog eens extra versterkt werd omdat veel Nederlanders meer gingen sparen en minder vaak geld leenden.

Lagere energiekosten slechts tijdelijk
Opvallende dalers in het overzicht van de afgelopen 10 jaar zijn de kosten voor energie en water. Deze kosten namen verhoudingsgewijs namelijk een klein beetje af. Dit is mede te danken aan het feit dat steeds meer mensen in energiezuinigere nieuwbouwwoningen zijn gaan wonen. Daarnaast zal het ongetwijfeld ook een rol spelen dat consumenten vandaag de dag actiever online de prijzen van energie vergelijken om op die manier extra geld te besparen. Volgens de ING zal deze dalende trend in deze sector de komende jaren echter niet aanhouden. Met het oog op de energietransitie zullen energiekosten in de nabije toekomst juist stijgen, zodat regelmatig de prijzen van energie vergelijken verstandig blijft om van de laagste tarieven te profiteren.

Pas in 2025 hersteld
Wanneer de huidige positieve economische trend in Nederland aanhoudt, dan duurt het toch nog tot 2025 voordat we weer op het consumptieniveau van 2008 zijn aangeland. De reden waarom dat definitieve herstel nog enige jaren op zich laat wachten, heeft niet alleen met toekomstige hogere energiekosten te maken. Ook met de zorgkosten die vanwege de toenemende vergrijzing in ons land verder zullen stijgen. Daarnaast zullen ook de huren jaar na jaar hoger worden. Volgens de ING blijft de bestedingsruimte voor andere dingen de komende jaren daarom beperkt.

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

cp81419fn2kspmvlldeda755g4