Tentoonstelling Voortvarende Vrouwen in Veenkoloniaal Museum

Geplaatst: zaterdag 5 oktober 2019 om 19:15 | Views: 2400

PEKELA / VEENDAM - Op zondag 13 oktober om 15.00 uur opent Christen Bronda, directeur van het Samenwerkingsverband Noord Nederland, in het Veenkoloniaal Museum te Veendam de tentoonstelling ‘Voortvarend vrouwen in de Veenkoloniale zeevaart’. De expositie is tot en met 26 januari 2020 te zien.

In de negentiende eeuw speelt de vrouw in de veenkoloniale zeevaart een belangrijke rol. Ze blijft niet thuis wachten op de terugkomst van haar varende man en zoons, maar vaart dikwijls actief mee. De vloot bestaat hoofdzakelijk uit relatief kleine zeeschepen, variërend van 60 tot 150 ton. Op oude binnenvaartfoto’s zien we de vrouw dikwijls aan het roer staan. Bij de veenkoloniale zeevaart, die is ontstaan uit deze binnenvaart, staat de vrouw haar mannetje. Uit brieven en correspondentie die in de collecties van het Veenkoloniaal Museum en museum Kapiteinshuis Pekela bewaard worden en ook uit publicaties van tijdgenoten zoals H.J. Top en Anthony Winkler Prins, blijkt dat de vrouwen behalve ondernemende, ook goedgekleed en geletterd waren. Zo lezen we in een krant van begin negentiende eeuw dat na de Napoleontische tijd, de paraplu en ook kleurrijke omslagdoeken op grote schaal werden geïntroduceerd in het Veenkoloniale straatbeeld door Veendammer, Wildervankster en Pekelder kapiteinsvrouwen. Ook de kennis van de Engelse, Franse en Russische taal is bij de vrouwen op peil omdat, zoals een kapiteinsvrouw het in een brief omschrijft 'het zo knullig is als je in een havenstad met gebarentaal en aanwijzen duidelijk wilt maken wat je wenst'.

Naast lief is er ook veel leed geleden door de zeemansvrouwen. Zo blijkt uit het archief van Oude Pekela dat er in 1866 van de vierentwintig personen die in dat jaar op zee overlijden twaalf jonger zijn dan veertien jaar. De kinderen voeren dus ook vaak mee. Kortom: de Veenkoloniale zeevaart is in de negentiende eeuw een echt familiebedrijf. In de tentoonstelling komen diverse aspecten van dat uitzonderlijke leven ruimschoots aan bod.

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Antoon is vandaag 65 jaar geworden
29 januari: Moppereend in Bibliotheek Oude Pekela
Jubilerende judovereniging Zempo zoekt oud-leden
De Nationale Voorleesdag(en) bij stichting Peuterwerk in Pekela
Uitslag Winkelweek Lotenactie 2019
Noordster zeer verheugd met komst hoofdtrainer Jouke Faber
Hoofdtrainer Cor Grozema verlengt bij vv Damacota
Kinderen obs Hendrik Wester ontbijten op school
Monument Levenslicht onthuld in MFC De Binding
Nieuw bij Rijschool Petra: Rijbewijsgarantie!
Bouwbedrijf Fennema, klantvriendelijk, vakkundig & flexibel!
Diverse witte voetjes achtergelaten tijdens 'witte voetjes actie'
6 juni: Rock-on outdoor festival in park Nieuwe Pekela
Voorlopig geen fusie tussen Damacota en PJC in Nieuwe Pekela
28 maart: Kledingbeurs in de Kiepe Nieuwe Pekela
Gezellige mid-winter instuif in het Kapiteinshuis
FNV huldigt Pieter Niezen vanwege 40-jarig lidmaatschap
21 januari: Witte Voetjes actie in Pekela
NIEUW: Elke donderdagavond Line Dance in de Binding
12 februari: Open repetitie The Blue Happy Bacon

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

pr67f2ak3o0is3f43u58o551c4