Heel Noord-Nederland recyclet, ook Pekela

Geplaatst: donderdag 10 oktober 2019 om 21:55 | Views: 3385

Auteur: Ingezonden

PEKELA - Op maandag 14 oktober 2019 vindt tijdens de officiële opening van de nieuwe locatie van de Virol E-waste Academy in Midwolda de aftrap plaats van de Nationale Recycleweek. De opening en aftrap zal worden verricht door gedeputeerde Patrick Brouns.

Heel Noord- Nederland recyclet
Jaarlijks produceren we wereldwijd zo’n 45 miljard kilo elektronisch afval. Dit komt omdat we steeds sneller afstand doen van onze elektronische apparaten. Elektronisch afval is daarom de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Van 12-21 oktober is de Nationale Recycleweek. Afgedankte elektrische en elektronische apparaten kunt u inleveren op het afvalbrengstation in uw gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat deze ingeleverde apparaten op de juiste wijze gerecycled worden. Toch verdwijnen er jaarlijks nog duizenden kilo’s aan afgedankte elektrische en elektronische apparaten in het huisvuil.

Duurzaam en sociaal
U kunt uw afgedankte elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, het hele jaar door inleveren op het afvalbrengstation in uw gemeente. Door het inleveren van uw apparaten maakt u niet alleen een duurzaam maar ook een sociaal verschil. De afgedankte elektrische en elektronische apparaten uit Noord Nederland worden bij Virol in Scheemda gesorteerd en verwerkt. Deze apparaten bevatten veel grondstoffen. Een aantal hiervan zijn zelfs schaars. Door het recyclen van deze apparaten kunnen deze grondstoffen weer ingezet worden voor een nieuwe product. Gebeurt dat niet, dan hebben we straks een tekort aan grondstoffen!

Zelfs uit Afrika komen ze naar de Virol E-waste Academy
Virol in Scheemda zet voor dit recycletraject mensen aan het werk die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Langdurig werklozen, vroeg schoolverlaters en inburgeraars worden middels het recycleproces opgeleid naar een betaalde baan. Door uw afgedankte apparaten in te leveren zorgt u dus ook voor extra werkgelegenheid in het Noorden van Nederland.
Op 14 oktober wordt de nieuwe locatie van de Virol E-waste Academy geopend. De Virol E-waste Academy is één van de vijf bedrijfsscholen in de provincie. Het project wordt deels gesubsidieerd door de Provincie Groningen. Dankzij dit samenwerkingsverband tussen bedrijven, scholen en de overheid wordt ervoor gezorgd dat de mogelijkheid tot plaatsing van deze mensen wordt vergroot in diverse beroepsgroepen ofwel kansrijke banen. Inmiddels zijn er op de Virol E-waste Academy al meer dan 40 mensen doorgestroomd naar een kansrijke baan.

Anneloes Oldenburger, namens Virol E-waste: “Alles heeft waarde, ieder mens zijn eigen waarde”. De Virol E-waste Academy is een mooi voorbeeld van circulaire economie. Minder grondstoffen uit de natuur, het duurzaam opleiden van mensen en het herplaatsen van mensen terug op de arbeidsmarkt. Door goed samen te werken met scholen, de overheid en bedrijven is het mogelijk om mensen met een passende opleiding terug te plaatsen op de arbeidsmarkt. De Kansrijke Leerweg is hier een uitstekend voorbeeld van.”

Kom in Actie!
Kom in actie tijdens de Nationale Recycleweek. Tijdens deze week draag je bij het inleveren van uw apparaten niet alleen een steentje bij aan een schoner milieu en meer werkgelegenheid: U steunt ook nog eens de Voedselbank. Virol, Weee Nederland en de deelnemende gemeenten uit Noord-Nederland doneren aan het einde van de Nationale Recycleweek de opbrengst van het elektronisch afval aan de Voedselbank.

Waar en wanneer?
Tijdens deze week is de container op het afvalbrengstation van uw gemeente een feestje! U herkent de container aan de “Heel Noord-Nederland Recyclet” poster en u krijgt als dank voor uw deelname een bedankkaartje en wat lekkers bij het brengen van uw afgedankte apparaten.

Deelnemende gemeente; Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Oldambt, Het Hogeland, Groningen, Assen, Noordenveld, Veendam, Pekela, Appingedam, De Wolden, Westerwolde, ARCG, Tynaarlo, Borger-Odoorn, Midden-Groningen, Westerkwartier, Stadskanaal, Delfzijl.

Eerder verschenen:

Winschoter zanger Martin Zemering geeft buitenconcert bij de Clockstede
Kindcentrum de Apenrots onderzoekt mogelijkheid peuterspeelzaal Boven Pekela
100 jaar Noordster op (aan)gepaste manier gevierd
Varkenshouders in Pekela leveren worsten aan de Voedselbank
N366 Pekela Alteveer vijf weken dicht vanaf 2 juni
Wie helpt Volop'69 bij het vinden van een volleybaltrainer/coach
Twee gewonden bij ongeluk op N366 bij afslag Nieuwe Pekela Zuid
VAN HARTE: Koba Schutter is 50 jaar geworden
De eerste Oost-Groningse bibliotheken zijn weer open
Hooipersen in grote/ronde of kleine balen bij loonbedrijf Moed
30 mei: Online live bingo van MFC de Binding
VAN HARTE: Ferdinand Roelfsema is 40 jaar
Gemeenteraad Pekela zet fysieke vergadering om naar digitale vergadering
Trots presenteren we u de vernieuwde Riggel!
Trijntje Schuring hangt vlag uit op dag van de verpleging
Gedumpte koelkast en vriezer aan Ontsluitingsweg Nieuwe Compagnie
Bibliotheek Oude Pekela gaat donderdag 14 mei weer open
Kinderactiviteiten Pekela maakt moeders blij met attentie voor Moederdag
Noordster viert 100 jarig bestaan met online Quiz
Petraas gooit de deur wagenwijd open

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

r7emkvlha0dfpdpaeqkf4ash17